Asunnot ja kiinteistöt

Kotitalouksien asuntolainojen laina-ajat pitenevät

Helmikuussa nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli ensimmäistä kertaa 20 vuotta kuluvan vuosikymmenen aikana, kertoo Suomen Pankki.

SP:n tilastojen mukaan asuntolainanostojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet vuodesta 2013, jolloin keskimääräinen takaisinmaksuaika oli hieman alle 18 vuotta. Selvästi suosituimpien eli takaisinmaksuajaltaan yli 24 ja alle 26 vuotta olevien asuntolainojen osuus uusista nostoista oli 45 prosenttia helmikuussa.

Takaisinmaksuajaltaan yli 26 vuoden lainojen osuus kasvoi tammi-helmikuussa, vaikka se oli yhä pieni eli kolmen prosenttia. Takaisinmaksuaikojen pidentyminen kasvattaa asuntolainoihin liittyviä riskejä.

SP:n mukaan asuntolainoja nostettiin vilkkaasti vuoden alussa. Helmikuussa asuntolainoja nostettiin hieman enemmän kuin viitenä edellisvuotena vastaavaan aikaan. Tammikuun asuntolainanostojen määrää (1,3 mrd. euroa) saattoi puolestaan kasvattaa hiljaisempi joulukuu.

Vuoden alun nostot olivat myös hieman suuremmat kuin viime vuonna. Tavallisesti aktiviteetti asuntolainamarkkinoilla on kasvanut kevään kuluessa ja rauhallisimpia aikoja ovat vuodenvaihde sekä loma-aika heinäkuussa. Kevään ja kesän aikana nähdään, säilyvätkö asuntolainojen nostot viime vuoden tasolla.

Kotitaloudet nostivat helmikuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,4 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,94 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,91 prosenttia.

Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen julkaisi Twitterissä asuntolainojen laina-aikojen kasvua havainnollistavan kuvaajan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös