Talouden trendit

Mies astui pikavippiyhtiön ansaan – maksoi ”korottomasta” lainasta 600 prosentin korkoa

Pikavippiyhtiöt kiertävät korkokattoa perimällä esimerkiksi erilaisia siirtomaksuja. Tämän sai karvaasti kokea eräs uusmaalainen pikavippilainanhakija.

Laissa on määrätty alle 2000 euron pikavippien luotoille 50 prosentin korkokatto. Pikavippiyhtiöt pystyvät kuitenkin kiertämään korkokattoa perimällä esimerkiksi erilaisia siirtomaksuja, jolloin lainan todellinen vuosikorko voi nousta huikeastikin yli säädetyn 50 prosentin.

Uusmaalainen mies sai kokea tämän karsaasti, kun hän nosti Ege-nimisen pikavippiyhtiön uusille asiakkaille korottomana mainostetun pikavipin pikaisen rahantarpeen vuoksi. Aiheesta kertoi Iltalehti.

Mies nosti yhtiöstä 150 euron pikavipin ja maksoi siihen kuuluvan vain seitsemän euron nostokulut. Yhtiön verkkosivuilla tekemänsä lainahakemuksen jälkeen mies sai tekstiviestillä ilmoituksen, että laina on myönnetty.

Pankkitilille raha ei kuitenkaan ollut tullut, jolloin mies tiedusteli pikavippiyhtiön asiakaspalvelusta asiaa. Yhtiöstä kerrottiin, että miehen tulee lähettää palvelunumeroon tekstiviesti ”OK”, jolloin rahat tulisivat tilille heti.

Mies kertoo, ettei yhtiön asiakaspalvelussa mainittu samana päivänä tapahtuvan rahasiirron eli express-siirron maksullisuudesta mitään. Maksullisuudesta ei myöskään mainittu lainaehdoissa eikä yhtiön verkkosivuilla.

Tekstiviestikuittauksen jälkeen rahat tulivat miehen tilille. Perässä tuli kuitenkin lasku, jossa kahden kuukauden lainalle oli 150 euron pääoman ja 7,66 euron nostokulujen lisäksi pantu maksettavaksi 35 euroa ”Express-maksua”.

Todellinen vuosikorko nousi reilusti yli korkokaton

Nostomaksun ja 35 euron palvelumaksun kanssa lainan todellinen vuosikorko nousi yli 600 prosenttiin. Eli todellinen vuosikorko ylitti moninkertaisesti 50 prosentin lainakaton.

Ege-yhtiön omille nettisivuille ei ole mahdollista tällä hetkellä päästä, vaikka Googlen hakusanalla yhtiön tekstimainos näkyy hakutuloksissa. Tekstimainosta painamalla yhtiön sivuille ei pääse.

Sen sijaan Uudetpikavipit.net-sivustolla on tietoa Ege-yhtiön tarjoamista pikavipeistä.

Sivuilla kerrotaan pikavipeistä seuraavaa: ”Jos tarvitset lainaa heti käyttöösi, voit valita Ekspress-palvelun, joka takaa sen että rahat ovat tililläsi 30 minuutin sisällä”. Yhtiö kertoo myöntävänsä lainoja 50 prosentin todellisella vuosikorolla. Sivuilla on myös taulukko, josta selviää erikokoisten lainojen todelliset vuosikorot, kustannukset ja kuukausierät.

Mitään mainintaan Ekspress-palvelun kustannuksista ei sivustolta löydy.

Ege Finance on tehnyt pikavipeillä erinomaista tulosta. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli hieman alle 2,4 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 0,54 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli lähes 43 prosenttia. Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuodesta lähes 52 prosenttia.

Egen asiakaspalvelusta ei vastattu SalkunRakentajan soittopyyntöön.

Koventunut lainsäädäntö ei ole poistanut pikavippeihin liittyviä ongelmia

Verkossa ja tekstiviestein haettaviin pikaluottoihin on liittynyt ongelmia, joihin on haettu ratkaisua useilla asteittain koventuneilla lainmuutoksilla.

Vuoden 2013 lainmuutoksessa tavoitteena oli vähentää ja estää pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia asettamalla alle 2000 euron suuruisille rahaluotoille korkokatto. Korkokaton säätämisen jälkeen alle 2000 euron rahaluoton todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko +50 prosenttia.

Korkokaton uskottiin tuovan ratkaisun kohtuuttomiin korkoihin. Todellisuudessa nämä oletukset ovat osoittautuneet virheellisiksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kolmen vuoden aikana tehdyt havainnot vahvistavat kuitenkin, että tavoitteet eivät ole toteutuneet.

”Pikaluottoyhtiöt ovat pääosin siirtyneet myöntämään korkokaton ulkopuolelle jääviä 2 000 euron tai sitä suurempia luottoja, joissa korot ovat yleisesti yli 100 prosenttia tai jopa huomattavasti korkeammat”, KKV toteaa.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan lainsäädännön uudelleentarkastelulle on kiireellinen tarve.

”Ainoa riittävän tehokas ratkaisu kohtuuttomiin luottokustannuksiin on kattava korkokattosääntely. Ilman lainsäädännön muutosta pikaluottoyhtiöt voivat edelleen tehdä voittoa haavoittuvien kuluttajaryhmien kustannuksella ja yhä useampi joutuu maksuvaikeuksiin. Olemme iloisia siitä, että myös kansanedustajat vievät asiaa eteenpäin omalla aloitteellaan”, totesi kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen vuonna 2016.

Hallituksen esitys pikavippien sääntelyn kiristämiseksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksessä pikavippien korkokatto määrättäisiin myös 2 000 euroa suurempiin lainoihin.

Lisäksi 121 kansanedustajaa on allekirjoittanut kokoomuksen Arto Satosen aloitteen ”korkeariskisten vakuudettomien kulutusluottojen” markkinointikiellosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös