Markkinakommentit

FIM: Markkinoilla merkkejä osakemarkkinoiden nousukauden päättymisestä

Sijoitustalo FIM näkee markkinoilla nyt signaaleja, jotka saattavat ennakoida vähemmän positiivisia tulevaisuuden näkymiä osakemarkkinoille.

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi on sujunut odotetun positiivisissa merkeissä. Itse asiassa Yhdysvalloissa tulokset ovat olleet jopa odotuksiakin kovempia. Bloombergin mukaan S&P 500 -indeksin yhtiöistä useampi kuin koskaan aiemmin on ylittänyt osakekohtaisissa toteutuneissa tuloksissa analyytikoiden konsensusennusteet. Tämä näkyy myös alla olevan twiitin kuvaajasta.

Factsetin mukaan 81 prosenttia S6P 500 -indeksin yhtiöistä tähän mennessä raportoinut neljännestuloksensa. Peräti 78 prosenttia näistä yhtiöistä on tähän mennessä lyönyt tiskiin konsensusennusteita kovemmat tammi-maaliskuun osakekohtaiset tulokset.

Kovasta tuloskehityksestä huolimatta markkinoiden hintareaktiot tulosjulkistajien osakkeissa ovat kuitenkin olleet yllättävän vaisuja. Reaktiot ovat olleet mollivoittoisia riippumatta siitä, onko tulos tai myyntiluvut olleet odotuksia parempia vai heikompia, toteaa sijoituspalvelutalo FIM:n sijoitusjohtaja Eelis Hein raportissaan.

”Yritysten tuloskehityksessä uumoillaan, että huippusuoritukset on nähty vähään aikaan, vaikka tulokasvuennusteet ovatkin pysyneet hyvinä”, Hein päättelee.

Heinin mukaan hyviä talousuutisia varjostaa kuitenkin sijoittajien mieliin hiipivä pelko siitä, ettei tämä tästä enää parane.

”Pitkään kestäneen talouden noususyklin päättymistä ennakoiviin signaaleihin reagoidaankin voimakkaasti, mikä on näkynyt markkinoiden lisääntyvänä heiluntana.”

Makrotalouden liikesuunta eli momentum on Heini mukaan hidastumassa.

”Selkeimpänä esimerkkinä tästä on euroalueen talouden toimeliaisuuden palaaminen maltillisemmalle, noin 2 %:n kasvuvauhdille alkuvuonna nähdyn kasvupyrähdyksen jälkeen. Muuallakin maailmassa on vaikea nähdä kasvuvauhdin kiihtymisen yllättävän positiivisesti seuraavien kvartaalien aikana. Toisen maailmasodan jälkeisen ajan pisin, seitsemän kvartaalia kestänyt Yhdysvaltain talouden kiihdytysjakso olisi näin päättymässä. Paljon hyvää on jo hinnoiteltu markkinoilla ja tältä suunnalta saatava tuki osakkeiden positiiviselle kurssikehitykselle on tällä hetkellä mielestämme rajallinen.”

Hein kiinnittää myös huomiota korkojen nousuun ja varsinkin tuottokäyrään eli pitkien ja lyhyiden valtiolainojen väliseen korkoeroon.

”Viime viikolla Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan tuotto rikkoi ensimmäistä kertaa neljään vuoteen 3 %:n rajan, mitä on pidetty psykologisesti tärkeänä ja markkinoita hermostuttavana tasona. Samanaikaisesti Yhdysvaltojen lyhemmät korot ovat olleet vieläkin jyrkemmässä nousussa. Lyhyiden ja pitkien korkojen välinen ero on kaventunut yleisen korkojen nousun ympäristössä, mikä on melko harvinaista, mutta pitkän talouden noususyklin jälkeen tyypillistä. Sijoittajien huomio kiinnittyy tähän yhteensattumaan, sillä historiallisesti sitä on monesti seurannut heikko jakso osakemarkkinoilla.”

Lyhyiden ja pitkien korkojen keskinäisen suhteen kehitystä seurataan Heinin mukaan myös markkinoilla myös siksi, että tilanne, jossa ero on kääntynyt negatiiviseksi viitaten laskevaan korkokäyrään, on historiallisesti ennakoinut taloudellista taantumaa.

Kuten alla olevan twiitin kuvasta näkyy, korkoeron painuminen negatiiviseksi on aiemmin toteutunut hieman ennen taantumajaksoa (harmaa pystyalue).

”Hiljattain julkistetussa San Fransiscon aluekeskuspankin tutkimuksessa todettiin laskevan korkokäyrän ennustaneen kaikki vuoden 1955 jälkeiset Yhdysvaltojen yhdeksän taloustaantumaa. Vielä emme ole tässä tilanteessa (kuva 1) ja sen jälkeenkin, kun korkokäyrä kääntyy laskevaksi, on historiallisesti aina kestänyt 6–24 kuukautta, ennen kuin taantuma on alkanut.”

Riskit ovat lisääntyneet, ja siksi FIM leikkasi allokaatiostaan osakepainon lievästä ylipainosta neutraaliin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös