Indikaattorit

Kiinan talousmoottori yskii

Kiina PMI ostopäällikköindeksi talous

Kiinan virallinen ostopäällikköindeksi heikkeni lokakuussa odotettua enemmän. Lukema on alhaisin sitten kesän 2016.

Kiinan talouden kehitystä kuvaavia tunnuslukuja seurataan nyt markkinoilla entistäkin ahnaammin. Tämä johtuu Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta ja sen mahdollisista vaikutuksista Kiinan talouskasvuun.

Indeksin arvo laski syyskuun 50,8:sta pistelukuun 50,2 eli lähelle kasvua ja supistumista erottavaa 50:n raja-arvoa. Tunnelmien heikkeneminen oli odotettua kovempi, sillä Reutersin keräämän ekonomistikyselyn mukaan odotuksissa oli pisteluku 50,6.

Lokakuu on ensimmäinen kuukausi, jolloin USA:n Kiinalle asettamat viimeisimmät tuontitullit ovat olleet voimassa. Kiina ja Yhdysvallat asettivat lisätuontitullit syyskuun 24. päivänä.

Kiinan kasvun hidastuminen näkyy jo toteutuneissa kasvuluvuissa. Maan talouskasvu jäi kolmannella vuosineljänneksellä 6,5 prosenttiin, kun odotuksissa oli 6,6 prosentin kasvu. Edellisellä vuosineljänneksellä kasvu oli ollut 6,7 prosenttia.

Sentimentin heikkeneminen heijastelee erittäin todennäköisesti USA:n kanssa syttyneen kauppasodan eskaloitumista, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan.

”Tätä korostaa se, että alaindeksi uusille tilauksille laski dramaattisesti. Varhain tänä aamuna julkaistiin myös epävirallinen teollisuuden ostopäällikköluku. Sekin on ollut heikkenevässä trendissä. Viime kuussa tasan 50:een päätynyt luku vahvistui nyt 50,1:een”, pankki toteaa.

Viranomaiset ovat jo reagoineet heikkoihin sentimenttilukuihin. Kiinan viranomaiset ovat luvanneet Handelsbankenin mukaan veroleikkauksia sekä infrastruktuuri-investointeja. Pankki odottaa elvytyslinjan jatkuvan.

”Vaikutuksia saadaan vielä odottaa samalla kun kauppasota hallitsee otsikoita. Me odotamme vielä lisää elvytystä ja löysempää rahapolitiikkaa kumoamaan kauppasodan negatiivisia vaikutuksia.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös