Markkinakommentit

Pankkien liiketoimintaympäristö heikentynyt alkusyksystä, Nordean tulos sen mukainen

Neste kunnostautui vahvalla tuloksella uusiutuvien tuotteiden jalostusmarginaalin oltua syksyllä huipputasolla.

Yhdysvalloissa käytiin tiistaina osakekauppaa nousevin kurssein, kun keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 kohosi 0,47 prosenttia, Dow Jones nousi 0,68 prosenttia ja Nasdaq kallistui 0,74 prosenttia.

USA:n osakemarkkina on kallistunut tiistain nousun myötä viitenä peräkkäisenä kaupankäyntipäivänä. Nousussa olivat tiistaina erityisesti suuret teknologiayhtiöt, mutta nousu oli laaja-alaista kahdeksan osakesektorin kallistuttua S&P 500-indeksin 11 sektorista.

Keskiviikkona Aasiassa on käyty osakekauppaa pääasiassa loivasti nousussa. Japanin Nikkei 225 päätyi keskiviikkona 0,14 prosenttia plussalle. Kiinan osakemarkkina on keskiviikkona suljettu kiinalaisen uuden vuoden vuoksi.

Nordea raportoi keskiviikkoaamuna viime vuoden neljännen kvartaalin lukemat. Pankin liikevoitto oli loka-joulukuussa 689 miljoonaa euroa, kun analyytikot odottivat keskimäärin 781 miljoonan euron liikevoittoa.

Nordea teki vuotta aiemmin liikevoittoa 796 miljoonaa euroa. Nordean heikompi liikevoitto johtui sijoitusmarkkinoiden heikentyneestä markkinatilanteessa, joka näkyi erityisesti pankin varainhoidon palkkiotuotoissa.

Pankkien liiketoimintaympäristö on yleisesti asteittain heikentynyt viime syksyn osakekurssilaskun jälkeen. Sijoitusmarkkinoiden turbulenssin odotetaan jatkuvan myös kuluvana vuonna, mikä vähentää pankkien ja pankkiiriliikkeiden asiakkaiden kaupankäyntihalukkuutta.

Pankkien toimintaa vaikeuttaa entisestään myös se, että euroalueen talouskasvun heikentymisen myötä inflaatio-odotukset ovat laskeneet. Tämä taas on näkynyt euroalueen korkokäyrän loiventumisena. Alkusyksyä loivempi korkokäyrä tarkoittaa pankkien kannalta korkokatteiden heikentymistä viime vuoteen verrattuna.

Öljy-yhtiö Neste kunnostautui odotuksia paremmalla tuloksella viime vuoden neljännellä kvartaalilla. Nesteen vertailukelpoinen liiketulos kohosi loka-joulukuussa edellisvuoden 311 miljoonasta eurosta 349 miljoonaan euroon. Analyytikot odottivat keskimäärin 330 miljoonan euron liiketulosta.

Nesteen liiketuloksen parantumisen taustalla oli erityisesti uusiutuvien tuotteiden liikevoittomarginaalin vahva kehitys edellisvuoteen verrattuna. Uusiutuvien tuotteiden jalostusmarginaali oli loppuvuonna huipputasolla verrattuna viime vuosiin keskimäärin, joten seuraavien vuosineljännesten osalta Nesteeltä ei ole lupa odottaa enää vastaavaa parannusta uusiutuvien tuotteiden liikevoittomarginaalissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös