Talouden trendit

Irtisanomiskiista pahenee – Teollisuusliitto irtisanoi Kiky-sopimuksen pöytäkirjan työajan pidentämisestä

SAK:lainen Teollisuusliitto on ottanut yhä kovemmat keinot käyttöön pienten yritysten irtisanomissuojaa koskevassa kiistassa.

Liitto ilmoitti tänään perjantaina Teknologiateollisuus ry:lle, että se irtisanoo kilpailukykysopimuksen yhteydessä sovitun pöytäkirjan työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Ilmoituksen mukaan pöytäkirjan voimassaolo päättyy vuoden 2019 lopussa.

”Pöytäkirjan irtisanominen on valitettava ja rankka päätös. Kilpailukykysopimuksen mukaisilla toimilla on ollut merkittävä vaikutus kilpailukykyyn ja Suomen talouskasvun vauhdittumiseen. Ilmoituksen ajoitus viittaa meneillään olevaan poliittiseen kiistaan irtisanomissuojasta, vaikka työajan pidennyksellä ei ole mitään tekemistä tuossa riidassa”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Helteen mukaan vasta ensi vuonna työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä käydään varsinaiset neuvottelut siitä, millaisia kilpailukykyä ja työllisyyttä edistäviä toimia työehtosopimuksiin jatkossa sisältyy. Teknologiateollisuus ry palaa työaikakysymykseen noiden neuvottelujen yhteydessä. Tulevissakin sopimusneuvotteluissa tulee olla lähtökohtana, että molemmat työmarkkinaosapuolet kantavat vastuuta Suomen kilpailukyvystä ja työllisyydestä.

”Teollisuusliiton ilmoitus tuli ikävänä yllätyksenä. Ilmoituksen ajankohta loukkaa neuvottelukulttuuria, sillä Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat nimenomaisesti sopineet, että ne arvioivat tulevana talvena työajan pidentämisen vaikutuksia alan yritysten kilpailukykyyn ja työllisyyteen ja tekevät tarvittavat johtopäätökset seuraavalla neuvottelukierroksella ensi vuonna. Asiassa on tärkeää edetä sopimuksen mukaisesti sekä tehdä työllisyyden ja kilpailukyvyn kannalta vastuullisia päätöksiä”, Helle sanoo.

Teknologiateollisuus toivoo irtisanomiskiistaan pikaista ratkaisua. Tilanne työmarkkinoilla on kestämätön. Ylityökiellot ja lakot ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat suuria menetyksiä, ja pitkittynyt kiista heikentää jo työmarkkinasuhteita.

Kommentoi
Ylös
>