Yrittäjyys

Miksi yrittäjä päätti sijoittaa hotellihuoneeseen, eikä asuntoon?

Matti Kajula halusi aloittaa kiinteistösijoittamisen ja päätyi valitsemaan sijoituskohteekseen hotellihuoneen.

Yrittäjä Matti Kajula on raisiolainen perheellinen mies, jolta ei puutu sitkeyttä. Pitkän linjan yrittäjä vaalii perinteisiä arvoja niin yrittämisessä kuin elämässäkin, peräänkuuluttaen pitkäjänteisyyttä ja periksiantamatonta asennetta.

”Jos lähtee yrittäjäksi tavoittelemaan pelkkää rahaa tai vaurastumista, eikä ole valmis nauttimaan yrittäjyydestä itsestään ja sen tuomista haasteista, niin siihen ei kannata ryhtyä. Siihen pitää olla valmis laittamaan aikaa ja ymmärrettävä, että se on se matka välillä ainakin yhtä tärkeää kuin se päämäärä”, toteaa Kajula innostuneesti.

Kajula on toiminut yrittäjänä 15 vuotta kasvattaen vuonna 2014 ostamansa yrityksen liikevaihdon lähes 20-kertaiseksi. Laskentatoimen ekonomi on ollut aina kiinnostunut taloudesta, mutta opiskeluajat sattuivat juuri 90-luvun lamavuosille, jolloin Kajula ei osannut ajatellakaan, että hänestä tulisi yrittäjä tulevaisuudessa.

”Muistan lukeneeni, että 400 yritystä meni konkurssiin viikon aikana, niin ei se ollut mikään yrittäjäystävällinen ajankohta.”

Kajula päätyi yrittäjäksi palvelemaan teollisuutta ja teollisia yrityksiä, sillä kokee, että siellä arvostetaan kovaa työtä ja ammattimaisuutta. Hän perusti konsultointiin ja välityskauppaan perustuvan yrityksen vuonna 2003, jonka tuotoilla edelleenkin elättää itsensä ja perheensä. Kajula osti toisen yrityksen vuonna 2014, joka on pakkausmateriaaleja myyvä verkkokauppa.

Yrittäjällä täytyy olla iskunkestoa

Kajula nauttii yrittämisen tuomista iloista ja suruista ja uskoo siihen, että oma tekemisen meininki ja innostus tarttuu muihin. Jos yrittäjänä haluaa menestyä täytyy olla iskunkestoa ja kykyä selviytyä vaikeistakin tilanteista, sillä liiketoimintaympäristö voi muuttua salamannopeasti.

”Minulle on luonteenomaista ja teen paljon töitä sen eteen, että luon itselleni mahdollisimman tarkan kuvan siitä tulevasta, jota tavoittelen. Siellä se oma visio häämöttää kaukaisuudessa.”

Sitten kääritään hihat ylös ja tehdään päiväkohtaisesti töitä vision eteen, pitäen mielessä, että hyvät tulokset saattavat näkyä vasta monen kymmenen vuoden rakentamisen jälkeen. Hiljaa hyvää tulee.

Pelimiljonäärit eivät anna oikeaa kuvaa yrittäjyydestä

Kajulan mukaan suomalaisesta nuorisosta puuttuu sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä. Paljon mediassakin esillä olleet pelimiljonäärit ja pelifirmat ovat hänen mielestään nuorisolle ehkä vähän vaarallinen esimerkki. Heistä saa helposti kuvan, että rikastuminen tapahtuu nopeasti, mikä vain harvoin pitää paikkansa. Heidänkin takanaan on paljon työtä ja monesti intohimoista omistautumista aiheeseen.

”Ihmiset haluavat tuloksia liian nopeasti.”

Perinteisempi yrittäminen ei ole niin houkuttelevaa, sillä se on monien mielestä liian raskasta, eteneminen hidasta ja menestyminen on epävarmaa suhteessa siihen, kuinka suuren työpanoksen ja sitoutumisen yrittäjyys vaatii.

Kajula mainitsee Mercamer Oy:n pääomistajan Mauri Nurmion, joka on hänelle mainio esimerkki perinteisen rehdin tavan yrittäjästä. Konsernilla on tänä päivänä yli 45 miljoonan euron liikevaihto. Matti työskenteli yrityksessä 2000-luvun alussa ja pitää Nurmiota mainiona esimerkkinä ammattimaisuudesta ja oppi häneltä paljon.

”Menestyvän yrityksen johtajalta vaaditaan yrittäjäosaamista, alan osaamista, tulee olla kauaskatseinen ja kyvykäs tekemään koviakin päätöksiä, tuntea oma yritys sisältä ja tuntea hyvin kilpailijat. Pitää olla valmis kilpailemaan.”

Miksi vajaa viisikymppinen perheellinen mies ostaa hotellihuoneen?

Ihminen voi vaurastua Kajulan mukaan hyvinkin erilaisilla tavoilla, mutta rajusti yleistäen kolmella eri tavalla: omalla yritystoiminnalla, sijoittamalla osakkeisiin ja erilaisiin indekseihin tai sijoittamalla kiinteistöihin. Kajula seuraa omia neuvojaan ja päätti aloittaa hiljattain kiinteistösijoittamisen, ostamalla Helsingistä hotellihuoneen.

Miksi sitten vajaa viisikymppinen perheellinen yrittäjä tekee päätöksen ostaa hotellihuoneen?

Kajula kertoo, että päätös kulminoituu kaikkeen siihen, mitä hän koko elämänsä aikana oppinut. Pankki, josta hän sai lainan hotellihuoneeseen, olikin niin kiinnostunut Kajulasta, että pyysi häntä sparraamaan tarvittaessa muitakin aiheesta kiinnostuneita sijoittajia.

Uudentyylistä kiinteistösijoittamista

Kajulan ostama hotellihuone sijaitsee Mannerheimintiellä Helsingissä hyvien kulkuyhteyksien varrella ja tarjoaa pienyrittäjälle mahdollisuuden majoittua, työskennellä ja verkostoitua sekä tavata asiakkaitaan professionaalisessa ympäristössä. Hän voi pitää huonetta omassa käytössään tai vuokrata tilaa muille hotellioperaattorin kautta. Helsingissä on paljon hotellikysyntää ja kaupunki on profiloitunut myös kansainvälisesti kiinnostavaksi kongressipaikaksi.

Kajulasta hotellihuone on asuntosijoitusta kannattavampi ja helpompi vaihtoehto, sillä huoneen voi luovuttaa hotellioperaattorille, joka huolehtii kaikesta.

”Hotellihuone ratkaisee oman yritykseni kannalta monta ongelmaa. Hotellissa on saunatilat, neuvottelutilat ja ravintolatilat samassa paikassa ja sinne on helppo tulla. Halutessani saan sinne myös osoitteen ja postipalvelut sekä muita toimistotukipalveluita.”

Tuottoarviokin on yli yhdeksän prosentin luokkaa. Kaikki tutkimukset antavat Kajulan mukaan osviittaa siitä, että hotellihuoneen vuokratuotto tulee olemaan normaalia kiinteistösijoittamista korkeampaa.

”Monta vanhaa tuttua ideaa laitettu samaan pakettiin. Tämä on vähän uudentyylistä kiinteistösijoittamista.” Kajula ei ole katunut päätöstään hetkeäkään.

Lue myös: Talousvalmentaja, joka osti 21 sijoitusasuntoa 18 kuukauden aikana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös