Oma talous

Sähkön käyttäjille tulossa uusia mahdollisuuksia vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen

Energiayhtiöiden asiakkaiden rooli muuttuu energiateknologian kehittyessä älykkääksi järjestelmäksi, kertoo Energiateollisuus.

Energiateollisuuden mukaan tuuli- ja aurinkoenergian määrän kasvu sähköntuotannossa merkitsee sitä, että iso osa energiatuotannosta hajautuu ja muuttuu riippuvaiseksi säästä. Energiateollisuuden johtavan asiantuntijan ja älyverkkotyöryhmään osallistuneen Riina Heinimäki mukaan muutos vaikuttaa koko yhteiskuntaan.

”Sähkön käyttäjän roolin vahvistaminen markkinoilla edistää kulutusjoustoa, mikä puolestaan tukee sähkön toimitusvarmuutta koko yhteiskunnassa”, Heinimäki toteaa.

Sähkön käyttäjän vaikutusmahdollisuudet kasvavat

Investointi omaan energiantuotantoon ja varastointiin muuttaa asiakkaan roolia. Mahdollisuudet vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen ja asiakas voi valita esimerkiksi ilmastoystävällistä sähköä entistä useammin.

”Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää, että poliittinen päätöksenteko tarkastelee energiajärjestelmiä kokonaisuutena. Sähkön, kaukolämmön ja kaasun vuorovaikutuksen vahvistaminen myös politiikkatoimin lisää vähäpäästöistä energiaa kustannustehokkaasti”, Heinimäki painottaa.

Energiateollisuuden mukaan on tärkeää, että kulutusjoustoon liittyvien palvelujen kehittäminen on markkinaehtoista liiketoimintaa ja että asiakas voi ostaa haluamansa palvelun valitsemaltaan sähkönmyyjältä.

”Valinnanvapautta lisää muun muassa älyverkkoraportin linjaus, joka mahdollistaa sähkönsiirron ja myynnin vapaaehtoisen yhteislaskuttamisen”, Riina Heinimäki toteaa.

Heinimäen mukaan useat sähkönmyyjät ovat hyvää vauhtia kaupallistaneet ja kaupallistavat uusia palvelujaan.

”Ne toimivat jo nyt aggregaattoreina eli tarjoavat asiakkaille sähköntuotantoa ja kulutusta suuremmiksi kokonaisuuksiksi keräävää joustopalvelua. Energiayhtiöt ovat myös tulevaisuudessa luontevia kumppaneita energiamarkkinoilla.”

Mikä on kulutusjousto?

Sähkön kulutuksen kulutusjousto eli kysyntäjousto tarkoittaa sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti sekä se on edullista. Kulutusta voi siis joustaa molempiin suuntiin.

Sähkön kulutusjoustossa voidaan pienentää tai lisätä hetkellistä kodin sähkön kulutusta, siirtää kulutusta toiseen ajankohtaan, jolloin sähköä on saatavilla enemmän, halvemmin ja vähäpäästöisemmin, sekä säätää energiankäyttöä todellisen tarpeen mukaiseksi, mikä johtaa laajempaan energiansäästöön.

Kulutusjouston avulla sähkönkäyttäjä voiv vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa ja samalla edistää energiantuotannon ympäristötavoitteita. Kotitalous voi esimerkiksi siirtää sähkönkulutusta ajallisesti alhaisemman kysynnän hetkeen ja siten tasoittaa kulutuspiikkejä. Jos sähkönkäyttäjällä on esimerkiksi tuntihintaan perustuva sähkösopimus, voi hän säästää selvästi energiakustannuksissa siirtämällä kulutustaan edullisille tunneille.

Heinimäen mukaan energiayhtiöiden asiakkaille syntyy aivan uudenlaisia mahdollisuuksia osallistua sähkömarkkinoille, kun digitalisaatio ja energian tuotanto-, käyttö- sekä varastointiteknologiat ovat kehittymässä älykkääksi sähköjärjestelmäksi.

Lue lisää sähkönkäytön säästömahdollisuuksista tästä Motivan laatimasta oppaasta: Valmistaudu kysyntäjoustoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös