Sijoittajan verotus

Nyt tuli odotettu esitys – osakesäästötili käyttöön vuonna 2020

Sijoittajat voivat avata osakesäästötilejä vuodesta 2020 alkaen, kertoo Valtiovarainministeriö.

Hallitus esittää, että tilille saa siirtää enintään 50 000 euroa. Asiakas maksaa veroa sijoitusten tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa.

Hallituksen esityksen tavoitteena on edistää piensijoittajien aktiivista säästämistä ja sijoittamista. Samalla edistetään pääomien tarjontaa yrityksille.

Osakesäästötilin pääkohdat ovat seuraavat:

 • Asiakas voi siirtää tilille rahaa, joka voidaan sijoittaa pörssiosakkeisiin sekä monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi First North -kauppapaikka).
 • Ulkomaisiin osakkeisiin voitaisiin sijoittaa samoin edellytyksin kuin suomalaisiin osakkeisiin.
 • Tilin voisi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Tili voitaisiin avata myös alaikäiselle. Sen sijaan yritykset ja yhteisöt eivät voisi avata osakesäästötilejä.
 • Samaan aikaan henkilöllä saisi olla vain yksi osakesäästötili. Palveluntarjoajaa voisi kuitenkin vaihtaa tilin avaamisen jälkeen ilman veroseuraamuksia.
 • Osakesäästötilejä saisivat tarjota pankit ja sijoituspalveluyritykset ja niitä vastaavat Euroopan talousalueelle sijoittautuneet palveluntarjoajat.
 • Tilille voisi siirtää enintään 50 000 euroa. Tämä 50 000 euron raja koskisi tilille siirrettävän rahan määrää. Sijoitusten arvo voisi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi.

Asiakas maksaisi sijoitusten tuotoista veroa siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa. Tuotto olisi verotettavaa pääomatuloa. Toisin sanoen veroa ei menisi siinä vaiheessa, kun tilillä käytäisiin arvopaperikauppa ja siitä syntyisi myyntivoittoja. Nostetuista varoista verotettavaa pääomatuloa olisi se osuus, joka vastaa tuoton osuutta tilillä olevien varojen käyvästä arvosta nostohetkellä.

Tilillä syntyviä tappioita ei voisi vähentää verotuksessa. Jos osakesäästötilin säästövarojen käypä arvo olisi osakesäästötili lopetettaessa alempi kuin osakesäästötilille tehtyjen rahasuoritusten nettomäärä, muodostuisi osakesäästötilille tehtyjen rahasuoritusten nettomäärän ja säästövarojen käyvän arvon erotuksesta osakesäästötilin tappio.

Osakesäästötilin tappio olisi vähennyskelpoinen veronalaisista pääomatuloista sinä vuonna, jona osakesäästötili lopetettaisiin. Jos muut pääomatulot eivät riitä osakesäästötilin tappion vähentämiseen, muodostuu jäljelle jäävästä tappion määrästä pääomatulolajin tappio, joka on vähennyskelpoinen kymmenen vuoden ajan.

Osinkoa verotettaisiin samalla tavalla kuin muita tuottoja. Niistä menisi veroa siinä vaiheessa, kun asiakas nostaisi varoja tililtä. Osingot voisi pitää tilillä tai sijoittaa uudestaan osakkeisiin.

”Osakesäästötili on hyvä uutinen tavalliselle piensijoittajalle, joka pääsee samalle viivalle varakkaamman sijoittajan kanssa. Osingot ja osakkeiden arvon nousu kasvattavat tilin varallisuutta, ja sijoittaja maksaa verot vasta nostaessaan varoja pois tililtä”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Orpo uskoo, että tilin avulla yhä useampi tavallinen suomalainen innostuu säästämään ja sijoittamaan kotimaisiin yrityksiin.

”Piensijoittamisen yleistyminen on piristysruiske myös pörssillemme”, Orpo uskoo.

Samalla muuttuu säästöhenkivakuutusten, kapitalisaatiosopimusten ja ei-verotuettujen vapaaehtoisten määräaikaisten eläkevakuutusten verotus niin, että se vastaa osakesäästötilin verotusta.

Lue lisää osakesäästötiliin liittyvistä kysymyksistä tästä Valtiovarainministeriön laatimasta muistiosta.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  5.12.2018 at 20:20

  Maksimisumma on sen verran pieni, että myös asian veroetu jää mitättömäksi.

  Hyvä uutinen tuossa on vain se, että myös vanhat kapitalisaatiosopparit tulevat verovähennyksen piiriin, kun tällä hetkellä lopullista tappiota niistä ei saa vähentää mistään tulolajista.

  Ja koska kyse on ”kansansäästötilistä”, olisi kohtuullista piensäästäjälle lisätä pykälä, jonka mukaan sijoitetun pääoman arvon laskiessa voisi sijoittaa lisää kunnes sijoitusten käypä arvo saavuttaa maksimin eli 50 k€.

  Nyt kun joku onneton lyö koko perintönsä noksuun, nessuun ja nordeaan ja Trump menee taas twiittaamaan jotain narsistista skeidaa tullimiesten miehisyydestä, katoaa säästäjän omaisuus kuin Kiinan Xi:n usko maailman mahtavimman miehen kykyyn ymmärtää eturauhasensa ulkopuolista maailmaa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös