Yritysuutiset

Sijoitus- ja kehitysyhtiö Loudspring vaikeuksissa – osakekurssi sukeltaa

Kestävän kehityksen yritystoimintaa kehittävän Loudspringin osakekurssi sukelsi hurjasti perjantaina Helsingin pörssissä.

Osakkeen markkina-arvosta suli lähes 22 prosenttia.

Loudspring on Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle listattu suomalainen sijoitus- ja kehitysyhtiö, joka sijoittaa puhtaaseen teknologiaan ja luonnonvarojen tehokkaaseen käyttöön liittyviin yrityksiin.

Loudspringin kurssilasku johtui yhden sen salkkuyhtiön kasvavista ongelmista, joista raportoi torstaina 30.8. Suomen Kuvalehti.

Suomen Kuvalehden mukaan mukaan Nocart kertoi valloittaneensa Afrikan puhtaalla energialla, mutta menestys nojaa hankkeisiin, joista on vaikea saada selkoa. Nocart on uusiutuvien energiamuotoihin perustuvien sähköntuotantoratkaisujen toimittaja kehittyville markkinoille. Loudspring omistaa Nocart-yhtiöstä hieman yli 19 prosenttia.

Nocartin suuret projektit Afrikassa ovat SK:n mukaan kesken tai jopa täysin umpikujassa, ja lisäksi yhtiön liikevaihto koostuisi lähinnä myyntisaamista. Loudspringin osavuosikatsauksen mukaan viivästykset Nocartin projekteissa jatkuivat. Nocart sai siltarahoitusta, mutta tarvitsee vielä lisärahoitusta viivästyneiden maksusuoritusten johdosta.

Loudspringin toimitusjohtaja Lassi Noponen kommentoi osavuosikatsauksessa Nocartin vaikeuksia.

”Nocart on ollut erittäin vaikeassa vaiheessa laajasti julkistettujen Afrikan projekteja koskevien viivästysten takia. Nocart on hyvä esimerkki sijoituksesta aikaisen vaiheen yhtiöön, jossa riski ja potentiaalinen tuotto kulkevat käsi kädessä. Nocart jatkaa kovaa työskentelyä asiakasprojektiensa parissa ja pyrkii rahoitusneuvotteluissa turvaamaan projektien viivästymisen takia tarvittavan lisärahoituksen. Yhtiö julkisti myös hiljattain uuden merkittävän projektin Keniassa”, Noponen toteaa.

Noposen mukaan varhaisen vaiheen yrityksiin sijoittaminen on erittäin riskialtista ja siitä syystä Loudspring on rakentanut salkun erilaisia yrityksiä, hajauttaakseen kyseistä riskiä.

”Ikävä kyllä, jokainen varhaisen vaiheen yritys ei tule menestymään, mutta Loudspring tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa kyseiseen omaisuusluokkaan hajautetulla riskillä. Vuosien varrella lähes jokainen yrityksistämme on kohdannut vaikeuksia. Kaikki eivät ole selvinneet, mutta useimmat ovat nousseet kuopastaan entistä vahvempana.”

Loudspringin tammi-kesäkuun liiketappio syveni 825 000 euroon viime vuoden vertailukauden 617 000 eurosta. Yhtiö kertoi osavuosikatsauksessaan, että sen liikevaihto kasvoi 22 000 euroon vertailukauden 18000 eurosta. Pienet myyntiluvut johtuvat siitä, ettei yhtiö raportoi konsernitilinpäätöstä. Loudspring on kirjanpitolain mukaan pienkonserni ja raportoi näin ollen vain emoyhtiön tilinpäätöksen.

Yhtiö omistaa 12 yhtiön osakkeita. Suurimmat omistusosuudet Loudspringillä on Eagle Filters ja Nuuka Solutions yhtiöissä. Eagle Filtersistä se omistaa vajaat 68 prosenttia ja Nuuka Solutionista vajaat 47 prosenttia.

Näiden kahden tytäryhtiön yhteenlaskettu, tilintarkastamaton liikevaihto oli 1,56 miljoonaa euroa ensimmäiselle vuosipuoliskolle.

Yhtiön kuluvan vuoden näkymien mukaan se tulee keskittymään pitkäaikaiseen, kannattavaan kasvuun ja on asettanut taloudelliset tavoitteet kahdelle tytäryhtiölleen. Loudspringin aikaisemmin antamat tavoitteet koskien yritysmyyntejä, listautumisia ja tulevaisuuden näkymiä eivät enää ole voimassa.

Loudspringin mukaan sen tulevaisuuden näkymät ovat suurimmilta osin positiiviset vuodelle 2018. Yhtiön painopiste on tasaisessa kasvussa, organisaatioiden vahvistamisessa, yleisen ammattimaisuuden lisäämisessä ja selkeiden tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa.

Yhtiö ei anna arviota koko vuoden myynnistä tai tuloksesta.

Myös analyysitalo Inderesin analyytikko Olli Vilppo kiinnittää huomiota Nocartin vaikeaan tilanteeseen.

Nocartin tilanteeseen liittyvä epävarmuus säilyi erittäin korkeana, sillä rahoitusneuvottelut ovat edelleen kesken ja yhtiö kommentoi Nocartin olevan erittäin vaikeassa vaiheessa laajasti julkistettujen Afrikan projekteja koskevien viivästysten takia”, Vilppo toteaa Inderesin sivuilla.

Nocartin epävarman tilanteen jatkuminen korkeana ja Eaglen toteutunut liikevaihto jättivät raportista hieman vaisun kuvan, jota Nuukan hyvä kehitys ei täysin paikannut, Vilppo toteaa.

Kommentoi
Ylös
>