Talouden trendit

Mies astui pikavippiyhtiön ansaan – maksoi ”korottomasta” lainasta 600 prosentin korkoa

Pikavippiyhtiöt kiertävät korkokattoa perimällä esimerkiksi erilaisia siirtomaksuja. Tämän sai karvaasti kokea eräs uusmaalainen pikavippilainanhakija.

Laissa on määrätty alle 2000 euron pikavippien luotoille 50 prosentin korkokatto. Pikavippiyhtiöt pystyvät kuitenkin kiertämään korkokattoa perimällä esimerkiksi erilaisia siirtomaksuja, jolloin lainan todellinen vuosikorko voi nousta huikeastikin yli säädetyn 50 prosentin.

Uusmaalainen mies sai kokea tämän karsaasti, kun hän nosti Ege-nimisen pikavippiyhtiön uusille asiakkaille korottomana mainostetun pikavipin pikaisen rahantarpeen vuoksi. Aiheesta kertoi Iltalehti.

Mies nosti yhtiöstä 150 euron pikavipin ja maksoi siihen kuuluvan vain seitsemän euron nostokulut. Yhtiön verkkosivuilla tekemänsä lainahakemuksen jälkeen mies sai tekstiviestillä ilmoituksen, että laina on myönnetty.

Pankkitilille raha ei kuitenkaan ollut tullut, jolloin mies tiedusteli pikavippiyhtiön asiakaspalvelusta asiaa. Yhtiöstä kerrottiin, että miehen tulee lähettää palvelunumeroon tekstiviesti ”OK”, jolloin rahat tulisivat tilille heti.

Mies kertoo, ettei yhtiön asiakaspalvelussa mainittu samana päivänä tapahtuvan rahasiirron eli express-siirron maksullisuudesta mitään. Maksullisuudesta ei myöskään mainittu lainaehdoissa eikä yhtiön verkkosivuilla.

Tekstiviestikuittauksen jälkeen rahat tulivat miehen tilille. Perässä tuli kuitenkin lasku, jossa kahden kuukauden lainalle oli 150 euron pääoman ja 7,66 euron nostokulujen lisäksi pantu maksettavaksi 35 euroa ”Express-maksua”.

Todellinen vuosikorko nousi reilusti yli korkokaton

Nostomaksun ja 35 euron palvelumaksun kanssa lainan todellinen vuosikorko nousi yli 600 prosenttiin. Eli todellinen vuosikorko ylitti moninkertaisesti 50 prosentin lainakaton.

Ege-yhtiön omille nettisivuille ei ole mahdollista tällä hetkellä päästä, vaikka Googlen hakusanalla yhtiön tekstimainos näkyy hakutuloksissa. Tekstimainosta painamalla yhtiön sivuille ei pääse.

Sen sijaan Uudetpikavipit.net-sivustolla on tietoa Ege-yhtiön tarjoamista pikavipeistä.

Sivuilla kerrotaan pikavipeistä seuraavaa: ”Jos tarvitset lainaa heti käyttöösi, voit valita Ekspress-palvelun, joka takaa sen että rahat ovat tililläsi 30 minuutin sisällä”. Yhtiö kertoo myöntävänsä lainoja 50 prosentin todellisella vuosikorolla. Sivuilla on myös taulukko, josta selviää erikokoisten lainojen todelliset vuosikorot, kustannukset ja kuukausierät.

Mitään mainintaan Ekspress-palvelun kustannuksista ei sivustolta löydy.

Ege Finance on tehnyt pikavipeillä erinomaista tulosta. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli hieman alle 2,4 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 0,54 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli lähes 43 prosenttia. Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuodesta lähes 52 prosenttia.

Egen asiakaspalvelusta ei vastattu SalkunRakentajan soittopyyntöön.

Koventunut lainsäädäntö ei ole poistanut pikavippeihin liittyviä ongelmia

Verkossa ja tekstiviestein haettaviin pikaluottoihin on liittynyt ongelmia, joihin on haettu ratkaisua useilla asteittain koventuneilla lainmuutoksilla.

Vuoden 2013 lainmuutoksessa tavoitteena oli vähentää ja estää pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia asettamalla alle 2000 euron suuruisille rahaluotoille korkokatto. Korkokaton säätämisen jälkeen alle 2000 euron rahaluoton todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko +50 prosenttia.

Korkokaton uskottiin tuovan ratkaisun kohtuuttomiin korkoihin. Todellisuudessa nämä oletukset ovat osoittautuneet virheellisiksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kolmen vuoden aikana tehdyt havainnot vahvistavat kuitenkin, että tavoitteet eivät ole toteutuneet.

”Pikaluottoyhtiöt ovat pääosin siirtyneet myöntämään korkokaton ulkopuolelle jääviä 2 000 euron tai sitä suurempia luottoja, joissa korot ovat yleisesti yli 100 prosenttia tai jopa huomattavasti korkeammat”, KKV toteaa.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan lainsäädännön uudelleentarkastelulle on kiireellinen tarve.

”Ainoa riittävän tehokas ratkaisu kohtuuttomiin luottokustannuksiin on kattava korkokattosääntely. Ilman lainsäädännön muutosta pikaluottoyhtiöt voivat edelleen tehdä voittoa haavoittuvien kuluttajaryhmien kustannuksella ja yhä useampi joutuu maksuvaikeuksiin. Olemme iloisia siitä, että myös kansanedustajat vievät asiaa eteenpäin omalla aloitteellaan”, totesi kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen vuonna 2016.

Hallituksen esitys pikavippien sääntelyn kiristämiseksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksessä pikavippien korkokatto määrättäisiin myös 2 000 euroa suurempiin lainoihin.

Lisäksi 121 kansanedustajaa on allekirjoittanut kokoomuksen Arto Satosen aloitteen ”korkeariskisten vakuudettomien kulutusluottojen” markkinointikiellosta.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. todennettu

  25.1.2019 at 04:52

  Lainata
  Yksityisen kattavan tarjouksen tarvitsette kiireellistä lainaa fyysisen standardisi täyttämiseksi ja ottakaa yhteyttä meihin täällä seuraavalla sähköpostilla: (andreaprivatesector@gmail.com) 2%: n korolla, johon tarvitset kiitos sinulle hyvä etsiä meille!

 2. Bernstein

  25.1.2019 at 13:19

  Kuluttajavirasto eli Suomen valtio voisi tarjota kansalaisilleen lakimiespalvelun, jonka kautta moiset koronkiskomiset voisi haastaa oikeudessa. Tuon laskun voisi yksinkertaisesti jättää maksamatta ja skannata sen valtakirjan kera lakitoimistolle jatkotoimia varten. Sensijaan kaikki korkokatot ovat pelkkää teatteria, koska ne on helppo kiertää muuttamalla sana ”korko” virallisenkuuloiseksi express-höpinäksi.

  Tämäkin Ege luottaa siihen, ettei yksityisellä ihmisellä ole rahaa, aikaa eikä osaamista riitauttaa laittomiakaan laskuja. Eikä ymmärrystä, että tuokin ”express” tarkoittaa suomeksi ”tyhmä maksaa”.

  ———- ———

  Sijoittajan kannalta korkokatot ja sääntely taas ovat huonoja uutisia, koska ne alentavat P2P-firmojen katteita ja sitä kautta sijoitusten tuottoja. Vaikka olen jonkinlainen sijoittaja itsekin, asetun tässä 100%:sti ”uhrien” eli onnettomien pikavippaajien puolelle.

  Kyseessä on samanlainen mentaalinen poikkema kuin peliriippuvuus tai jopa syömishäiriö(bulimia, anoreksia) eli pikavippihimoa voisi aivan hyvin kutsua sairaudeksi. Silloin nämä eget ja muut oikeasti vartaaseen joutavat riistokapitalistit(kerrankin Kalle-vainaan termille on katetta !) voitaisiin ihan lain mukaan tuomita – nimittäin pahoinpitelystä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös