Oma talous

Suomalaisten lomabudjetti on erilainen

Suomalaisten rahankäyttö poikkeaa monen muunmaalaisen rahankäytöstä lomalla.

Tuoreesta tutkimuksesta selviää, että kesäloma on monille olennaisin rahankäytön kohde kaikista vuoden lomista.

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi selvitti kansainvälisessä matkailututkimuksessaan suomalaisten rahankäyttötapoja lomailuun liittyen.

Yleisimmin suomalaiset aikovat käyttää tänä vuonna lomiin 501–2 000 euroa. Kyselyyn vastanneista suomalaisista 19 prosenttia arvioi, että heidän kotitaloudessaan käytetään tänä vuonna rahaa lomiin 501–1 000 euroa ja vain hieman suurempi vastaajaryhmä (20 %) kertoo vastaavasti käyttävänsä 1 001–2 000 euroa.

”Neljännes suomalaisvastaajista arvioi, että heidän taloudessaan käytetään kesälomaan tänä vuonna 501–1 000 euroa. Tämä kertoo siitä, että kesäloma on monille olennainen matkarahojen käyttökohde – on tavallista, että siihen käytetään koko vuoden lomiin varattu budjetti. Viidennes suomalaisista kertoo käyttävänsä kesälomaan 201–500 euroa ja lähes yhtä moni 1 001–2 000 euroa. Useimmat pitävät pisimmän lomansa kesällä ja siihen kuluu useimmiten jonkin verran rahaa, etenkin jos lomaan kuuluu matkailua”, kertoo momondo.fi:n edustaja Mikala Riis Bagger.

Suomalaiset säästävät edelleen mielellään lomailuun, sillä viime vuoden tapaan 41 prosenttia vastaajista kertoo laittavansa rahaa sivuun sitä varten. Säästäminen on yleisin lomabudjetin kerryttämisen tapa myös muissa tutkimuksessa mukana olleissa maissa.

On myös tavallista, että kassan kartutusta ajatelleen suomalaiset vähentävät shoppailua (31 % vastaajista) sekä ulkona syömistä (20 % vastaajista). Lomaa varten keksitään myös ylimääräisiä tulonlähteitä, kuten lisätyöt ja omaisuuden myyminen, ja tämän vaihtoehdon nimeää noin neljäsosa suomalaisvastaajista. Jopa kolmannes (32 %) suomalaisvastaajista kertoo, ettei tee mitään erityistä pystyäkseen kustantamaan lomansa.

Yöelämä ei ole suomalaisille tärkein rahankulutuskohde lomalla ollessa: lähes puolet vastaajista (46 %) kertoo olevansa valmiita säästämään siitä. Tässä erotumme muista tutkimuksen kohteena olleista maista: suomalaiset olivat selvästi vähiten innokkaita yöelämän viettäjiä lomillaan.

Lähes yhtä moni (44 %) suomalainen kertoi säästävänsä myös shoppailusta loman aikana. Kuitenkin lähes joka viides suomalaisvastaajista kertoo, ettei mieti rahaa ollessaan lomalla.

Lomalla on tärkeää syödä hyvin. Tätä mieltä ovat myös suomalaiset, sillä 61 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi käyttävänsä ulkomailla lomaillessaan eniten rahaa ulkona syömiseen ravintoloissa ja kahviloissa. Tämä oli korkein prosenttiosuus kaikista tutkimuksen kohteena olleista maista.

Ruokaa ja juomaa ostetaan myös paikallisista ruokakaupoista, ja niihin rahaa sanoo kuluttavansa 38 prosenttia vastaajista. Vaikka shoppailusta ollaankin valmiita säästämään, on myös niitä, jotka haluavat käyttää siihen rahaa. Noin kolmannes (32 %) vastaajista kertoi kuluttavansa ostosten tekemiseen.

Faktat lyhyesti:

 • 19 % suomalaisvastaajista arvioi käyttävänsä tänä vuonna rahaa lomiin 501–1 000 euroa
 • 20 % suomalaisvastaajista arvioi käyttävänsä tänä vuonna rahaa lomiin 1 001–2 000 euroa
 • 2 % suomalaisvastaajista ei aio käyttää lomiin ollenkaan rahaa
 • 25 % suomalaisvastaajista käyttää kesälomaan 501–1 000 euroa, 20 % 201–500 euroa ja 17 % 1 001–2 000 euroa
 • 41 % suomalaisista laittaa rahaa sivuun lomia varten
 • 26 % suomalaisvastaajista keksii lisätulonlähteitä (tavaroiden myyminen, ylimääräiset työt) kustantaakseen lomansa
 • 32 % suomalaisvastaajista ei tee mitään erityistä sitä varten, että olisi varaa lähteä lomalle
 • 61 % suomalaisvastaajista käyttää ulkomaanlomalla eniten rahaa ulkona syömiseen
 • 17 % suomalaisvastaajista ei mieti rahaa ollessaan lomalla

1 kommentti

1 kommentti

 1. Kai

  25.2.2019 at 21:17

  Unohtui noi muiden maide tulokset?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös