Asunnot ja kiinteistöt

Nuoria kiinnostaa moderni koti, ei rintamamiestalo

Vain harvoja nuoria kiinnostaa asunnon omistaminen, kertoo Sp-kodin nuorille suunnattu kysely.

Sp-Koti kysyi Facebookissa nuorilta, mitä haaveita heillä on kotiin liittyen. Kyselyyn vastanneista 15–30-vuotiaista noin 70 prosenttia haaveilee oman kodin hankkimisesta.

Kyselymme tulosten mukaan nuorille omassa kodissa kaikkein tärkeintä on viihtyisyys ja kotirauha. Myös kodin sijaintia pidetään selvästi tärkeämpänä kuin mahdollisimman pieniä asumiskustannuksia. Kun on nuorista kyse, voisi asian helposti kuvitella olevan toisin.

Asumisen helppous

Jopa 72 prosenttia vastanneista nuorista kertoo unelmien kotinsa sijaitsevan hyvien julkisten kulkuyhteyksien ja palveluiden lähellä. Kaupungin keskustassa asumisesta tai maaseudun rauhasta haaveilevien määrät ovat selvästi pienemmät, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen toteaa.

”Kuitenkin 24,6 prosenttia vastaajista haluaisi hankkia oman kodin maaseudulta. Ovatko he nuoria, jotka ovat maaseudulta kotoisin tai asuvat siellä nyt vai kaupunkilaisia, jotka haaveilevat maalle muutosta, sitä kyselymme ei kerro.”

Kyselyn mukaan nuoret haluavat omalta kodilta asumisen helppoutta. Rantasen mukaan heidän intressinsä ovat muualla kuin kodin remontoinnissa tai rakentamisessa.

”Lähes 60 prosenttia ilmoitti haaveilevansa uudesta modernista kodista, kun taas rintamamiestalosta ja puutarhasta vain 21,9 prosenttia. Kolmannes vastaajista kertoi haaveilevansa ullakkoasunnosta ja kattoterassista, ja isosta omasta pihasta 35 prosenttia vastaajista.”

Rantasen mukaan kevyt kysely osoittaa, että nuorilla on yhtä lailla kuin aikuisillakin erilaisia haaveita kotiin ja asumiseen liittyen. Kuitenkin vain noin 30 prosentille vastanneista asunnon omistaminen ei ole tärkeää. He haluaisivat asua unelmiensa kodissa vuokralla.

”Tämä vahvistaa uskoani sen suhteen, ettei omistusasumisen merkitys tule Suomessa merkittävästi vähenemään lähitulevaisuudessa”, Rantanen uskoo.

Asunto- ja aluepolitiikassa tulee kuunnella enemmän tulevaisuuden asunnonostajia

”Kun kävimme läpi kyselyn vastauksia, niin esiin nousi kysymys, tuetaanko nykyisellä asunto- ja aluepolitiikallamme nuorten kotiunelmien todeksi tekemisen mahdollisuuksia riittävästi”, Rantanen pohtii.

Rantasen mukaan alueellinen eriarvoistuminen, polarisaatio, tulee syvenemään entisestään.

”Se tarkoittaa myös sitä, että eri puolilla Suomea asuvilla nuorilla on erilaiset mahdollisuudet toteuttaa kotiin liittyviä unelmiaan. Kannattaa myös ottaa huomioon, että ensiasunnon ostaminen tapahtuu meillä nykyään aiempaa myöhemmin, noin 30-vuotiaana. Ensiasunnon ostajat ostavat myös yhä useammin suoraan perheasuntoja, ei yksiöitä eikä kaksioita.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös