Yrittäjyys

Yrittäjä: ”Kansainvälistymisessä on paljon mahdollisuuksia, mitä suomalaiset eivät välttämättä tiedosta”

Anniina Paananen.
Anniina Paananen.

Yrittäjä Annina Paanasen mielestä suomalaiset eivät hyödynnä kaikkia resurssejaan kansainvälisillä markkinoilla. Paananen toivoo, että tulevaisuudessa koko maailma olisi yksi yhtenäinen kauppapaikka.

Seinäjokelaisella 37-vuotiaalla Annina Paanasella riittää energiaa. Kuuden hengen uusioperheen pyörittämisen lisäksi Paanasta työllistää kaksi yritystä ja kansainvälisen juridiikan opinnot Tallinnassa.

”Välillä mietin, että onko minussa jotain vikaa, kun touhuan koko ajan ja haaveet ovat niin isot”, Paananen kertoo naureskellen.

Sijoitus- ja rahoitusala on tullut tutuksi Paanasen työskennellessä sijoitusasiantuntijana viiden vuoden ajan, mutta kansainvälinen kauppa ja oman yrityksen perustaminen veivät kuitenkin voiton. Rahoitus- ja vakuutusalan ammattitutkinnon jälkeen Paananen opiskeli ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnon ja erikoistui ostotoimintaan.

Annina perusti vuonna 2014 A&A Investors Oy:n, joka tarjoaa perhe- ja perintöoikeuden palveluita. Annina on erityisesti kiinnostunut auttamaan naisia sijoittajina, investoijina ja yrittäjinä. Hänen mukaan naiset ovat vieläkin kovin arkoja raha-asioissa ja osa ei ehkä edes koe oikeudekseen kasvattaa varallisuuttaan.

”Yksi tapa rohkaistua huolehtimaan omista tuloistaan ja rohkaistua kasvattamaan omaa varallisuuttaan on huolehtia avioehdosta, testamenteista ja  edunvalvonnasta. Näillä nainen voi turvata asemansa suhteessa mieheen.”

Rohkeus vie myös Paanasta eteenpäin.

”Toivon mukaan voin olla joku päivä osaltani näyttämässä naisena tietä sijoitus-  ja pankkialan tai yritysmaailman huipulla.”

Suomalaisilla on edelleen itään päin kääntyneitä asenteita

Vaihto-oppilasvuosi Amerikassa tarjosi 17-vuotiaalle Paanaselle ensimmäisen kosketuksen kansainvälisyyteen. Myöhemmin kiinnostus kasvoi oman perheyrityksen kansainvälisen liiketoiminnan kautta, jossa Annina oli mukana neljä vuotta.

”Tahtotila kansainvälisille markkinoille ja työ EU-asioiden parissa on tullut vuosien aikana paljon läheisemmäksi. Juridiikan opinnot ovat myös mahdollistaneet sen, että asiat eivät enää ole vieraita.”

Virossa asuminen osa-aikaisesti on saanut Paanasen tekemään havainnon, että suomalaiset eivät loppujen lopuksi ole vielä kovin kansainvälistä kansaa.

Paanasesta suomalaisilla on edelleen paljon ”itään päin” kääntyneitä asenteita ja ”syvään juurtunut ajatusmaailma sen suhteen, että uskaltaisimme puhua rahasta, sen ansaitsemisesta tai kapitalismista. Suomessa on ollut hyvä tilanne siinä mielessä, että kaikki saavat samat edellytykset koulutuksen suhteen. Edellytykset ovat paljon paremmat kuin monessa muussa maassa. Siinä mielessä jokaisen pitäisi miettiä, miten kanavoi ajan käyttönsä.”

Mahdollistaako suomalainen tukijärjestelmä ”helpomman elämän”?

Paananen korostaa sitä, että suomalaiset eivät käytä kaikkia resurssejaan. Annina pohtii löytyykö syy vahvasta tukijärjestelmästä, joka mahdollistaa niin sanotun ”helpomman elämän”. Paananen tarkoittaa tällä elämää, joka ei vaadi kokoaikaista yrittämistä, panostusta ja rohkeutta.

”Jokainen voisi rohkaistua hakemaan enemmän tietoa asioista. Tieto on ainut pääoma, joka on ilmaista ja jokaisen vapaassa käytössä.”

Kansainvälistymisessä on Paanasen mukaan paljon mahdollisuuksia, mitä suomalaiset eivät välttämättä tiedosta. Mahdollisuuksia on niin opintojen, työn kuin yrittäjyyden suhteen. Annina toivookin, että voisi olla osaltaan tulevaisuudessa vaikuttamassa siihen, miten ja millaisia yritysinvestointeja Suomessa pystyttäisiin tehdä.

”Toivon mukaan voin olla tulevaisuudessa osaltani vaikuttamassa siihen, miten suomalaisuutta viedään maailmalle ja miten suomalaiset yritykset saavat koko potentiaalinsa käyttöönsä.”

Vähemmän kateutta ja enemmän rohkeutta

”Suomelle ja suomalaisille tärkein asia pitäisi olla se, että meidän yritykset menestyisivät kansainvälisesti. Kansainvälisiltä markkinoilta me saamme tuloja, jolla pystymme lyhentämään meidän valtionvelkaa.”

Paananen ei näe järkeä siinä, että rahaa siirretään ”taskusta toiseen” pelkästään Suomen sisällä. Yrittäjyyttä ja kansainvälistymistä kannattaisi Paanasen mukaan tukea lisää. Hänen mukaan rohkeutta ja tukea tarvitaan niin päätöksentekijöiltä kuin kansalaisiltakin.

Erityisen tärkeänä Annina pitää yritysverotuksen maltillisuutta, jonka myötä ”myös ulkomaalaisia yrityksiä saataisiin etabloitumaan Suomeen.”

Suomalaiset kaipaavat Paanasen mukaan roiman määrän itsevarmuutta, rohkeutta ja uskallusta. Tämä voisi löytyä Paanasen mukaan sellaisen ajatusmaailman kautta, jossa ennen kaikkea tuemme toinen toisiamme. Löytäisimme ratkaisuja, syyttelyn, kateuden ja ongelmien etsimisen sijasta.

Unohdetaan ”rajat kiinni” -ajattelumaailma ja tuetaan EU:ta

Paanasesta EU:n positiivista viestiä tulisi tuoda esille enemmän, erityisesti nuorille. Paanasesta olisi tärkeää huomata millainen ”mahdollisuuksien kenttä” meillä on käytössä.

”Liikkuminen ja asumaan asettuminen ovat mahdollisia aivan vapaasti, ilman minkäänlaisia lupaprosesseja. Tämän lisäksi EU tarjoaa satoja ellei tuhansia työharjoittelupaikkoja ja työpaikkoja. Myös yrityksien kannattaa miettiä omaa tuotemyyntiä, verkkokauppaa ja suhteitaan koko EU:n kattavalla alueella.”

Se, että keskustelumme pyörii maahanmuuttopolitiikan, yhtenäisen valuutan tai muiden ongelmien ympärillä, Paananen muistuttaa, että ”me elämme globaalissa maailmassa, missä meidän pitäisi olla entistä avoimempia ja tukea toimiamme siihen suuntaan, missä koko maailma olisi yksi yhtenäinen ’kauppapaikka’.”

Tämän hetkinen Iso-Britannian tilanne voi saattaa koko EU:n huonoon valoon.

”Brexit voi antaa kansalaisille sen ajatuksen, että no niin nekin lähti, ’ne pitää puolensa’, meidänkin kannattaisi lähteä. Tärkeää olisi kuitenkin ottaa huomioon kaikki edellä mainitut seikat ja kysyä itseltään, teinkö sittenkään kaikkea mihin rohkeuteni olisi voinut riittää? Milloinkaan ei pidä unohtaa kokonaisuutta.”

Lue myös: Miksi yrittäjä päätti sijoittaa hotellihuoneeseen, eikä asuntoon?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös