Makrotalous

Ekonomistien enemmistö: Irtisanomisten helpottaminen edistää tuottavuuden kasvua

58 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä edistää tuottavuuden kasvua, selviää Ekonomistikoneen tänään julkaistuista uusista kyselytuloksista.

Ekonomisteista 11 prosenttia torjuu tuottavuushyötyjä koskevan väitteen ja 31 prosenttia on vailla mielipidettä tai epävarma.

Marraskuussa 2017 avanneella Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia, muun muassaBengt Holmström, Markus Jäntti,Marko TerviöjaMatti Pohjolaottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Ekonomistikone.fi-sivustolla julkaistiin vastaus kolmeen uuteen, työvoimapolitiikkaa käsittelevään kysymykseen.

Kysely irtisanomissuojan vaikutuksista on ajankohtainen. Juha Sipilän hallitus aikoo helpottaa työntekijän irtisanomista henkilöperusteisesti alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus haluaa alentaa työsopimuslain muutoksella pienten yritysten työllistämiskynnystä.

Hallituksen suunnitelma  tyrmistyttää ammattiliittoja, ja useat palkansaajajärjestöt harkitsevat toimia lakihanketta vastaan.

Työmarkkinoihin erikoistunut taloustieteen professori Roope Uusitalo arvioi Hämeen Sanomille, että irtisanomissuoja on Suomessa eurooppalaista keskitasoa. Tosin aukoton vertailu maiden kesken on Uusitalon mukaan vaikeaa.

49 prosenttia ekonomisteista uskoo irtisanomisten helpottamisen pienissä yrityksissä kasvattavan työllisyyttä, 13 prosenttia torjuu väitteen, 36 prosenttia on epävarma ja 3 prosenttia vailla mielipidettä.

56 prosenttia taloustieteilijöistä on epävarma aktiivimalli kakkosen tehosta, 37 prosenttia katsoo sen nopeuttavan työllistymistä ja 3 prosenttia ei. 6 prosenttia on vailla mielipidettä.

Esimerkiksi Aalto yliopiston professori Timo Kuosmanen on sitä mieltä, että irtisanomissuojan heikennys lisää tuottavuutta.

”Tuottavuuskasvun kannalta sääntelyn purkamisesta tuskin on ainakaan haittaa. Se voisi rohkaista pieniä yrityksiä kasvamaan ja sitä kautta vahvistaa tuottavuuskasvua”, Kuosmanen toteaa.

Etlan tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston professori Mika Maliranta on samoilla linjoilla. Maliranta on tullut tunnetuksi tuottavuustutkimuksistaan.

”Tuottavuutta vahvistava yritys- ja työpaikkarakenteiden muutos, eli “luova tuho“, on kansantalouden tuottavuuskasvun yksi merkittävä tekijä. Irtisanomisten helpottaminen luultavasti lisäisi työntekijöiden liikkuvuutta yritysten välillä ja kiihdyttäisi tuon mekanismin toimintaa, ja tätä kautta nopeuttaisi kansantalouden tuottavuuden kasvua”, Maliranta kommentoi.

Tampereen yliopiston professori Jari Vainiopää on kuitenkin eri linjoilla.

Hänen mukaansa irtisanomisturva tarjoaa työntekijöille turvaa (mahdollisesti epäasiallisia) irtisanomisia vastaan, jota ei voida ostaa vakuutusmarkkinoilta. Pienet työllisyys ja tuottavusmenetykset voidaan Vainiopään mukaan ajatella tämän vakuutusturvan hinnaksi. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös