Oma talous

Keskeneräiset tehtävät kuormittavat aivoja myös lomalla

Onko sinun vaikea rentoutua lomalla? Mielessä pyörii työasiat ja niiden unohtaminen on hankalaa? Aivosi saattavat vaatia hieman hakkerointia.

Kiireisen arjen jälkeen loma-moodiin pääseminen voi olla hankalaa. Työasiat saattavat jäädä helposti pyörimään mieleen ja haluat vain kurkata nopeasti työsähköpostiasi, kun olet perheen kanssa aurinkorannalla, tai soittaa töihin tarkistaaksesi että kiireinen tehtävä on saatettu kunnialla loppuun. The Wall Street Journal paljastaa, että on olemassa todellisia psykologisia syitä, joiden vuoksi lomailu voi olla vaikeaa, kun mielessä pyörii ralli keskeneräisistä työtehtävistä.

Zeigarnik-efekti aktivoituu keskeneräisistä tehtävistä

Jotkut ihmiset syyttävät teknologian tunkeutumista elämäämme siihen pisteeseen, ettemme lakkaa koskaan tekemästä töitä. Jotkut taas syyttävät yksilöitä, sanoen, että he ovat työnarkomaaneja ja vain ”valitsevat” etteivät irtaudu koskaan työn teosta. Vaikka tämäkin voi olla mahdollista, töistä irtautuminen ja työasioiden unohtaminen ei ole niin helppoa. Pelkkä älypuhelimen läsnäolo voi aktivoida Zeigarnik-efektin.

Zeigarnik-efekti tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että meidän on vaikeaa unohtaa asioita, joita emme ole saattaneet loppuun.  Onko päässäsi soinut pitkään korvamato, joka soi ja soi, etkä saa biisiä pois mielestä? Aivomme muistavat paremmin keskeneräiset asiat ja tämänkin vuoksi tehtävät kannattaa saattaa aina loppuun, etteivät ne jää sitten pyörimään mieleemme. Valitettavasti keskeneräisiä asioita ja tehtäviä ei yksinkertaisesti aina ehdi saattamaan loppuun.

Efekti aktivoituu helposti töissä, sillä työtehtävät ovat harvoin kokonaan valmiita. Teknologia pahentaa tätä efektiä entisestään, sillä se muistuttaa meitä jatkuvasti keskeneräisistä tehtävistä ja se viettelee meitä viimeistelemään niitä. Jos tähän ei kiinnitä tarpeeksi huomiota, on helposti töissä koko ajan.

Ei ole siis ihme, että saatamme menettää kauneusunemme, kun mieltämme nakertaa asiat, joita olemme unohtaneet tehdä, tai pyöritämme päässä viikon to do -listoja.

Hakkeroi mielesi lomalle

Voimme tehdä asioita välttääksemme ja vähentääksemme Zeigarnik-efektiä.

Uppoudu täysin johonkin mieluisaan aktiviteettiin. ”Yksi keino vähentää Zeigarnik-vaikutusta on uppoutua niin paljon johonkin aktiviteettiin, että aivosi eivät enää pysty prosessoimaan keskeneräisiä tehtäviä”, kertoo johtajuuden asiantuntija Jennifer Deal Inc. sivustolla. Tällaisia aktiviteetteja on esimerkiksi tenniksen pelaaminen, joka vaatii jatkuvaa ulkoista keskittymistä. Korvamadonkin saa helpommin pois päästä syömällä purukumia, lukemalla kiinnostavaa artikkelia tai laulamalla jotain toista kappaletta muutaman minuutin ajan.

Tämä efekti selittää myös sen, miksi älypuhelimia on niin vaikea vastustaa. Älypuhelimet muistuttavat monelle meistä keskeneräisistä asioista ja erityisesti työasioista. Joten joka kerta, kun edes näet lomalla älypuhelimesi, saattaa olla että alat miettiä työasioita ja aktivoit Zeignarnik-efektin. Jos huomaat lomalla älypuhelimesi palauttavan mieleesi keskeneräisiä työasioita laita puhelin pois päältä ja pistä se pois näkyvistä.

Suunnittele siis lomallesi paljon aivoja ”häiritseviä” aktiviteetteja, joilla unohdat keskeneräiset työasiat tai -tehtävät.

Lue myös: Näin varmistat, että otat lomasta kaiken irti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös