Yritysuutiset

Wärtsilä ylitti liikevaihto-odotukset, tulos jäi odotetusta

Konepajakonserni Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos oli kolmannella vuosineljänneksellä lähes 141 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten liiketulosta syntyi 131 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos nousi 0,17 euroon viime vuoden 0,14 eurosta. Liikevaihto kasvoi puolestaa heinä-syyskuussa 1 330 miljoonaa euroon, kun vertailukaudella liikevaihtoa syntyi 1 175 miljoonaa.

Liikevaihto ylitti analyytikoiden konsensusennusteet, mutta tulos jäi ennusteista. Factsetin mukaan 20 Wärtsilää seuraavaa analyytikkoa odottivat 158 miljoonan liikevoittoa, 0,20 euron osakekohtaista tulosta ja 1 314 miljoonan liikevaihtoa.

Yhtiö pitää näkymät ovat pääosin ennallaan, mutta Services-liiketoiminnan näkymiä on laskettu. Vuonna 2018 Wärtsilän palvelujen ja ratkaisujen kysynnän odotetaan paranevan jonkin verran viime vuodesta. Liiketoiminnoittain tarkasteltuna kysynnän odotetaan olevan:

  • Vankka Services-liiketoiminnassa (laskettu hyvästä). Vaikka valituilla alueilla ja segmenteillä on nähtävissä kasvumahdollisuuksia, on päivittäisen huoltotyön ja varaosakaupan kehitys ollut odotettua hitaampaa.
  • Hyvä Energy Solutions -liiketoiminnassa. Maailmanlaajuinen muutos kohti uusiutuvia energialähteitä ja sähkön kasvava kysyntä kehittyvillä markkinoilla tukee hajautetun ja joustavan energiakapasiteetin, kuten kaasukäyttöisen tuotannon, energian varastoinnin ja älykkään integraatioteknologian tarvetta.
  • Hyvä Marine Solutions -liiketoiminnassa. Kysynnän näkymiä tukee kattava tuotejakauma ja toiminnan ulottuminen laajalti eri segmenteille, mikä kompensoi alustilausten hidasta elpymistä.

Wärtsilän tämänhetkisestä tilauskannasta on määrä toimittaa vuoden 2018 aikana 1 364 milj. euroa (1 206), ja se koostuu pääosin laitetoimituksista. Services-liiketoiminta perustuu suurilta osin päivittäiseen huoltotyöhön ja varaosakauppaan, ja arviolta vain 30 prosenttia vuosittaisesta liikevaihdosta tulee sen tilauskannasta.

”Wärtsilän liikevaihto kehittyi hyvin vuoden kolmannella neljänneksellä Marine Solutions- ja Energy Solutions -toimitusten vahvan kasvun ansiosta. Tämä yhdistettynä päivittäisen huoltotyön ja varaosakaupan ennakoitua hitaampaan kehitykseen vaikuttaa konsernin liikevaihdon jakaumaan ja heikentää kannattavuutta”, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Jaakko Eskola.

Eskolan mukaan merenkulkualalla vuonna 2020 voimaan tulevat IMO:n rikkipäästörajoitukset ovat lisänneet rikkipesurien kysyntää. Tämä vauhditti sekä Marine Solutions- että Services-liiketoiminnan saamia tilauksia. Marine Solutions -tilauskertymää tuki myös erittäin aktiivisena pysynyt matkustajalaivasegmentti.

Energiamarkkinoilla joihinkin hankkeisiin liittyviä investointipäätöksiä lykättiin, mikä vaikutti Energy Solutions -liiketoiminnan tilauskertymään. Käynnissä olevien hankkeiden perusteella Wärtsilä odottaa kuitenkin aktiviteetin paranevan.

Korjaus: Artikkelissa väitettiin virheellisesti, että Wärtsilä olisi ylittänyt tulosodotukset. Virhe korjattu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös