Talouden trendit

Kiinan tyly vastaus Trumpin tuontitulleihin sai osakekurssit laskuun

Yhdysvallat esitti tiistaina listan uusista Kiinan vastaisista tariffeista.  Kiina vastasi Yhdysvaltojen tuontitulleihin jo keskiviikkona. 

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on saanut vauhtia. Kiina reagoi Trumpin tuontitulleihin alle 11 tunnissa saaden sijoittajat myymään osakkeitaan globaaleilla markkinoilla.

Kiina vastasi Yhdysvaltojen suunnitelmiin tuontitulleista, joilla rajoitettaisiin kauppaa 50 miljardin dollarin edestä. Kiina vastatoimet iskevät Yhdysvaltojen avaintuotteisiin, kuten soijaan, lentokoneisiin, autoihin, naudanlihaan ja kemikaaleihin. Esimerkiksi Tesla ja Jack Danielsin whisky ovat uhattujen merkkien listalla.

Kiinan ensimmäinen vastaisku oli vain kolmen miljardin dollarin suuruinen. Nyt uhitellaan jo paljon suuremmilla summilla. Kiinan uudet 25 prosentin tariffit koskettaisivat 106 eri tuotetta, joiden yhteenlaskettu kaupankäyntiarvo lähentelee 50 miljardia dollaria.

Trumpin mukaan kyse ei kuitenkaan ole kauppasodasta ja perustelee kantaansa sillä, että kauppasota Kiinan kanssa on jo hävitty.

Kiinan vastatoimet eivät astu heti voimaan, joten niissä saattaa olla liikkumavaraa. Kiinan vastatoimien voimaantulon aikataulu on sidoksissa Yhdysvaltojen aikatauluun, Reuters kirjoittaa.

Kiina kohdistaa vastatoimensa Trumpin äänestäjäkuntaan. Soijaa, naudanlihaa ja puuvillaa valmistetaan Trumpia kannattavissa osavaltioissa.

Kiinalainen näkökulma

Kiinalainen Global Times on lehti, joka tarkastelee kansainvälisiä asioita Kiinan näkökulmasta. Lehti kirjoittaa, että Washington tulisi laittaa maksamaan uusista tariffisuunnitelmistaan.

Yhdysvallat esitti tiistaina listan 1300 kiinalaistuotteesta, joille tultaisiin asettamaan uudet tuontitullit eli tariffit. Kaupankäynnin määrällä mitattuna puhutaan noin 50 miljardista dollarista, joten ihan pienistä summista ei ole kysymys.

Yhdysvaltojen lista sisältää ilmailun, informaatioteknologian ja robotiikan tuotteita ja sillä pyritään kiinalaisen Global Timesin mukaan kohdentamaan nimenomaan korkean teknologian tuotteita.

Sekä Kiinan kauppaministeriö että ulkoasiainministeriö tuomitsivat tariffit tuoreeltaan ja kertoivat yhtä suurista vastatoimista. Nämä uudet toimet koskisivat jo aiemmin ilmoitettujen ja voimassa olevien  kolmen miljardin kokoisten tariffien lisäksi suurta määrää uusia tuotteita.

Global Timesin mukaan Yhdysvallat pyrkii hyökkäämään Kiinan ”tehty Kiinassa 2025”-suunnitelmaa vastaan. ”Kiina on ohittanut Yhdysvallat avainaloilla ja on epärealistista, että Yhdysvallat voisi tätä kehitystä pysäyttää”, lehti kirjoittaa.

Koska Yhdysvallat on aloittanut kauppasodan, tulisisi Kiinan vastatoimien iskeä kovaa. Yhdysvaltalaiset maanviljelijät ovat Global Timesin mukaan jo olleet huolissaan ja vastustaneet Trumpin toimia televisiokampanjoilla. Viljelijöiden tuska tulee realisoitumaan poliittisena paineena päätöksentekijöitä kohtaan.

Global Timesin mukaan Yhdysvaltojen tavoitteena on siis pyrkiä estämään Kiinaa nousemasta korkean teknologian mahtimaaksi. Tariffien sijaan Yhdysvaltojen tulisi lehden mukaan pyrkiä kilpailemaan avoimesti.

”Kiinan tulisi laittaa Yhdysvallat maksamaan, pakottaa Yhdysvallat miettimään Kiinan ja Yhdysvaltojen välisiä voimasuhteita ja saada Yhdysvallat reflektoimaan miten rakentaa suhteitaan Kiinaan myös tulevaisuudessa”, Global Times kirjoittaa.

Kauppasota on nyt aluillaan

Global Timesin varsin tunteikkaista argumenteista ja Kiinan vastatoimien laajuudesta voitaisiin jo tehdä sellainen johtopäätös, että kauppasota on nyt aluillaan. Yhdysvallat ja Kiina ovat kaksi maailman mahtavinta taloutta, joten sijoittajat ovat ehkä syystäkin huolissaan.

Trumpin mukaan taas kauppasota ei ole käynnissä. Myöhemmässä twiitissään Trump kirjoittaa ettei ole mitään hävittävää tilanteessa, koska kauppavaje on 500 miljardia pakkasen puolella.

Todellisuudessa on kuitenkin vaikea nähdä, että kauppasodalla olisi voittajia. Olennainen kysymys on, että jos täysimittaiseen kauppasotaan ryhdytään, niin miten siitä pystytään perääntymään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös