Indikaattorit

Hallinnon alasajo iski rajusti kuluttajaluottamukseen Yhdysvalloissa

Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksi

Michiganin yliopiston tammikuun laatima Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus laski alhaisimmalle tasolleen sitten lokakuun 2016.

Tammikuun alustava lukema oli 90,7. Lasku oli raju, sillä vielä joulukuussa indeksin lukema oli 98,3. Näin suurta pudotusta kuluttajaluottamuksessa ei ole nähty kuuteen vuoteen.

Kuluttajaluottamuksen lasku oli myös yllätys ekonomisteille. Newsweekin mukaan ekonomistien konsensusennuste tammikuun lukemaksi oli 96,4.

Amerikkalaismedioissa on arvioitu varsin laajasti, että kuluttajaluottamuksen laskun taustalla on presidentti Donald Trumpin politiikka, arvioi ekonomisti Richard Curtin Newsweekille. Presidentin kinastelu edustajainhuoneen kanssa Meksikon rajalle rakennettavasta muurista on johtanut liittovaltion hallinnon alasajoon. Osa Yhdysvaltojen hallinnosta on suljettuna jo viidettä viikkoa Meksikon rajamuurin rahoituskiistan vuoksi.

Curtinin mukaan muurikiista, kauppasota USA:n ja Kiinan välillä, finanssimarkkinoiden lisääntynyt epävarmuus, globaali talouskasvun hidastuminen ja rahapolitiikan kiristyminen ovat syitä luottamuksen laskuun.

Kuluttajatutkimuksen mukaan puolet amerikkalaisista on sitä mieltä, että nämä tekijät vaikuttavat negatiivisesti Trumpin kykyyn keskittyä talouskasvun edistämiseen.

Muurikiistaan ei ole edelleenkään saatu ratkaisua. Presidentti Trump kertoi lauantai-iltana suomen aikaa ehdotuksensa kongressille. Trump ehdottaa, että vastineeksi muurin rakentamisen rahoittamisesta laittomasti maahan tulleille lapsille tarjotaan väliaikaista suojelua kolmeksi vuodeksi.

Trumpin ehdotuksen mukaan noin 700 000 Yhdysvaltoihin alaikäisinä saapunutta siirtolaista saisi muun muassa työluvan sekä suojan karkotuksia vastaan. Lisäksi 300 000 karkotusta odottavalle siirtolaiselle myönnettäisiin kolmen vuoden jatkoajan oleskella maassa.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi kuitenkin Trumpin ehdotuksen jo ennen presidentin pitämää puhetta ja kuvaili sitä mahdottomaksi hyväksyä.

Kuluttajaluottamusindeksi ei ole ainoa makromittari USA:ssa, joka herättää huolta maailman suurimman talouden kasvumoottorin yskähtelystä.

Myös Yhdysvaltojen teollisuuden aktiviteettia kuvaava ISM-indeksi romahti joulukuussa poikkeuksellisen rajusti.

ISM-indeksi laski joulukuussa 54,1 pisteeseen marraskuun 59,3 pisteestä. Lukema oli huomattavan paljon sijoitusammattilaisten odotuksia alhaisempi, sillä analyytikot odottivat 57,5 pisteen lukemaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös