Yritysuutiset

Hyviä uutisia Nokian 5G-verkkoliiketoiminnalle

Verkkotoimittajiin liittyvät turvallisuushuolet ja sidokset Kiinan valtioon ovat kääntymässä Nokian eduksi.

Australian hallitus on tehnyt päätöksen kieltää Nokian kilpailijoiden, kiinalaisten verkkotoimittajien Huawein ja ZTE:n osallistumisen maan 5G-verkkojen rakennusprojekteihin. Maan operaattorit eivät voi ostaa Huawein tai ZTE:n verkkolaitteita johtuen turvallisuusepäilyistä.

Huaweita epäillään sen sidoksista Kiinan valtioon ja tiedusteluun, minkä takia sitä ei haluta kriittisen tietoliikenneinfrastruktuurin toimittajaksi.

Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen toteaa artikkelissaan, että päätöksen takia australialaisten operaattoreiden vaihtoehdoiksi 5G-toimituksissa jäävät käytännössä Nokia ja Ericsson.

”Maan operaattoreista ainakin VHA ja Optus käyttävät Huaweita nykyisenä 4G-verkkojen toimittajana. VHA kommentoi päätöksen heikentävän Australian 5G-verkon tulevaisuutta ratkaisevasti. Operaattorille verkkotoimittajan vaihtaminen ei ole helppoa”, Rautanen toteaa.

Operaattorit välttävät poliittisia riskejä

Huawei ja ZTE ovat olleet jo pitkään suljettuna pois Yhdysvaltojen markkinalta. Rautasen mukaan turvallisuushuolet ovat kuitenkin nousseet pinnalle nyt myös muualla ja Australiassa ne etenivät käytäntöön, mikä hyödyttää Nokiaa ja Ericssonia.

”Operaattorit eivät halua kantaa poliittisia riskejä toimittajavalinnoissaan, minkä takia jo nykyiset Huaweihin ja ZTE:hen kohdistuvat epäilyt saattavat tehdä tietyillä markkinoilla operaattoreista varauksellisempia kiinalaisten verkkotoimittajien suhteen.”¨

Seuraavan sukupolven 5g-verkot ovat Nokian mahdollisuus valoisampaan tulevaisuuteen. Nokian johto on panostanut 5g-teknologiaan ja tavoittelee kunnon jalansijaa operaattoreiden siirtyessä hyödyntämään seuraavan sukupolven teknologiaa.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri näkee verkkoliiketoiminnan positiivisena koko vuoden osalta. Surin mukaan Nokia on asemoitunut liikeverkkotoiminnassaan hyvin ja tulee saavuttamaan asettamansa tavoitteet vuoden 2018 osalta.

Nokia odottaa 5g-teknologian käyttöönoton yhä nopeutuvan ja kiihtyvän vuoden loppua kohden.

5G-verkkojen käyttöönotto kiihtyy

Yhtiö kertoi heinäkuun lopussa solmineensa yhdysvaltalaisen T-Mobilen kanssa 3,5 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen maanlaajuisen 5g-verkon rakentamisesta. Kyseessä on suurin koko toimialalla tähän päivään mennessä julkistettu 5g-sopimus.

T-Mobile on Yhdysvaltojen 3. suurin operaattori, joka pyrkii haastamaan Verizonia ja AT&T:tä mobiilissa olemalla edelläkävijä 5g-verkoissa. Rautasen mukaan sopimusvoitot Yhdysvalloissa ovat tärkeitä Nokialle, koska kyseessä on teknologian osalta edelläkävijämarkkina.

Saatuihin sitoviin tilauksiin perustuen Nokia odottaa 5g-teknologian asiakaskysynnän kiihtyvän entisestään erityisesti Pohjois-Amerikassa, jossa kaupallisten 5g-verkkojen käyttöönottojen odotetaan alkavan vuoden 2018 loppua kohden.

5g-teknologia eroaa edellisen sukupolven 4g-verkoista, koska uuden sukupolven verkkoja rakennetaan erilaisella tavalla. Tukiasemapeitosta tulee tiheämpi ja myös taajuuksia on tarjolla entistä enemmän.

Inderesin suositus Nokian osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta on 5,5 euroa. Inderesin ensi vuoden tulosennusteella Nokian P/E-kerroin on kohtuullisen alhainen, vain 13x.

Kommentoi
Ylös
>