Yritysuutiset

Startup-maailman ihmelapsi jyrkässä alamäessä

Piilaakson nuori supertähti Elizabeth Holmes sai petos­syytteet.

Piilaakson nuori supertähti Elizabeth Holmes sai petos­syytteet.

Holmes oli vielä kolme vuotta sitten Forbesin listalla yksi maailman rikkaimmista naisista. Nyt Holmes ja hänen perustamansa Theranosin johtotehtävissä työskennellyt Ramesh Balwani ovat saaneet petossyytteet. Reutersin mukaan Holmes on eronnut Theranosin johtotehtävistä.

Startup-ihmelapsena julkisuudessa esiintynyt Elizabeth Holmes onnistui huijaamaan lääkealan ammattilaisia, tutkijoita ja pääomasijoittajia.

Holmes oli perustanut verinäytteiden ottoon erikoistuneen Theranos-nimisen startup-yrityksen 19-vuotiaana jätettyään opintonsa Stanfordin maineikkaassa yliopistossa kesken. Nuori nainen rakensi verinäytteiden ottoon liittyvän tekaistun teknologian ympärille miljoonabisneksen, jonka arvo oli peräti 9 miljardia dollaria.

Homes verhosi mullistavaksi väitetyn teknologian toimintaperiaatteet salaisuuksiin. Hän komeili säännöllisesti muun muassa talousmaailman suurimpien julkaisujen, kuten Fortunen, Forbesin, Inc.:n kansissa. MTV kertoo, että The New Yorker kirjoitti naisesta henkilökuvan ja Yhdysvalloissa suosittu talk show -isäntä Charlie Rose kutsui naisen ohjelmansa vieraaksi.

Holmes kartutti yrityksensä avulla lähes neljän miljardin dollarin omaisuuden. The Wall Street journalin toimittaja John Carreyrou paljasti kuitenkin miljardihuijauksen.

Toimittaja hämmästyi luettuaan Theranosista kertovan artikkelin The New Yorker -lehdestä. Hän ihmetteli erityisesti tapaa, jolla yritys pyrki salailemaan toimintaansa liittyviä asioita. Hän kiinnitti huomiota myös Holmesin kyvyttömyyteen selittää, miten yrityksen teknologian oli käytännössä tarkoitus toimia.

Nyt Yhdysvaltojen oikeusministeriö syyttää Holmesia ja Balwania siitä, että he yrittivät hankkia miljoonia dollareita johtamalla lääkäreitä, potilaita ja sijoittajia harhaan. Holmes ja Balwani pyrkivät saamaan lääkäreitä ja potilaita Theranosin tuotteiden käyttäjiksi, vaikka he tiesivät, että ne eivät toimi niin kuin he esittivät.

Theranosin uskottiin mullistavan terveydenhoidon. Yhtiö tarjoaa verikokeita helpommin ja kivuttomammin kuin perinteiset laboratoriot. Theranosin menetelmällä pieni pisto sormenpäähän riitti yhtiön väitteiden mukaan riittävään verikokeeseen.

Ongelmat alkoivat, kun verikoe ei toiminutkaan odotetusti. The Wall Street Journalin mukaan Theranos tutki todellisuudessa kaikki ottamansa verinäytteet kilpailijoidensa välineillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös