Oma talous

Mikä on yhtiökokous ja miten siihen osallistutaan?

Kevät on yhtiökokouksien kulta-aikaa Suomessa. Mitä piensijoittajan tulisi tietää yhtiökokouksesta?

Suomalaisten pörssiyhtiöiden yhtiökokouskausi on viime vuosina joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta vakiintunut kevääseen. Yhtiökokouskausi on kuumimmillaan helmikuun lopusta aina vappuun asti. Tänä vuonna pelin avaavat Kone, Glaston ja Talenom tiistaina 26.2.2019.

Yhtiökokoukset eivät ole rajattu vain suuromistajille, vaan myös piensijoittajat voivat osallistua niihin. Kokoukseen voi osallistua ihan vain yhden osakkeen omistamalla.

Kaikki kokouksen ohjelma kahvitarjoiluista aina kysymysten esittämiseen on avoin kaikille, eli kokouksen eduista voi nauttia myös pienemmällä omistuksellakin.

Yhtiökokouksiin ilmoittautuminen aukeaa yleensä tilinpäätöksen julkistamisen yhteydessä. Ilmoittautuminen on tehty melko lyhyeksi. Yleensä siinä kysytään vain osakkeenomistajan nimi, henkilötunnus sekä sähköpostia ja puhelinnumeroa kokoukseen liittyvän tiedottamisen vuoksi.

Suomalaisiin yhtiökokouskäytäntöihin kuuluu oikeus yhteen avustajaan. Avustajan ei tarvitse olla yhtiön omistaja tai edes piensijoittaja. Avustajan nimi kysytään yleensä jo osakkeenomistajan ilmoittautumisen yhteydessä.

Yhtiökokouksissa on tavallisesti kaksi osiota ylitse muiden; yhtiön tarjoamat kahvit sekä itse kokouksen aikaiset kysymykset. Nämä kyselytuokiot ovat usein suurta viihdettä erityisesti alisuorittaneiden yhtiöiden kohdalla, kun vihaiset osakkeenomistajat pyrkivät grillaamaan yhtiön johtoa oikein kunnolla.

Monen piensijoittajan suurin hetki koetaan kuitenkin usein yhtiökokouksen tarjoilujen puolella. Tarjoilujen suhteen ei ole mitään yhtenäistä linjaa, vaan niihin panostaminen menee usein yhtiön omien käytäntöjen mukaan. Joissakin kokouksissa syödään ja kahvitellaan, toisissa tyydytään vain kahveihin.

Yhtiökokouksen kahvitarjoilu, eli piensijoittajien kesken ”reaaliosingot” ovat yksi konkreettisimmista asioista, mitä yhtiökokouksesta piensijoittajalle usein jää käteen. Yhtiökokouksien tarjoilut ovat keväisin yksi piensijoittajien välisen keskustelun yleisimpiä aiheita.

Piensijoittajan kannattaa pyrkiä lukemaan yhtiökokouksessa rivien välistä yhtiön johdon fiiliksiä. Kokouksien esitykset saattavat joko kasvattaa tai vähentää sijoittajien luottoa yrityksen johtoon.  

Yhtiökokous on yritykselle myös mahtava tilaisuus päästä kontaktiin osakkeenomistajien kanssa. Jotkut yhtiöt saattavat esitellä kokouksen yhteydessä omia tuotteitaan ja palveluitaan osakkeenomistajille.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös