Asunnot ja kiinteistöt

Miksi vuokratuottoprosentilla on merkitystä?

Vuokratuottoprosentin lisäksi on syytä katsoa tarkasti myös euroja.

Esimerkiksi näin: asunnosta jää vastikkeen jälkeen vuokratuottoa 450 euroa kuukaudessa. Sinänsä kiva summa, muttei kerro asunnosta sijoituskohteena yhtään mitään. Mikäli vuokratuottoprosentin laskennan perusteet ovat hallinnassa, saatetaan silti ostaa asuntoja sen enempää vuokratuottoa miettimättä.

Paradoksaalista on, että vuokratuottoprosentin lisäksi on syytä katsoa tarkasti myös euroja. Ensin opetellaan euromääräisen vuokratuoton laskennan lisäksi vuokratuottoprosentti ja sitten palataan taas euroihin. Järkevää, eikö?

Vuokratuoton merkitys

Vuokratuottoprosentin kautta pääsee vertailemaan sijoituskohteita toisiinsa. Se yhteismitallistaa eri kokoisia, hintaisia ja vuokrallisia asuntoja. Vuokratuoton laskennan kaavan voit tarkistaa esimerkiksi tekstistämme Miten aloittaa asuntosijoittaminen.

Kun prosentti on hallussa, palataan taas euroihin, joista yleensä lähdetään liikkeelle. Lopulta euroilla on väliä, sillä niitä sijoitetaan, niillä saadaan vuokrat, maksetaan vastikkeet ja lainat sekä ostetaan ruokaa ja rolexit.

Esimerkki 100 000 euron sijoituksen tuotosta eri vuokratuottoprosenteilla:

kuukaudessa                           vuodessa

4 %                   333 €                                         4 000 €

4,5 %               375 €                                         4 500 €

5 %                   417 €                                         5 000 €

5,5 %               458 €                                         5 500 €

6 %                   500 €                                         6 000 €

 

Yllä olevat luvut kertovat, miksi on tärkeää pyrkiä maksimoimaan vuokratuotto. Ostohetkellä helposti ajattelee, mitä merkitystä on sillä, saako vuokratuottoprosentin 4,5 vai 5,5 prosenttiin, mutta todellisuudessa sillä on iso ero. 100 000 euron sijoitettavalla summalla 1000 euroa vuodessa eli nettona 700-660 euroa riippuen hieman veroprosentista.

Arvon määritys vuokratuottoprosentilla

Toinen näkökulma vuokratuottoprosentissa on arvonmääritys asunnon vuokratuoton kautta. Pienimmät sijoitusyksiöt myydään käytännössä niiden tarjoaman tuoton kautta. Mikäli ostaja haluaa vuokratuottoprosenttia ylöspäin eikä vuokratasoa voi nostaa tai kustannuksia laskea, on ainut keino saada asunto edullisempaan hintaan. Tuottovaateen nousu tai lasku prosenttiyksiköllä suuntaan jos toiseen tekee asunnon hintaan dramaattisen suuren eron. Asiaa on avattu tarkemmin muun muassa tekstissä Miten pienten yksiöiden hinnat kestävät korkotason nousun?

Korkeita vuokratuottoprosentteja metsästettäessä on hyvä muistaa myös sijainnin merkitys. Siihen liittyen asiaa muun muassa tekstissä Mistä ostaa ensimmäinen sijoitusasunto?

Joonas Orava

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös