Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjät: Alueiden erot asuntokaupassa kasvussa

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1450 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa alkuvuodelle 2019.

Asuntokaupan odotetaan käyvän normaaliin tahtiin mutta alueiden sisäiset erot ovat edelleen suurentumassa.

”Tammi-maaliskuun ajanjaksolla odotetaan hiukan hiljaisempaa markkinatilannetta mutta koko vuoden näkymä on silti positiivinen. 67% välittäjistä uskoo siihen, että vuoden 2019 keskimääräinen kysyntä lisääntyy tai pysyy ennallaan koko maassa”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mannerbergin mukaan parhaiten ennustetaan kaupan käyvän Oulun, Tampereen ja Turun seudulla. Itä- ja Kaakkois-Suomi on hänen mukaansa piristymässä mutta Keski-Suomi edelleen hakee uutta suuntaa.

Alueiden eriarvoistuminen on korostunutta ja se tarjoaa suuria mahdollisuuksia asunnon ostajille.

Kasvukeskusten keskusta-alueet jatkavat Mannerbergin mukaan voimakasta vetoaan.

”Polarisoituminen aiheuttaa kuitenkin tilastojen keskiarvoihin suuriakin heittoja. Kaupunkien sisällä lyhyilläkin välimatkoilla saattaa syntyä useampien tuhansien eurojen eroja neliöhinnoissa. ”Asunnonvaihtajille tarjoutuu enemmän mahdollisuuksia valita asuinalueensa kukkaron perusteella.”

SKVL:n mukaan pankkien lainanannon ja remonttilainojen tiukkuus hidastaa huonokuntoisempien asuntojen kauppaa. Remonttia kaipaaville asunnoille ja taloille olisi ostajia lisääntyvissä määrin. Lainahanat ovat kuitenkin usein kiinni remontin osuudelle, sillä vakuudet eivät pankin mielestä riitä. Tämä osaltaan hidastaa selvästi asuntokauppaa koko Suomessa.

Omakoti- ja pari- sekä rivitalojen kysynnän piikki ajoittuu kuitenkin tyypillisesti vasta vuoden toiselle neljännekselle, joten alkutalvi on ennusteen mukaan niiden osalta rauhallisempi mutta tarjoaa toisaalta ostajille enemmän mahdollisuuksia. Kovinta kysyntä on kaupunkien lähistöillä sijaitsevista uudehkoista hyväkuntoisista pientaloista. Pientalouudisrakentamisen kohonnut hinta ohjaa myös osaltaan perheitä hankimaan valmiita uudehkoja taloja.

Vuokra-asuntomarkkinoilla on puolestaan odotettavissa tasainen kysyntä työn perässä muuttavien ansiosta. Keskimäärin odotetaan noin yhden prosentin kysynnän nousua alkuvuodelle. Kovinta kysynnän nousua odotetaan pääkaupunkiseudulla sekä Oulun seudulla. Vuokrien hintatasossa ei ennusteta keskimääräistä nousua lukuun ottamatta kovimman kysynnän alueita.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu ennallaan. Noin 55 prosenttia välittäjistä ennustaa kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan. Omakoti- ja rivitalojen kysynnän ennustetaan olevan hiljaisempaa alkuvuonna.

Turun seudulla 74 prosenttia välittäjistä uskoo siihen, että kerrostaloasuntojen kauppa lisääntyy tai käy entiseen tahtiin. Hyvä tilanne teollisuudessa ylläpitää kysyntää Turun seudulla. Omakoti-, pari- sekä rivitalojen kysyntä on myös hyvällä tasolla alueella.

Tampereella jopa 78 prosenttia välittäjistä uskoo kerros- ja rivitalokaupan lisääntymiseen tai pysymiseen ennallaan. Erittäin voimakas uudistuotanto ylläpitää alueella hyvää kysyntää ja tarjontaa myös vanhojen asuntojen kaupassa mutta hyväkuntoisten uudempien 2000-luvulla valmistuneiden asuntojen kauppa on selvimmin kasvussa.

Oulussa puolestaan yli 70 prosenttia välittäjistä uskoo kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan. Edelleen jatkuva uudistuotanto tuo paljon valinnanvaraa ostajille sekä uusissa että vanhoissa asunnoissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös