Indikaattorit

Suomen talouskasvu kummastuttaa ekonomisteja – ”erityisen huolestuttavaa viennin ja investointien notkahdus”

Suomen talouskasvu lepäsi heinä-syyskuussa varastojen kasvun varassa. Kokonaiskysyntä oli yllättävän heikkoa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen volyymi kasvoi heinä-syyskuussa 0,4 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2017 kolmanteen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 2,4 prosenttia.

Tilastokeskus tarkensi myös edellisen kvartaalin, huhti-kesäkuun kasvulukuja. Vuoden 2018 toisella vuosineljänneksellä bruttokansantuote kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä (oli 0,3 %) ja 2,3 prosenttia vuodentakaisesta (oli 2,5 %).

Investoinnit, vienti ja yksityinen kulutus laskivat kolmannella neljänneksellä.

Vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä viennin volyymi supistui 1,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 1,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti kasvoi 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Yksityisen kulutuksen volyymi pieneni kolmannella neljänneksellä 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä mutta kasvoi 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Kiinteän pääoman bruttomuodostus eli investoinnit vähenivät 1,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 1,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Kolmannen vuosineljänneksen talouskasvu lepäsi heikon kysynnän vuoksi varastojen kasvun varassa, toteaa S-pankin ja FIM:n pääekonomisti Timo Hirvonen Twitterissä.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala pitää tuoreita kasvulukuja huolestuttavina.

”Suomen BKT Q3:lla +0,4% ed. neljänneksestä, mikä oli vähän parempi kuin pikaennakon tiedot. Se on silti laiha lohtu, koska alkuvuotta revisioitiin alaspäin. Erityisen huolestuttavaa viennin ja investointien notkahdus. Myös yks. kulutuksen kasvu vaimentunut. Ei hyvä”, Vesala toteaa Twitterissä.

Samoilla linjoilla on myös Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari.

Huovarin mukaan varastojen kasvu on suurempaa kuin koskaan aiemmin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös