Talouden trendit

Kiinan presidentiltä sovittelevaa linjaa

Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi näkemyksistään Aasian Boaon Forumissa. Tapahtuma vastaa länsimaiden Davosissa pidettävää kokousta.

Kiinan presidentin puhe toi esiin asioita, joita Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on nostanut esiin kauppasotaan liittyvässä kritiikissään Kiinaa kohtaan. Kiinan presidentti puhui sen puolesta, että tuontia lisätään, ulkomaalaisten omistuksen rajoituksia heikennetään ja immateriaalioikeuksia puolustetaan.

Xi kertoi, että ihmisillä on edessään iso päätös siitä, mennäänkö eteenpäin vai taaksepäin ja lisätäänkö avoimuutta vai mennäänkö kohti sulkeutunutta yhteiskuntaa. Presidentin mukaan nykyaikaa leimaa rauha ja yhteistyö, kun taas kylmän sodan mentaliteetti ja nollasummapeli ovat mennyttä aikaa.

Presidentti puhui lupauksista avata finanssimarkkinoita entisestään vuoden loppuun mennessä.

Puhe oli positiivista kuultavaa myös autonvalmistajille, koska siinä nostettiin esiin autontuottajien omistusoikeuksien lisäämistä. Ulkomaiset yritykset voisivat siis tulevaisuudessa omistaa entistä suuremman osan Kiinaan perustamistaan yhteistyöyrityksistä.

Presidentti puhui myös sitoutumisestaan laskea ulkomaalaisten autojen tuontitulleja. Yksi Trumpin kritiikin kohteista on ollut se, että kiinalainen autonvalmistaja maksaa 2,5 prosentin tuontitullin tuodessaan auton Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltalainen yritys taas maksaa 25 prosentin tariffin tuodessaan auton Kiinaan. Vaikuttaa siis siltä, että tähän kymmenkertaiseen eroon oltaisiin nyt Kiinassa puuttumassa.

Kiinan presidentti Xi toi myös esiin mahdollisuuden helpottaa maahantuontia vuosittaisilla tapahtumilla.

Presidentti Xin puhetta seurattiin erityisellä mielenkiinnolla, koska Yhdysvallat ja Kiina ovat uhitelleet toisiaan yhä uusilla tariffeilla. Uhkailut eivät ole jääneet tariffien varaan, vaan ovat sisältäneet muitakin ehdotuksia. Kiina on kartoittanut mahdollisuuttaan heikentää valuuttaansa.

Bloombergin mukaan Kiina kärsii uskottavuusvajeesta. Maa on jo vuosien ajan luvannut vapauttaa talouttaan, mutta lupauksia ovat seuranneet toimet ovat olleet ristiriidassa tavoitteen kanssa. Keskushallintoa, markkinoille tulon esteitä, ja Kiinan tukea omille yrityksilleen on lisätty.

Presidentti Xin sovitteleva sävy on otettu Aasian markkinoilla positiivisesti vastaan ja osakekurssit ovat olleet nousussa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on viime aikoina nähty voimakasta sapelin kalistelua. Donald Trump kuitenkin osoitti presidentti Xi:tä kohtaan astetta miellyttävämpää retoriikkaa.


Kauppasodassa on siis otettu askel kohti sovinnollisempaa lopputulemaa ja osakkeiden futuurit ovat Yhdysvalloissa nousussa.

Bloomberg kuitenkin muistuttaa, että kiista ei ole ohi. Kiinan presidentin puhe käsitteli pitkän aikavälin tavoitteita, eikä se ole tae siitä, että nyt pöydällä olevat lähiajan ongelmat ja tariffiuhkaukset saataisiin käsiteltyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Sijoittaja voi reagoida kauppasodan uhkaan monella eri tavalla. Yksi tapa reagoida on etsiä oston paikkaa kauppasodan uhkaan voimakkaasti reagoivista osakkeista. Mikäli uskot Kiinan ja Yhdyvaltojen väliseen sopuun, kannattaa tutustua Kiplingerin tekemään 10 osakkeen listaan.

Lue lisää: 10 osaketta kauppasodan uhkaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös