Rahastotietoa

Rahastosijoittajat vetivät varojaan pois Eurooppaan sijoittavista osakerahastoista

Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin vuoden 2018 aikana nettomääräisesti yhteensä 3,9 miljardia euroa, kertoo Finanssiala.

Lisäksi rahastopääoma pieneni haastavan markkinakehityksen seurauksena. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli vuoden lopussa 110,1 miljardia euroa. Finanssiala ry:n julkaisemaan Rahastoraporttiin otettiin vuoden vaihteessa mukaan uusia rahastoja, mikä kasvatti pääomia 2,8 miljardilla eurolla.

Finanssialan mukaan eniten lunastuksia tehtiin viime vuonna pitkän koron rahastoista, jotka menettivät yhteensä 2,4 miljardia euroa. Osakerahastoista lunastettiin nettomääräisesti 1,9 miljardia euroa ja lyhyen koron rahastoista 326 miljoonaa euroa. Yhdistelmärahastoihin ja vaihtoehtoisiin rahastoihin puolestaan sijoitettiin enemmän rahaa kuin niistä lunastettiin.

Osakerahastoista eniten varoja lunastettiin vuonna 2018 Eurooppaan sijoittavista osakerahastoista, yhteensä yli miljardi euroa. Sen sijaan Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin rahastoihin kertyi yli puoli miljardia euroa uusia pääomia. Kaikkien osakerahastoluokkien euromääräiset vuosituotot olivat pakkasella tai nollilla.

Taulukko: Kotimaisten osakerahastojen nettomerkinnät 

milj. EUR

Netto-merkinnät joulukuu 2018

Netto-merkinnät vuoden alusta

Pääoma 31.12.2018

Tuotto
12 kk (ka.)

Suomi

-19

-558

4 494

-9,1 %

Pohjoismaat

-75

-523

4 002

-11,9 %

Eurooppa

-103

-1 050

5 842

-14,3 %

Pohjois-Amerikka

29

537

5 750

-3,8 %

Japani

-4

198

1 069

-11,3 %

Tyynenmeren alue

31

53

444

-9,0 %

Kehittyvät markkinat

-81

-610

5 398

-8,8 %

Maailma

-112

191

11 703

-8,1 %

Toimialarahastot

-91

-136

1 208

0,0 %

YHTEENSÄ

-426

-1 897

39 911

 

Viime vuosi oli osakesijoittajille haastava. Viime lokakuun alussa alkoi voimakas kurssilasku kaikilla päämarkkinoilla, mikä kiihtyi joulukuun aikana. Loppuvuoden pessimismiä ruokkivat monet makrotalouden epävarmuustekijät.

Finanssialan mukaan vuotta leimasi toisaalta talouden korkeasuhdanne, Yhdysvaltojen keskuspankin (Fed) rahapolitiikan kiristyminen ja korkojen nousu sekä toisaalta kauppasota, Brexit-valmistelut ja Italian finanssipolitiikka.

Vuosi oli haastava osakkeiden lisäksi myös korkosijoituksille. Yhdysvaltojen dollari vahvistui Fedin kiristäessä rahapolitiikkaansa, mikkä aiheutti ongelmia kehittyville talouksille, jotka olivat velkaantuneet dollareissa. Fed nosti ohjauskorkoaan vuoden aikana yhteensä neljä kertaa. Euroalueella puolestaan ohjauskorko on yhä nollassa ja pankkien talletuskorko negatiivinen.

Euroopan keskuspankki EKP lopetti arvopapereiden osto-ohjelmansa vuoden vaihteessa, mutta sijoittaa uudelleen sijoituksista palautuvat varat pehmentäen näin muutosta.

”Vuosi 2019 tulee todennäköisesti olemaan yhtä jännittävä kuin edeltäjänsä. Yhdysvaltojen ja Kiinan tullineuvotteluille odotetaan ratkaisua keväällä, Brexitiin valmistaudutaan ja Euroopassa käydään parlamenttivaalit loppukeväästä. Politiikka pysyy siten otsikoissa. Fedin ja EKP:n rahapolitiikka kiinnostaa myös. Etenkin jatkaako Fed korkojen nostoja ja pystyykö EKP nostamaan korkoa heikkenevässä taloustilanteessa”, arvioi johtava asiantuntija Elina Erkkilä Finanssiala ry:stä.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös