Rahastotietoa

Tylyä kritiikkiä pankin rahastohehkutukselle – ”Nalleakin hävettäisi tällaiset jutut”

Nordean asiantuntijat ylistivät pankin kahden yhdistelmärahaston korkeita luokituspisteitä. Nordnetin talousasiantuntija ei pankin hehkutusta sulata.

Tutkimusyhtiö Morningstar luokittelee sijoitusrahastoja laatuluokkiin. Yhtiö antoi taannoin Nordean Premium Maltti – ja Premium Tasapaino -rahastoille parhaan viiden tähden luokituksen.

Morningstar asettaa rahastot paremmuusjärjestykseen kussakin rahastoluokassa riskikorjatun tuoton perusteella. Luokittelu perustuu toteutuneeseen, kulujen jälkeiseen tuottoon ja riskiin. Rahastoa verrataan oman luokkansa vastaaviin, Euroopassa myytäviin rahastoihin. Kussakin rahastoluokassa parhaat 10 prosenttia saavat viisi tähteä, seuraavat 22,5 prosenttia neljä tähteä, sitä seuraavat 35 prosenttia kolme tähteä ja sitä seuraavat 22,5 prosenttia kaksi tähteä. Heikoin 10 prosenttia saa yhden tähden.

Luokitus päivitetään kuukausittain. Rahastolla pitää olla kolmen vuoden tuottohistoria päästäkseen mukaan arviointiin.

Morningstarin rahastoluokitus kertoo kuitenkin vain rahaston menneestä menestyksestä. Tulevista tuotoista tai tuotto-riski -suhteesta se ei kerro mitään. Financial Timesin mukaan useiden viisi tähteä saaneiden rahastojen tähtiluokitukset laskevat tulevina myöhemmin alempaan luokkaan.

Morningstarin luokittelemista viiden tähden rahastoista vain 14 prosenttia yltää ylimmän rahastoluokan tuloksiin seuraavan kolmen vuoden aikana.

Millaisia ovat viiden tähden rahastot?

Premium Maltti on korkopainotteinen yhdistelmärahasto, joka sijoittaa Nordea-konserniin kuuluvien rahastoyhtiöiden hallinnoimiin pääasiassa korko- ja osakerahastoihin. Rahasto voi tehdä myös suoria osake- ja korkosijoituksia sekä sijoittaa indeksiosuusrahastoihin (ETF, exchange-traded fund) ja muihin ulkopuolisiin rahastoihin. Suorien sijoitusten osuus rahaston varoista voi olla enintään 45 prosenttia. Korkosijoitusten osuus rahaston varoista voi vaihdella 50−100 prosenttia ja osakesijoitusten 0−50 prosentin välillä salkunhoidon markkinanäkemyksen mukaan.

Myös Premium Tasapaino on yhdistelmärahasto, joka sijoittaa Nordea-konsernin rahastoyhtiöiden hallinnoiviin kuuluviin korko- ja osakerahastoihin. Tämäkin rahasto voi tehdä myös suoria osake- ja korkosijoituksia sekä sijoittaa indeksiosuusrahastoihin ja muihin ulkopuolisiin rahastoihin. Suorien sijoitusten osuus rahaston varoista voi olla enintään 45 prosenttia. Korko- ja osakesijoitusten osuus rahaston varoista voi vaihdella 25−75 prosentin välillä salkunhoidon markkinanäkemyksen mukaan.

Molemmat rahastot ovat siis paitsi yhdistelmärahastoja, niin myös sanottuja rahastojen rahastoja – siis rahastoja, jotka sijoittavat toisiin rahastoihin. Tosin ne voivat tehdä myös suoria sijoituksia.

Nordean Multi Asset -tiimin tiiminvetäjä Kaj Forström hehkuttaa Morningstarilta saatuja pisteitä.

”Rahastojen strateginen koostumus on tärkeä syy hyvään riskikorjattuun tuottoon, samoin onnistuneet taktiset omaisuuslajipainotukset. Menestykseen vaikuttaa myös jatkuvuus salkunhoidossa. Kehitämme tietenkin salkunhoitoa ja teemme tarvittaessa parannuksia, mutta pitkän aikavälin lähestymistapamme on ennallaan ja sijoitusprosessimme tuottaa lisäarvoa. Lisäksi rahastoja hoitaa kokenut salkunhoitotiimi. Se tuottaa tulosta!”, Forsström toteaa Nordean artikkelissa.

Samaa hehkutusta jatkaa Nordean sijoittamisen asiakaskokemusjohtaja Tanja Eronen Twitter-tilillään.

”Nordean yhdistelmärahastoille sataa Morning Star tähtiä! Tuotto on rahastojen kermaa. Ja huom. nämä eivät ole halppisrahastoja, mutta kulut on huomiotu vertailussa. Ei se ole se halpa kulu, vaan tuotto kulujen jälkeen, joka lämmittää kukkaroa”, kirjoittaa Eronen twiitissään.

Talousasiantuntijalta ankaraa kritiikkiä

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi lyttää Nordean hehkutuksen poikkeuksellisen jyrkin sanakääntein.

”Kai sinä hyvä sijoitusammattilainen ymmärrät, että jos yhdistelmärahaston tuotto-odotus on 5% ja siitä peritään 2-3% kulut, tuotetta ei voi hyvällä omallatunnolla markkinoida hyvänä tuotteena? (Paitsi viikottaisen tilastovaihteluiden mukaan). Nalleakin hävettäisi tällaiset jutut”, Paasi laukoo.

Tanja Eronen vastaa Twitterissä Paasille. Hän muistuttaa, että Nordean Premium-rahastot ovat vuodesta toiseen lyöneet markkinoiden tuotto-odotuksen kulujen jälkeen.

Premium Maltin juoksevat kulut ovat 1,13 prosenttia vuodessa sijoituspääomasta, mutta niiden päälle tulee vielä merkintäpalkkio 1,0 prosenttia ja lunastuspalkkio 1,0 prosenttia, jos merkinnät ja lunastukset tehdään konttorissa. Esimerkiksi vuoden sijoitus Premium Malttiin tarkoittaa merkintä- ja lunastuspalkkioineen 3,23 prosentin vuosikuluja sijoituspääomasta.

Eronen on siinä oikeassa, että Morningstar kuitenkin ottaa vertailussaan huomioon myös kulut.

Nordean viisi tähteä saaneet Premium-rahastot eivät ole todellakaan rahastosijoittajalle mitään kuluiltaan halpoja rahastoja.

Eikä korkea kulurakenne ole mikään ihme. Yleensä juuri yhdistelmärahastot ja rahastojen rahastot ovat niitä kalleimpia rahastoja. Nordean viiden tähden Premium-rahastot ovat niitä molempia.

Korjaus: Artikkelissa esitettiin virheellisesti Premium Maltti -rahaston hallintokulut erikseen. Ne on kuitenkin sisällytetty rahaston juokseviin kuluihin. Virhe korjattu 22.9.

1 kommentti

1 kommentti

  1. weketor

    22.9.2018 at 17:49

    Merkintä- ja lunastuspalkkiot menevät usein rahastolle, ei pankille. Jos omistat rahastoa pääomapainotettua keskiarvoa pidempään, tulee näistä kuluista positiivinen asia sijoittajalle.

    Yhdistelmärahastoja en ole koskaan ymmärtänyt. Otan mieluummin osakerahastoa ja korkorahastoa erikseen kuin korkeakuluista rahastojen rahaston yhdistelmärahastoa, joissa kulut ovat kumuloituneet.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös