Talouden trendit

Yllättävän moni suomalainen harkitsee työpaikan vaihtoa

Tutkimusyritys Universumin toteuttama ammattilaistutkimus paljastaa, että jopa 42 prosenttia suomalaisista harkitsee työnantajan vaihtamista seuraavan 12 kuukauden aikana.

Vaihtohalukkuus korostuu naisissa, joista 43 prosenttia olisi vaihtamassa lähiaikoina työnantajaa. Suomi johtaa tätä kyseenalaista tilastoa verrattuna muihin pohjoismaihin selvästi, sillä vastaava lukema on Ruotsissa 35 prosenttia, Tanskassa 33 prosenttia ja Norjassa 31 prosenttia. Tutkimuksessa haastateltiin helmi-elokuussa 2018 yhteensä 5185 suomalaista ammattilaista, jotka kertoivat näkemyksiään työnantajista ja työelämästä.

Universumin tutkimuksessa julkaistusta onnellisuusindeksistä paljastuu myös, että onnellisimmat työntekijät ovat perusteollisuuden, rakennusteollisuuden sekä maatalouden aloilla.

Suomalaiset eri alojen ammattilaiset kaipaavat edelleen uraltaan merkityksellisyyttä sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Työn ominaisuuksista tärkeimmät olivat monipuoliset työtehtävät, kilpailukykyinen palkkaus sekä työnantajalta saatava luottamus, tutkimus kertoo.

”Osaamispaletin kehittämisen tärkeys näyttäytyy toiveena monipuolisista työtehtävistä ja toiveena johdon avusta yksilön kehittymisessä.”, Universumin MaajohtajaMika Sallinen sanoo.

Sallisen mukaan tämän vuoden tuloksissa näkyy mielenkiintoinen tasapainoilu kovien ja pehmeiden arvojen välillä. Toisaalta toiveissa korostuvat hyvä peruspalkkaus ja etenemismahdollisuudet, mutta eniten painoa annetaan monipuolisille työtehtäville ja hyvälle työilmapiirille.

”Tulevaisuudessa menestyminen edellyttää laaja-alaista osaamista ja itseään sekä ammattitaitoaan tulee jatkuvasti kehittää yrittäjämäisesti ja itsenäisesti. Oppiminen ei koskaan lopu, eikä ihminen ole koskaan valmis”, Sallinen kiteyttää.

Kaupallisen alan ammattilaisten ihannetyönantajien kärkeen nousi Finnair (2), toiseksi kapusi Fazer (5) ja kolmanneksi tippui edellisen vuoden kärkipaikalta Kone (1). Ihannetyönantajien listalla suurimpia nousijoita olivat Veikkaus (sijalta 29 sijalle 15), Deloitte (sijalta 40 sijalle 27) sekä Finanssivalvonta (sijalta 50 sijalle 19)

Kone säilytti kärkipaikkansa Tekniikanalan ammattilaisten ihannetyönantajana. Toiselle sijalle nousi hienosti VTT (6) ja kolmanneksi nousi Wärtsilä (7). Valmet teki suoranaisen jättiloikan sijalle neljä, sijalta 20. Muita kovia nousijoita olivat Metsä Group, FCG; Ponsse sekä Metso.

Google säilytti IT-alan ammattilaisten ihannetyönantajan johtopaikkansa myös tänä vuonna. Toiselle sijalle nousi Reaktor ja kolmanneksi kipusi Microsoft, joka hyppäsi listalla yhdeksän sijaa. Listan kärkikymmenikössä suurimman huomion vie Puolustusvoimat, joka on noussut vuodessa sijalta 20, sijalle 7.

Kommentoi
Ylös
>