Arvo-osakkeet

Telia tarjoaa omistajilleen muutakin herkkua kuin osinkoja

Teleyhtiö tarjoaa muhkeaa osinkotuottoa, mutta myös toisenlaista pääoman palautusta omistajilleen.

Telia kertoi kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä tavoitteestaan ostaa takaisin omia osakkeita yhteensä 15 miljardilla ruotsin kruunulla seuraavan kolmen vuoden aikana. Yhtiö pyytää yhtiökokoukselta vuosittain valtuutusta mitätöidä ostetut osakkeet ja jatkaa ohjelmaa seuraavalle vuodelle.

Telia käynnisti omien osakkeidensa osto-ohjelman huhtikuun lopussa. Telian tarkoituksena on palauttaa pääomaa osakkeenomistajille ja optimoida yhtiön pääomarakennetta.

Telian tase on paisunut vahvan kassavirran sekä omistusten myyntien kautta. Osakkeiden takaisinosto on omistajien kannalta verotuksellisesti järkevä tapa palauttaa pääomia osakkeenomistajille.

Tähän mennessä Telia on ostanut omia osakkeitaan yhteensä reilulla kahdella miljardilla kruunulla ja 41,99 kruunun osakekohtaisella keskihinnalla.

Inderesin analyytikko Joni Grönqvistin mukaan Telian ensimmäisen reilun neljän kuukauden takaisinostot vastaavat noin 40 prosenttia koko vuodelle indikoidusta viiden miljardin kruunun takaisinosto-ohjelmasta.

”Yhtiö on toteuttanut takaisinostoja päivittäin ja tahti vastaa tasoa, jolla päästään koko vuoden tavoitteeseen. Vaikka takaisinostot ovat absoluuttisesti suuria, vastaavat ne keskimäärin kuitenkin vain noin 4 % osakkeiden kaupankäynnin kokonaisvaihdosta”, Grönqvist toteaa Inderesin aamukatsauksessa.

Vaikka Telia kertoi ostavansa TDC:n Norjan liiketoiminnot, ja GET:n ja Bonnierin TV-kanavat, yhtiö piti silti osingonmaksupolitiikkansa ja omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmansa ennallaan.

Omien osakkeiden takaisinostot ovat merkittävä lisäpotti Telian sijoittajille.

Grönqvist laskee, että vuosittainen takaisinostojen määrä vastaa noin kolmen prosentin pääomanpalautusta vuosina 2018 – 2020. Lisäksi osake tarjoaa Inderesin ennusteen mukaan noin 5,5 prosentin osinkotuoton.

Myös yhtiön arvostus on maltillinen.

Inderesin ennusteilla P/E-kerroin on vuosille 2018 – 2019 noin 15,5x, mikä noin 15 prosenttia sektorin mediaanin alapuolella ja on näin ollen edelleen houkutteleva.

”Arvotamme Teliaa edelleen myös karkean osien summa -laskelman kautta, joka tukee myös 44 SEK:n tavoitehintaa”, Grönqvist toteaa.

Osingot ovat puhdasta riihikuivaa omistajille, mutta omien osakkeiden osto näkyy siten, että osakkeiden ostot luovat osakkeen hintaan nousupaineita.

Jos yritys ei käytä osakeostoja yrityskauppaan tai palkitsemisjärjestelmään, se usein mitätöi ostamansa osakkeet. Omien osakkeiden hankinta nostaa osakekohtaista tulosta koska osakkeiden määrä laskee. Tämä on siis omien osakkeiden oston positiivinen puoli.

Konkreettinen hyöty omien osakkeiden ostoista tulee siis mahdollisen kurssinousun kautta.

Omien osakkeiden ostaminen voi olla omistajien kannalta merkityksetöntä, jos yhtiön osakkeen arvo on hinnoiteltu markkinoilla oikein. Tilanne saattaa olla täysin toinen, mikäli yrityksen johto ja nykyiset omistajat pitävät yhtiötä aliarvostettuna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös