Makrotalous

Ekonomisti varoittaa: Rakenneuudistuksia ei ole tehty, kauppasodan uhka varjostaa

Maan hallitus on saavuttanut työllisyystavoitteen enemmän tuurilla kuin taidolla, väittää Hypon pääekonomisti.

Maan hallitus on saavuttanut työllisyystavoitteen enemmän tuurilla kuin taidolla, väittää Hypon pääekonomisti.

Työllisten määrä nousi toukokuussa jo 120 000 suuremmaksi kuin kolme vuotta sitten, joten hallituksen tavoite 110 000 uudesta työpaikasta täyttyi vuoden etuajassa, toteaa Hypo uusimmassa talouskatsauksessaan.

Hypo ennustaa myös työllisyysasteen nousevan 72 prosenttiin kuluvan vaalikauden aikana. Hallituksen hattutempusta jää vain kolmas palanen vajaaksi, mutta sen mukana puuttuukin paljon: rakenteita ei ole uudistettu, vaikka siihen olisi nyt ollut taloussuhdanteen tarjoama selkänoja.

”Hallitus ylittää työllisyystavoitteensa nousukauden aalloilla, mihin sisältyy vaaran paikka. Rakenteellisia uudistuksia ei juuri ole tehty, eikä kestävyysvajetta nujerrettu, velkaantuminen jatkuu. Seuraava hallitus joutuu uudistushaasteiden eteen todennäköisesti selvästi vaikeammassa taloussuhdanteessa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa.

Brotheruksen mukaan työllisyystavoitteiden täyttyminen on lisäksi enemmän tuuria kuin taitoa, sillä kaupungistuvan Suomen talous kasvaa nyt vauhdikkaasti ennen kaikkea maailmantalouden vetämänä.

”Toki hallitus on välttänyt omat virheet, eikä ole tärvellyt työllisyyskehitystä. Myös kilpailukykysopimus osui otolliseen aikaan, mutta piti rakenteet ennallaan”, Brotherus arvioi.

Kotimainen taloustunnelma on pysynyt pirteänä, vaikka maailman uutiset ovat muuttuneet epävakaiksi. Uhkaava kauppasota kärjistää kuitenkin Yhdysvaltojen sekä muun maailman suhteita ja öljyn hinta on kääntynyt nousuun, joten muutoksen tuulet puhaltavat jo. Hypo ennustaa kuluvan vuoden talouskasvuksi 3,0 prosenttia ja 2,0 prosentin kasvua vuodelle 2019.

Vaikka kauppasota ei tarkoittaisikaan finanssikriisin tapaista tuskaa, se leikkaisi Hypon mukaan Suomen vientivetoisesta talouskasvusta noin kaksi prosenttia.

Pelastus on se, että EU:n sisäkauppaan esteet eivät iskisi. Kuitenkin alueelliset vaikutukset voisivat olla valtavat. Esimerkiksi Uudenkaupungin ihme voi törmätä ongelmiin, jos uudet tullit tai säännökset nostetaan autokaupan riippakiveksi. Saksalaisten autojen kova kysyntä Yhdysvalloissa on nostettu yhdeksi seikaksi, joka hiertää pahasti Trumpin hallintoa.

”Uudenkaupungin moottori voi yskiä pahasti, pahimmillaan jopa leikata kiinni, jos autokauppa törmää esteisiin. Vauhtiin päässyt asuntomarkkina on alueellisesti kauppasodan armoilla”, Brotherus toteaa.

Euroopan keskuspankki on linjannut, että korot pidetään ennallaan kesään 2019 asti. Hypon mukaan asuntovelallisten on siis syytä varautua uuteen aikaan. Jos taloustilanne sallii, syksystä 2019 siirrytään viimein nousevien korkojen aikaan. Tällä hetkellä korkomenot ovat tyypillisessä asuntolainassa noin 100 euroa kuussa, mutta muutaman vuoden kuluttua summa voi olla kaksinkertainen.

Kommentoi
Ylös
>