Indikaattorit

Nyt tuli kovat talousluvut – vienti kipusi 20 prosenttia, kauppatase plussalle

Vienti tuonti kauppatase makrotalous ulkomaankauppa

Tavaraviennin arvo nousi viidenneksen huhtikuussa, kertoo Tulli.

Suomen tavaraviennin arvo oli huhtikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 5,5 miljardia euroa. Viennin arvo oli peräti 20 prosenttia suurempi kuin viime vuoden huhtikuussa.

Tuonti nousi huhtikuussa yhdeksän prosenttia. Tuonti oli arvoltaan hieman alle 5,4 miljardia euroa.

Tammi-huhtikuussa yhteenlaskettu vienti nousi kymmenen prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi kuusi prosenttia.

Viennin huomattavaa kasvua huhtikuussa selittää erityisesti Saksaan huhtikuussa toimitettu laiva, jonka arvoksi tilastoitiin 543 miljoonaa euroa. Tullin mukaan ilman laivatoimitusta laskettuna kokonaisvienti olisi kasvanut noin yhdeksän prosenttia.

Pääryhmistä huomattavaa kasvua tilastoitiin myös koneiden ja laitteiden, kemianteollisuuden tuotteiden, henkilöautojen sekä paperimassan vientiin. Paperin ja pahvin, sahatavaran sekä teräksen ja raudan vienti kasvoi selvästi hitaammin. Öljyjalosteiden viennin arvo laski jyrkästi huhtikuussa. Laskua kirjattiin myös turkisnahkojen viennin arvoon.

Kauppatase oli huhtikuussa 130 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kauppatase kuvaa tavaroiden ulkomaankaupan tasapainoa viennin ja tuonnin osalta.

Kauppatase oli edellisen kerran ylijäämäinen viime vuoden toukokuussa. Tammi-huhtikuussa kauppatase oli kuitenkin 565 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viime vuoden huhtikuussa kauppataseen vaje oli 370 miljoonaa euroa, ja tammi-huhtikuun vaje oli tuolloin 1,2 miljardia euroa.

Raakaöljyn ja öljytuotteiden tuontiin tilastoitiin huhtikuussa pientä laskua, mutta muiden arvoltaan merkittävien ryhmien tuonti kasvoi huhtikuussa. Jyrkintä kasvu oli koneiden ja laitteiden, malmien, lääkkeiden, henkilöautojen osien ja metallien kohdalla.

Vienti EU-maihin nousi huhtikuussa 30 prosenttia ja tuonti EU:sta yhdeksän prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi seitsemän prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta yhdeksän prosenttia. Tammi-huhtikuussa vienti EU-maihin kasvoi 11 prosenttia ja ulkokaupan vienti kahdeksan prosenttia.

Vienti Saksaan yli kaksinkertaistui huhtikuussa viime vuodesta erityisesti laivatoimituksen ansiosta. Vienti Ruotsiin ja Venäjälle kasvoi selvästi hitaammin. Vienti Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Alankomaihin ja Isoon-Britanniaan laski huhtikuussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös