Talouden trendit

Sahateollisuus raivoissaan – ”toimintaympäristö on tuhottu”

Tukkipuun hinnannousu kismittää sahateollisuutta. Sen mukaan raakapuun markkinarakenne on Suomessa vääristynyt.

Yksityinen puunostaja Junnikkala Oy ilmoitti keskeyttävänsä puun oston. Sahayrityksen toimitusjohtaja Kalle Junnikkala perustelee päätöstä tukkipuun hinnannousulla.

”Vääristynyt markkinatilanne tukkipuun hinnannousun suhteessa sahatavaran hintaan ja kuitupuun hinnan suhteessa selluteollisuuden lopputuotehintaan ei voi jatkua enää tavalla, jossa tänä päivänä olemme”, hän toteaa yrityksensä kotisivulla.

Runsaan vuoden aikana sellun hinnat ovat nousseet Junnikkalan mukaan yli 30 prosenttia, mikä on hyödyttänyt isoja metsäyhtiöitä. Samaan aikaan kuitenkin sahateollisuuden lopputuotteiden hinnat ovat nousseet vain noin viisi prosenttia. Sahateollisuuden raaka-aineen eli tukkipuun hinta on noussut Junnikkalan mukaan 15 prosenttia.

Tukkipuun hinnan nousu on siis rapauttanut sahateollisuuden kannattavuutta.

Suomalaisen sahateollisuuden kansainvälinen kilpailukyky on romahtanut sahatavaran hyvästä vientikysynnästä ja hinnankorotuksista huolimatta, väittää sahateollisuuden etujärjestö Sahateollisuus ry tiedotteessaan.

Sahateollisuuden mukaan kolme suurinta metsäintegraattia tekivät yli kymmenen prosentin liiketulosta vuonna 2017, ja erinomainen tulos perustui suurelta osin sellun rajuun hinnannousuun sekä raaka-aineen maltilliseen hintakehitykseen. Itsenäinen sahateollisuus pääsi sen sijaan juuri ja juuri nollatulokseen.

”Integraattien etu on, kun kuitupuun hinta pystytään minimoimaan, sillä ne käyttävät käytännössä kaiken markkinoille tulevan kuitupuun. Sen sijaan osuus tukin käytöstä on vain puolet itsenäisten sahojen käyttäessä toisen puolen. Näin ollen integraateille lankeaa koko lasku kuitupuun mahdollisesta hinnannoususta, mutta vain puolet tukin hinnan noususta”, Sahateollisuus selittää.

Sahateollisuus ry:n mukaan suuret metsäyhtiöt ovat sitoneet sahojen sivutuotteena syntyvän selluhakkeen hinnan kuitupuun hintaan, joten ne ostavat korkealaatuisen, kalliista tukista tuotetun hakkeen 70 prosentin alennuksella raaka-aineen hintaan verrattuna.

Kuitupuun ostajia on käytännössä kolme ja tukin ostajia kymmeniä. Kuitupuun kysynnän kasvaessa tukin hinta on epäloogisesti kääntynyt rajuun nousuun, Sahateollisuus harmittelee.

”Kuitupuun hintakehitys on ollut olematonta. Metsänomistajat pyrkivät maksimoimaan kantorahatulonsa. On helpompi kilpailuttaa kymmenien ostajien markkinalla tukin hinta kuin kolmen ostajan markkinalla kuitupuun hinta. Laskun maksaa itsenäinen sahateollisuus.”

Sahateollisuuden toimintaympäristö on Suomessa pilattu, järjestö väittää.

”Raakapuun markkinarakenne on vääristynyt. Epätasa-arvoinen tukipolitiikka heikentää itsenäisen sahateollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä entisestään. Hallitus korostaa pk-teollisuuden merkitystä talouselämän toimijana, mutta samaan aikaan suuryritykset runnovat sanelupolitiikalla etunsa läpi niin markkinalla kuin poliittisessa vaikuttamisessa.”

 

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös