Kasvuosakkeet

Facebookin tulosjulkistuksen seurauksena hurja kurssipudotus

Facebookin osake laski jälkimarkkinoilla erityisen voimakkaasti tulosjulkistuksen jälkeen. Oliko kyseessä perusteltu arvostustason korjaus vai ylireaktio? 

Zuckerberg todisti kongressi ja osake nousi

Facebookin osake laski jälkimarkkinoilla erityisen voimakkaasti tulosjulkistuksen jälkeen. Oliko kyseessä perusteltu arvostustason korjaus vai ylireaktio? 

Facebookin toisen vuosineljänneksen tulos ei kaikkia sijoittajia miellyttänyt. Osake laski jälkimarkkinoilla pahimmillaan 23,7 prosenttia, joten kyseessä on poikkeuksellisen voimakas kurssireaktio.

Facebookin tulos kutakuinkin odotuksiin

Facebookin toisen vuosineljänneksen tulos ollut mitenkään erityisen huono.

Liikevaihto petti odotukset, muttei kovinkaan voimakkaasti. Liikevaihto oli 13,23 miljardia dollaria odotusten ollessa 120 miljoonaa dollaria korkeammat. Liikevaihto oli siis kokoluokkaa yhden prosentin vertaa odotuksia heikompi. Sen yhden prosentin voi suhteuttaa vaikka siihen, että liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 42 prosenttia.

Osakekohtainen tulos oli 1,74 dollaria, konsensusennusteen ollessa 1,71 dollaria osakkeelta. Facebookin tulos oli siis odotuksia parempi.

Toisen vuosineljänneksen tulos oli siis kutakuinkin odotusten mukainen, mutta odotuksia heikompi liikevaihto sai Facebookin osakekurssin laskuun.

Ohjeistus oli pettymys, mutta isossa kuvassa kasvu jatkuu

Facebookin osakekurssin rajuin lasku ajoittui varsinaisen tulojulkistuksen jälkeen eli sijoittajapuheluun.

Sijoittajapuhelun aikana Facebook ohjeisti kasvunsa hidastuvan toisen vuosipuoliskon aikana ”in the high single digits” mikä käytännössä tarkoittaa noin 6-9 prosenttia hitaampaa kasvua. Se kuulostaa rajulta pudotukselta, mutta myös lähtölukema on korkea.

Olettakaamme, että vuoden päästä kasvu on hidastunut yhdeksän prosenttiyksikköä 42 prosentista 33 prosenttiin. Tässä tapauksessa kasvun iso kuva näyttäisi tältä.

Facebook liikevaihto Q2 2018

Vielä tässä vaiheessa ei siis ole nähtävissä tilannetta, jossa kasvu olisi pysähtynyt kuin seinään.

Kasvun hidastumisen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä

Jonathan Cooper muistuttaa Seeking Alphan artikkelissaan, että analyytikot ovat odottaneet Facebookin kasvun hidastuvan jo ennen tulosjulkistusta. Yahoo Financen keräämien konsensusennusteiden mukaan analyytikoiden konsensus vuoden 2018 viimeisen neljänneksen kasvulle on vuositasolla 34,6 prosenttia. Ja nyt annetun ohjeistuksen mukaan kasvu olisi jotain 33-36 prosentin väliltä. Koko vuodelle 2019 analyytikot ovat odottaneet 28 prosentin kasvua.

Cooper viittaa myös Credit Suissen ennen tulosjukistusta tekemään vahvaan ostosuositukseen. Tämän tavoitehintaan oletuksina oli 39 prosentin liikevaihdon kasvu toiselle vuosineljännekselle 2018 ja 31 prosentin liikevaihdon kasvu loppuvuodelle 2018. Credit Suissen käyttämät oletukset ja Facebookin tulos ja antamat ohjeistukset eivät siis juurikaan poikkea toisistaan.

Näillä oletuksilla Credit Suissen tekemässä analyysissä päädytään tavoitehintaan 265 dollaria. Facebookin osakkeella käydään nyt kauppaa noin 174 dollarin hintaan.

Huolia on muitakin kuin ohjeistettu liikevaihdon kasvu

Facebookin tuloksesta löytyy toki muitankin huolenaiheita kuin liikevaihdon kasvun hidastuminen. Eurooppalaisten päivittäisten aktiivikäyttäjien lukumäärä lähti laskuun. Pohjois-Amerikassakin päivittäisten aktiivikäyttäjien kasvu on pysähtynyt.

Ei tule myöskään unohtaa Cambridge Analytican kohua ja sen seurauksena syntynyttä #DeleteFacebook-liikettä. Ohjeistukset sisälsivät myös entistä alemmat marginaalit. Euroopan GDPR-asetukset ja Cambridge Analytican kohu vaativat Facebookilta aiempaa suurempia panostuksia käyttäjien tietosuojaan.

Kaksi eri tapaa ottaa näkemystä Facebookin osakkeen hinnasta

Facebook on yksi niistä osakkeista, joista voi saada tuottoa myös niiden kurssin laskiessa. Vontobel tarjoaa erilaisia sijoitusinstrumentteja sijoittajalle, joka haluaa ottaa näkemystä Facebookin osakkeen kehityksestä:

Bull ja bear -sertifikaatteja on tarjolla useilla eri vipukertoimilla. Bull-sertifikaatti nousee alla olevan osakkeen noustessa ja laskee sen laskiessa.

Bear-sertifikaatti nousee osakkeen laskiessa ja laskee osakkeen noustessa. Se siis liikkuu vastakkaiseen suuntaan, kuin alla oleva osake.

Knock-out warrantti soveltuu sertifikaattia paremmin hiukan pidemmän aikavälin sijoittamiseen. Knock-out warrantti long nousee alla olevan osakkeen noustessa ja laskee sen laskiessa.

Knock-out warrantti short nousee osakkeen laskiessa ja laskee osakkeen noustessa. Se siis liikkuu vastakkaiseen suuntaan, kuin alla oleva osake.

Esimerkiksi Nordnetin alustalta löydät viputuotteet markkina-välilehden alta.

DAX-indeksi tarjoaa mahdollisuuden ottaa vivutettua näkemystä Euroopan talouden kehityksestä.

Viputuotteiden alta valitse liikkeeseenlaskijaksi Vontobel ja kohde-etuudeksi Facebook. Listasta voi valita haluamansa tuotteen.

Huomaathan, että johdannaiset ja niihin liittyvät riskit tulee ymmärtää, ennen kuin niillä alkaa käydä kauppaa. Nordnetin kohdalla tämä osaaminen tulee myös todistaa. Kun ensimmäistä kertaa klikkaat johdannaisen osta-nappulaa aukeaa sinulle monivalintatesti, joka tulee läpäistä ennen kuin kaupankäynnin voi aloittaa.

Haluatko sijoittaa Facebookin vivutetusti? Lisätietoja tarjoaa vontobel.com.

Tärkeitä oikeudellisia tietoja

Tämä tiedote ei ole rahoitusanalyysi, vaan tuotetta koskeva mainos. Se ei siis täytä rahoitusanalyysin puolueettomuuden varmistavia lakisääteisiä vaatimuksia, eikä kuulu rahoitusanalyysien julkaisua edeltävän kaupankäyntikiellon piiriin.

Saadakseen erityisesti johdannaissopimuksiin tehtyjen sijoitusten rakennetta ja riskejä koskevia yksityiskohtaisia tietoja, tulevien sijoittajien tulisi lukea perusesite, joka on saatavilla yhdessä lopullisten ehtojen sekä perusesitteen liitteiden kanssa sähköisessä muodossa liikkeellelaskijan verkkosivustolta osoitteesta http://certificates.vontobel.com. Tämän lisäksi perusesite, sen liitteet sekä lopulliset ehdot ovat ilmaiseksi saatavilla painetussa muodossa liikkeellelaskijan rekisteröidystä toimipaikasta:

Vontobel Financial Products GmbH,
Bockenheimer Landstrasse 24,
60323 Frankfurt am Main,
Saksa.

Sijoittajien on huomioitava voimassaolevat myyntirajoitukset.

Vontobel-konserniin kuuluvat yhtiöt voivat maksaa summiltaan vaihtelevia suoria tai välillisiä provisioita kolmansille osapuolille (esim. arvopaperivälittäjille) yleisöantiin ja sertifikaattien myyntiin liittyen. Lisätietoja on saatavilla pyynnöstä jälleenmyyntikumppaniltasi.

Tätä tuotemainosta ei saa jäljentää tai jakaa edelleen ilman erityistä lupaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös