Oma talous

5 varoittavaa merkkiä epäterveellisestä suhteesta rahaan

Oletko pysähtynyt ja pohtinut, mitä raha merkitsee sinulle? Nämä viisi merkkiä paljastaa epäterveellisen suhteen rahaan.

Rahan pääasiallinen tarkoitus on toimia työkaluna. Raha helpottaa arkea, tuo turvaa ja elämästä on helpompi nauttia sen avulla. Valitettavasti raha-asiat voivat tuoda mukanaan myös murheita, stressiä ja huolia.

Rahaan ja sen käyttöön voi muodostua epäterveellinen ja jopa myrkyllinen suhde. Huffingtonpost tuo ilmi viisi varoittavaa merkkiä epäterveellisestä suhteesta rahaan.

1. Käytät rahaa joka kerta, kun tunnet…

Helpottaako rahan tuhlaus vaikean päivän jälkeen? Lähdetkö ostoksille riidan jälkeen tai rankan työpäivän päätteeksi? Ostoksien tekeminen voi kohottaa mielialaa, mutta tästä voi kehkeytyä huomaamatta myrkyllinen ja kallis tapa.

Pohdi laukaisevia tekijöitä ja mieti, voisitko löytää ostosten sijaan jonkun toisen tavan käsitellä ongelmallisia tunteita. Kuluttaja-asiantuntija Andrea Woroch rohkaisee kokeilemaan ostosten sijaan muita keinoja kohottaa mielialaa, kuten kävelylle lähteminen tai ystävälle soittaminen.

Mieti myös, mitä parempia käyttötapoja voisit keksiä rahalle ja miten ostosten tekeminen vaikuttaa tavoitteisiisi?

2. Raha-asiat pyörivät mielessä koko ajan

Jotkut ihmiset käyttävät rahaa kohottaaksensa mielialaa, kun taas joillekin raha voi aiheuttaa ahdistusta.

Ryan Howes, kliininen psykologi, kertoo monista asiakkaistaan, joille raha-asiat ovat pakkomielle. He tarkistavat pankkitilinsä saldon ensimmäiseksi, kun heräävät ja se on viimeinen asia, jonka he tarkistavat ennen nukkumaanmenoa. Howes paljastaa, että pahimmassa tapauksessa raha-asiat stressaavat niin paljon, että ne vievät kaiken ilon elämästä.

Jos tämä kuulostaa tutulta, Howes suosittelee keskustelemaan asiasta jonkun kanssa. Etsi sinulle luotettava henkilö lähipiiristä tai asiaan perehtynyt neuvonantaja. Ensimmäinen askel on tunnistaa epäterveellinen suhde rahaan. Asiasta ääneen puhuminen voi helpottaa häpeän ja pelon tunteita.

3. Piilotat ostokset kumppanilta

Pienet valkoiset valheet ovat osa normaalia suhdetta. Kun kyse on raha-asioista, valkoiset valheet voivat kasaantua ja niistä voi kehkeytyä suuri ongelma.

Ostosten säännöllinen piilottaminen kumppanilta on taloudellisen uskottomuuden merkki. Se saattaa tuntua viattomalta tavalta, mutta se rikkoo välistänne luottamusta ja on merkki liiallisesta kulutuksesta. Raha-asioista kannattaa puhua yhdessä ja päättää molemmille sopivat käyttörajat.

4. Pöydällä on kasa avaamattomia laskuja

Tiedät, että laskut työpöydälläsi tulisi maksaa, mutta jätät ne huomioimatta siinä toivossa, että laskut yhtäkkiä katoaisivat. Huijaat itseäsi pahemman kerran.

Jos raha-asioiden kohtaamista välttelee tarpeeksi pitkään, ongelmat vain pahenevat. Jos olet taloudellisessa pinteessä tärkeintä on myöntää ongelma ja laatia konkreettinen suunnitelma, millä keinoin saavutat taloudellisen tasapainon.

5. Vertaat liikaa omaa rahankäyttöä muihin

Osallistutko ryhmäpaineen vuoksi juhliin tai illallisille, joihin sinulla ei olisi varaa? Tästä voi muodostua vaikea ongelma.

Jos sinulla ei ole varaa mennä ulos illalliselle, älä häpeä asiaa ja kerro tapaavasi ystävät vaikka illallisen jälkeen drinkkien merkeissä ja voit näin säästää rahaa. Käännä säästäminen vahvuudeksi ja saat vallan tunnetta siitä, että sinä hallitset raha-asioitasi – eikä raha hallitse sinua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös