Indikaattorit

Varoitusvalot välkkyvät osakemarkkinoilla – jättipankkien strategit pelkäävät kurssilaskua

Sijoittajat ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen optimistisia osakemarkkinoiden suhteen. Jättipankkien strategit ovat kuitenkin jo huolissaan euforisista tunnelmista.

Sijoittajien sentimenttiä eli tunnelmia mittaava Goldman Sachsin bull/bear -mittari on kivunnut lähes ennätykselliseen 3000 pisteeseen. Samalla kuitenkin osakkeiden arvostuskertoimet ovat nousseet.

Jättipankki Goldman Sachs on kehityksestä jo huolissaan.

Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on ollut nousumarkkinassa jo peräti yhdeksän ja puoli vuotta, mikä tarkoittaa peräti 19 prosentin keskimääräistä vuosikasvua. Sijoittajat joutuvat tyytymään jatkossa heikompiin tuottoihin, arvioi Goldman Sachsin strategi Peter Oppenheimer uutistoimisto Bloombergille.

Bull/bear -indikaattori on korreloinut viime vuosina voimakkaasti S&P 500 -indeksin tulevien tuottojen kehityksen kanssa aina vuodesta 1955. Indikaattorin arvo on kivunnut jo korkeammalle kuin kertaakaan 10 vuoteen.

Alla oleva kuvaaja osoittaa, että indikaattoreiden poikkeuksellisen korkeiden arvojen jälkeen osakemarkkinat ovat usein ajautuneet karhu- eli laskumarkkinaan. Laskumarkkinat on kuvattu kuvaajassa vaalean sinisillä pystyviivoilla.

Nopein talouskasvu neljään vuoteen, kaksi peräkkäistä vuosineljännestä yli 25 prosentin keskimääräistä tuloskasvua ja ennätyksellisen suuret omien osakkeiden ostot ovat lisänneet luottamusta härkämarkkinoiden jatkumiselle.

Tobias Levkovichin johtamat Citigroupin strategit kehottavat sijoittajia vähentämään nyt riskiä. Strategien mukaan mahdollisesti nopea palkkojen nousu, keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka, geopolitiikka, ulkomaankaupan sanktiot ja kansainvälisen talouskehityksen heikkous saattavat johtaa viiden prosentin korjausliikkeeseen pörssissä.

Citigroupin panic/euforia -malli, joka mittaa useiden tekijöiden avulla markkinatunnelmia, osoittaa markkinatunnelmien nousseen poikkeuksellisen korkealla ensimmäisen kerran viime tammikuun jälkeen. Näin korkeat lukemat ovat jättipankin mukaan ennakoineet osakemarkkinoille negatiivisia tuottoja seuraavan 12 kuukauden aikana 70 prosentin todennäköisyydellä.


 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös