Sijoittaminen

6 tapaa reagoida Kiinan ja Yhdysvaltojen väliseen kauppasotaan

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on saanut vauhtia. Mitä osakesijoittajan tulisi aiheesta ajatella?

Kiina vastasi Yhdysvaltojen suunnitelmiin tuontitulleista, joilla rajoitettaisiin kauppaa 50 miljardin dollarin edestä. Kiina vastatoimet iskevät Yhdysvaltojen avaintuotteisiin, kuten soijaan, lentokoneisiin, autoihin, naudanlihaan ja kemikaaleihin. Esimerkiksi Tesla ja Jack Danielsin whisky on uhattujen merkkien listalla.

Kiinan ensimmäinen vastaisku oli vain kolmen miljardin dollarin suuruinen. Nyt uhitellaan jo paljon suuremmilla summilla. Kiinan uudet 25 prosentin tariffit koskettaisivat 106 eri tuotetta, joiden yhteenlaskettu kaupankäyntiarvo lähentelee 50 miljardia dollaria.

Miten osakesijoittajan tulisi tilanteeseen reagoida? Tässä viisi eri vaihtoehtoa.

1) Tunteella ja osakekursseja seuraten

Ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto on ”seurata tilannetta”. Toisin sanoen sijoittaja seuraa jokaista kauppasotaan liittyvää uutista ja tarkkailee osakekurssien kehitystä päivittäin.

Näin kun jatkaa jonkin aikaa, hiipii selkärankaan ikävä menetyksen mahdollisuuden tunne. Nyt on jo menetetty näin paljon, ja nyt kun vielä myy, niin lyhyen aikavälin tappiot saa rajattua tämän hetkiselle tasolleen. Ei ole myöskään merkityksetöntä, että osakkeet myymällä tai salkkuaan keventämällä saa menetetyn turvallisuuden tunteensa takaisin.

Periaatteessa ratkaisu on toimiva. Onhan mahdollista, että tilanne kehittyy täysimittaiseen kauppasotaan ja osakekurssit jatkavat laskuaas. Silloinhan sijoittaja olisi oikeasti tehnyt hyvän päätöksen. Lisäksi turvallisuuden tunne on itsessään tavoiteltava asia.

Ratkaisu on kuitenkin ongelmallinen. Huonot uutiset siirtyvät aika lailla heti osakkeen hintaan. Osakkeet tulee siis myytyä alhaiseen hintaan.

Käytännössä tunnepohjaisella sijoittamisella on toinenkin ongelma ja se on se, että tilanteet muuttuvat. Jonkin ajan päästä tilanne voi näyttää taas paremmalta.

Positiiviset uutiset saavat osakekurssit nousuun ja sitä kautta tulee tunne, että nythän osakemarkkinoilla on taas turvallista olla ja osakkeet ostetaan takaisin salkkuun niiden arvon taas noustua.

Omien tunteiden ja jatkuva sijoitussalkun arvon seuraaminen johtaa siis käytännössä helposti siihen, että sijoittaja myy halvalla ja ostaa kalliilla.

Lisäksi voittojaan jatkuvasti kotiuttava sijoittaja maksaa välissä myös veroja ja tulee tahtomattaan varmistaneeksi, ettei ikinä pääse hyödyntämään hankintameno-olettamaa.

2) Sijoitussuunnitelman kautta

Kylmähermoinen ja kokenut sijoittaja taas pohjaa toimintansa sijoitussuunnitelmaan. Hyvin tehdyn sijoitussuunnitelman hyvä puoli on se, että siinä tulee rauhassa mietittyä etukäteen suhtautumistaan erilaisiin markkinatilanteisiin.

Otetaan kaksi esimerkkiä. Yksi on ajallisesti hajautettu osakkeiden ostaminen. Ajallisen hajauttamisen voi tehdä monella eri tavalla, mutta perusajatus on sama. Osakkeisiin säästetään sama määrä joka kuukausi. Näin sijoittaja voi kylmän viileästi keskittyä siihen ajatukseen, että suunnitelma hajauttaa riskiä. Näin ajatukset saa siirrettyä pois rakentamasta negatiivisista tulevaisuuden skenaarioita, jotka sitten tulevat tai eivät tule koskaan tapahtumaan.

Toinen esimerkki on todellisen kasvusijoittamisen osakestrategia. Salkkuun etsitään tasaisen kasvun osakkeita ja näiden liiketoiminnan kasvun jatkumista seurataan. Samalla vältetään osakekurssien seuraamista.

Otetaan käytännön esimerkkinä yritys nimeltään HubSpot ja oletetaan, että salkkuun on tullut ostettua kyseistä osaketta. Markkinoilta tulee jäätävää analyysiä yrityksen tulevaisuudesta, joka saa osakekurssin tipahtamaan hetkessä vajaan kolme prosenttia.

Liiketoiminnan kasvua seuraava sijoittaja keskittyy kylmänviileästi odottamaan seuraavaa osavuotiskatsausta. Tilanne näyttää tältä.

HubSpotin liiketoiminta on kasvanut tasaisesti

Kasvu on siis jatkunut tasaiseen tahtiinsa, eikä syytä osakkeiden myynnille ole. Samalla huomataan jälkiviisaana, että osakkeiden myynti pelkkään Citron Researchin negatiiviseeen näkemykseen perustuen olisi ollut huono ratkaisu.

3) Treidaten

Markkinoiden pelko aiheuttaa kurssiheiluntaa, eli volatiliteettia. Kurssiheilunta ei yleisesti ottaen ole toivottavaa, mutta sitä voi myös pyrkiä hyödyntämään.

Vivutetut Bull ja bear -sertifikaatit ovat yksi tapa, jolla sijoittaja voi pyrkiä hyödyntämään lyhyen ajan kurssiheiluntaa.

4) Syklisten ja defensiivisten painoa muuttaen

Osakepainon vähentäminen ei ole ainoa tapa vähentää salkun riskitasoa. Sijoittaja voi myös tehdä muutoksia eri osakkeiden välissä. Eri osakkeet altistuvat eri tavoin globaaliin suhdanteeseen. Sykliset alat kuten konepajateollisuus ovat suhdanneherkkiä, defensiiviset alat eivät. Myymällä syklisiä osakkeita ja ostamalla tilalle defensiivisiä osakkeita voi salkun riskitasoa pienentää. On kuitenkin hyvä muistaa, että riskin pienentäminen myös syö salkun odotettua tuottoa.

Toisekseen Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan voisi ajatella vaikuttavan eniten kiinalaisiin ja yhdysvaltalaisiin osakkeisiin. Sijoittaja voi siis hallita riskiään myös maantieteelisen hajautuksen kautta.

5) Opportunisetisesti

Pelko ohjaa markkinaa ja joskus markkina myös ylireagoi.

Pitkäaikainen sijoittaja voi pyrkiä hyötymään tästä reaktiosta pohtimalla, kuinka uutiset oikeasti vaikuttavat pitkän ajan yritystoimintaan. Yksi vaihtoehto reagoida mahdolliseen kauppasotaan on siis ostaa kiinalaisia osakkeita entistä edullisempaan hintaan.

Alibaba on kiinalainen yritys, jonka näkymiä voidaan pitää hyvinä. Lue myös Kiina haltuun yhdellä osakkeella – 8 hyvää syytä sijoittaa Alibabaan.

Alibaban kurssi on laskenut kauppasodan uhan alla.

Kauppasodan pelko on saanut sijoittajat reagoimaan. Alibaban kurssi on laskenut.

Opportunisti siis pohtii, että jos Alibaban liiketoiminnasta ainoastaan 9 prosenttia tulee Yhdysvalloista, niin onko näin voimakas reaktio perusteltu. Kiinasta löytyy toki muitakin mielenkiintoisia yrityksiä, kuten Tencent.

6) Kuin Warren Buffet

Sijoittaja voi myös kopioida itselleen maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffettin neuvot. Älä seuraa markkinoita liian tarkasti ja muista, että osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä. Pitkä aikaväli tarkoittaa 10-20 vuotta.

Lue myös Näin Warren Buffett neuvoo toimimaan kun osakekurssit sukeltavat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös