Makrotalous

Donald Trump aikoo kiihdyttää kauppasotaa Kiinaa vastaan

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkaa asettaa tullit kaikille kiinalaisille tuotteille.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkaa asettaa tullit kaikille kiinalaisille tuotteille.

Tähän mennessä Yhdysvallat on jo asettanut tulleja tuotteille, joita tuodaan Kiinasta 50 miljardin dollarin arvosta. Lisäksi USA on valmistellut lisätulleja, jotka koskisivat arvoltaan 200 miljardia dollarin tuontia Kiinasta.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on valmistautunut lisäksi asettamaan tarvittaessa nopeasti lisätullit tuotteille, joita tuodaan Kiinasta 267 miljardin dollarin arvosta. Tämä tarkoittaisi sitä, että käytännössä kaikelle Kiinan viennille Yhdysvaltoihin tulisi tullit.

Tullikiista sai alkunsa kuluvan vuoden tammikuussa, jolloin Yhdysvallat asetti tariffit kiinalaisille aurinkopaneeleille ja pesukoneille. Maaliskuussa vuorossa olivat teräksen ja alumiinin 25 ja 10 prosentin tullit. Nämäkin tullit ovat tulleet voimaan.

Presidentti Trump ilmoitti kesäkuussa, että Yhdysvallat asettaa 25 prosentin lisätullit 50 miljardin dollarin arvoisille kiinalaistuotteille. Perusteena oli se, että kiinalaiset ovat Trumpin mukaan käyttäneet väärin amerikkalaisia tekijänoikeuksia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan taloussuhteet kiristyivät olennaisesti heinäkuun alussa, jolloin Yhdysvallat asetti voimaan uudet tullit tietyille kiinalaisille tuotteille, joiden arvo on yhteensä 34 miljardia dollaria eli runsaat 29 miljardia euroa.

Heinäkuussa voimaan tulleet 25 prosentin tullit kohdistuvat kiinalaisiin koneisiin, elektroniikkaan ja korkean teknologian tuotteisiin kuten tiettyihin autoihin, tietokoneisiin ja led-valoihin.

Kiina ilmoitti vastaavansa samankokoisilla vastatoimilla, jotka kohdistuivat ensi vaiheessa amerikkalaisiin maatalous-, liha- ja kalatuotteisiin sekä autoihin.

Presidentti Trumpin tavoitteena on oikaista maansa massiivinen viennin ja tuonnin epätasapaino. Kiinan viennin arvo Yhdysvaltoihin on noin 500 miljardin dollaria vuodessa. Yhdysvallat vie puolestaan Kiinaan vuosittain tavaraa alle 150 miljardin dollarin edestä.

Trumpin hallinto laskee sen varaan, että Kiina perääntyy lopulta ja taipuu paineen kasvaessa sopuun. Toistaiseksi Kiinan taipumisesta ei kuitenkaan ole näkynyt merkkejä, ja Kiina on vannonut pysyvänsä linjallaan hinnasta piittaamatta.

Trumpin ja Kiinan välille syntynyt kauppasota ei ole ainakaan toistaiseksi tuottanut Yhdysvalloille sen toivomia tuloksia.

Yhdysvaltojen kauppaministeriön mukaan maan kauppataseen vaje kasvoi heinäkuussa 10 prosenttia 50 miljardiin dollariin.

Ikävintä Trumpin kannalta on, että vaje kasvoi toista kuukautta peräkkäin ja USA:n ja Kiinan välinen vaje nousi ennätyksellisen korkeaksi. Tilastojen mukaan ylijäämä Yhdysvaltoihin nähden kasvoi viime kuussa liki 19 prosenttia vuodentakaisesta ja nousi 31 miljardiin dollariin.

Kiinan vienti Yhdysvaltoihin kasvoi yli 13 prosenttia viime vuoden elokuusta. Tuonti Yhdysvalloista Kiinaan puolestaan kasvoi Kiinan tullitilastojen mukaan vain kaksi prosenttia samalla vertailujaksolla.

Taloustieteen nobelisti Joseph E. Stiglitz näkee kauppasodassa vaaran merkkejä ja riskin, että USA häviää kauppasodan.

”Kun maa lähtee sotaan, kauppasotaan tai muuhun sotaan, sen pitäisi olla varma siitä, että sillä on hyvät kenraalit, tarkoin määritellyt kohteet, selkeä strategia ja kansan tuki. Yhdelläkään maalla ei ole niin epäpätevä talouden tiimi kuin Trumpin hallinnolla ja amerikkalaisten enemmistö vastustaa kauppasotaa”, hän kirjoitti Project Syndicate -sivustolla elokuussa.

Stiglitz ennustaa amerikkalaisten tuen kauppasodalle katoavan, kun he tajuavat kauppasodan pahimmassa tapauksessa johtavan työpaikkojen vähenemiseen.

Nobelistin mukaan ongelmia amerikkalaisille eivät tuo pelkästään Kiinan vastatoimet, vaan myös amerikkalaisten vientituotteiden hintojen nousu ja sitä myötä niiden kilpailukyvyn heikentyminen tullimaksujen vuoksi.

Hintojen nousi saattaa puolestaan johtaa dollarin vahvistumiseen, inflaation vauhdittumiseen ja sitä myötä USA:n keskuspankin tiukempaan rahapolitiikkaan. Keskuspankki saattaa joutua nostamaan ohjauskorkoa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös