Makrotalous

Professori: Vahva irtisanomissuoja heikentää työllisyyttä

Kansantaloustieteen emeritusprofessori muistuttaa, ettei yksikään ay-liikkeen jäsen ole luonut työpaikkaansa, vaan sen on luonut yrittäjä.

Sipilän hallituksen kehysriihessä esitettiin alle 20 henkilöä työllistävien yritysten irtisanomisperusteiden höllentämistä. Tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä.

Hallitus myös esitti, että alle 30-vuotiaiden, vähintään kolme kuukautta työttömänä olleiden työsopimukseen ei tarvitse enää ilmoittaa määräaikaisuuden perustetta.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin mukaan hallituksen aikeet helpottaa työntekijöiden irtisanomista vaikuttavat noin neljännesmiljoonaan pienissä yrityksissä työskentelevään työntekijään.

PAMissa irtisanomisperusteiden sääntelyn purkamiseen suhtaudutaan torjuvasti. Sen nähdään lisäävän irtisanomisten määrää. Pelkästään viime vuonna PAMissa käsiteltiin 1 200 työsuhteen päättämiseen liittyvää asiaa. Näistä tapauksista yli 30 prosentissa oli kyse nimenomaan henkilökohtaisin syin perustellusta irtisanomisesta.

Taloustieteen tutkimustulokset eivät tue näkemystä, että irtisanomissuojan keventäminen lisäisi irtisanomisia, väittää kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan. Kanniaisen mukaan itse asiassa työntekijöiden vahva irtisanomissuoja vähentää työpaikkojen syntymistä.

”Alan tunnettujen edustajien tutkimustyö tukee ajatusta, että irtisanomissuoja vähentää työpaikkojen syntymistä. Työpaikkoja syntyy vähemmän siksi, että esimerkiksi viiden hengen yrityksessä jokaisen työntekijän tulee luoda 20 prosenttia yrityksen tuloksesta. Virherekrytointi on yrittäjälle aito riski”, Kanniainen toteaa.

Emeritusprofessori viittaa amerikkalaisen ekonomistin Edward Lazearin päätelmiin. Lazearin mukaan työsuhdeturva sekä vähentää työllisyyttä että kasvattaa työttömyyttä.

Kanniaisen mielestä irtisanomissuojasta käydyssä keskustelussa on unohtunut se, että työllistävä yrittäjä vapauttaa työllistämänsä työntekijän siitä taakasta, että tämä joutuisi itse perustamaan yrityksen ja näin työllistämään itse itsensä. Joku toinen sen tekee siis hänen puolestaan.

”Yksikään ay-liikkeen jäsen ei ole luonut omaa työpaikkaansa. Aina sen on luonut joku yrittäjä. Eikä millään yrityksellä voi olla kannustinta päästä eroon hyvästä työntekijästä. Hänestä pidetään kiinni – ainakaan häntä ei päästetä kilpailijalle.”

Myös entinen vihreiden kansanedustaja ja tietokirjailija Osmo Soininvaara puolustaa hallituksen aikeita keventää pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa. Soininvaara vertaa tilannetta jääkiekkovalmentajan rekrytointiin.

”Pienyritysten rekrytoinneissa on kyse vähän samasta asiasta kuin jääkiekkojoukkueen valmentajassa. Jos viidenhengen yritys palkkaa itselleen atk-nörtin – yrityksen ainoan –  eikä tämä osaakaan hommiaan, se on ihan yhtä paha asia kuin jos jääkiekkojoukkue olisi palkannut huonon valmentajan”, Soininvaara vertaa.

”Jos tuhat työntekijää työllistävä yritys tekee virheen rekrytoinnissa, jonkin sisälähetin työn se pystyy tälle virittämään. Pienissä yrityksissä ei ole vastaavaa joustonvaraa. Jos työntekijä ei selviä töistään, hänen tilalleen on palkattava toinen, mutta häntä ei voi irtisanoa. Palkka pitää maksaa, vaikka työsuoritusta ei tosiasiassa ole. Tämä on yrityksen kannalta aivan perhananmoinen riski”, Soininvaraa totea.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös