Makrotalous

Polttoaineet, tupakka ja peruskorjauskulut kiihdyttivät inflaatiota

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli heinäkuussa 1,4 prosenttia.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli heinäkuussa 1,4 prosenttia.

Kesäkuussa inflaatio oli 1,2 prosenttia. Inflaation nousu kesäkuusta heinäkuulle johtui muun muassa savukkeiden, bensiinin ja hotellihuoneen hintojen noususta.

Heinäkuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, polttoaineiden ja peruskorjauskulujen kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoidon, korvattavien reseptilääkkeiden, matkapuhelinten, ulkoiluvaatteiden ja televisioiden hintojen lasku. Kesäkuulta heinäkuulle kuluttajahintojen muutos oli -0,1 prosenttia, mikä johtui muun muassa naisten vaatteiden hintojen laskusta.

Tupakan hinnannousun taustalla on tupakkaveron kiristyminen. Tupakkaveroa on korotettu puolivuosittain, ja viimeisin veronkorotus tuli voimaan heinäkuun alussa. Vuoden 2017 alusta tupakkaveron piiriin sisällytettiin myös sähkösavukkeissa käytettävät nesteet.

Heinäkuun alussa voimaan tulleiden lakimuutosten myötä ajo-opetuksen ja taksimatkojen hintakeruuta uudistettiin. Taksimatkojen hintoja kerätään jatkossa kaikilta suuralueilta. Ajo-opetuksen hintaseurannassa opetustuntien määrä huomioidaan jatkossa hinnanmuutoksen laskennassa. Heinäkuun hintaseurannan perusteella taksimatkojen hinnat putosivat noin neljä prosenttia, kun taas ajo-opetuksen hinnat nousivat kesäkuusta heinäkuulle noin 20 prosenttia.

Euroalueen inflaatio oli heinäkuussa ennakkotietojen mukaan 2,1 prosenttia.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi tuoreita inflaatiolukuja Twitterissä.

”Naisten ulkoilutakit näyttävät olleen heinäkuussa poikkeuksellisen hyvässä alessa; ne hidastivat kokonaisinflaatiotakin. Sen sijaan bensa, tupakka ja hotellihuoneet kiihdyttivät inflaatiota”, Kärkkäinen kirjoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös