Indikaattorit

Tilaukset kasvoivat kaikilla teollisuustoimialoilla

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 heinäkuussa 12,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tammi-heinäkuun aikana tilaukset laskivat 2,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuva: Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008)

Yritykset saivat heinäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla teollisuuden alatoimialoilla. Eniten tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa 14,9 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 9,6 prosenttia ja kemianteollisuudessa 8,5 prosenttia.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 heinäkuussa 3,3 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 heinäkuussa. Tammi-heinäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 heinäkuussa 3,3 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 heinäkuussa. Tammi-heinäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Heinäkuussa kausitasoitettu teollisuustuotanto kuitenkin väheni 1,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Kesäkuussa kausitasoitettu tuotanto kasvoi 1,6 prosenttia toukokuusta.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala kommentoi teollisuustuotannon lukuja Twitterissä.

”Haalenee muttei pakasta. Suomen teollisuustuotannon kasvu hidastumassa, mikä on linjassa mm. Saksan kehityksen kanssa. Uudet tilaukset kasvoivat heinäkuussa kaikilla toimialoilla mutta laskivat pari prossaa koko alkuvuonna (tammi-heinäkuu) vuodentakaisesta”, Vesala kirjoittaa.

Samoilla linjoilla on myös AKAVA:n pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös