Yritysuutiset

Sampo on Helsingin pörssin todellinen osinkoaristokraatti

Lähde: Sampo Oyj.

Vakuutuskonserni Sampo nostaa osinkoaan jo kymmenettä vuotta peräkkäin.

Osinkoaristokraateiksi kutsutaan yhtiöitä jotka kykenevät vuosi vuoden jälkeen kasvattamaan maksamaansa osakekohtaista osinkoa.

Osinkoaristokraattien historiallinen tuottokehitys on ollut vakuuttavaa. Sure Dividents -sivusto vertasi aristokraattien 10 vuoden ajalta laskettuja keskimääräisiä vuosituottoja koko indeksin tuottoon.

Aristokraattien keskimääräinen vuosituotto vuosina 2008 – 2017 on ollut 11,6 prosenttia, kun samalla ajanjaksolla koko indeksin tuotto oli 8,3 prosenttia.

Osinkoaristokraatit siis löivät indeksituotot jopa 3,3 prosenttiyksiköllä. Ero on huikea ja se merkitsee merkittävää eroa pitkän aikavälin euromääräisissä tuotoissa, kun huomioidaan korkoa korolle -vaikutus.

Vakuutuskonserni Sampo on yksi Helsingin pörssin harvoja osinkoaristokraatteja. Yhtiön viimeisin osinkoehdotus takaa, että se tulee myös säilyttämään statuksensa.

Sampo ylitti analyytikoiden odotukset

Sammon tulos kasvoi loka-joulukuussa edellisvuodesta, mikä oli analyytikoille yllätys. Yhtiön tulos ennen veroja nousi 451 miljoonaan euroon, kun edellisvuonna se oli 436 miljoonaa euroa. Vara Researchin analyytikoilta keräämien tulosennusteiden keskiarvo oli 413 miljoonaa euroa. Analyytikot olivat siis odottaneet tuloksen laskua.

Sammon koko viime vuoden tulos ennen veroja heikkeni kuitenkin 2094 miljoonaan euroon edellisvuoden 2482 miljoonasta. Sampo-konsernin 100 prosenttisessa omistuksessa olevat If ja Mandatum Life selittävät Sampo konsernin vahvan tuloksen viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä.

Sampoon kuuluvan vahinkovakuutusyhtiö Ifin yhdistetty kulusuhde nousi vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 83,5 prosenttiin, kun vuosi sitten se oli 83,6. Tulos ennen veroja nousi 221 miljoonaa euroon vertailukauden 215 miljoonasta eurosta.

Vahinkovakuutusyhtiö Topdanmarkin loka-joulukuun yhdistetty kulusuhde oli puolestaan 81,1 prosenttia ja tulos ennen veroja 29 miljoonaa euroa. Sammon osuus osakkuusyhtiö Nordean loka-joulukuun nettotuloksesta laski 98 miljoonaan euroon vuoden takaisesta. Vuosi sitten vastaava lukema oli 126 miljoonaa euroa.

Henkivakuutusyhtiö Mandatum Lifen tulos ennen veroja nousi 66 miljoonaan euroon edellisvuoden 56 miljoonasta eurosta.

Sampo arvioi konsernin liiketoiminta-alueiden raportoivan hyvän toiminnallisen tuloksen alkaneena vuonna. Yhtiön mukaan markkina-arvoiset tulokset ovat kuitenkin varsinkin henkivakuutustoiminnassa vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen. Matala korkotaso hankaloittaa Sammon mukaan erääntyvien korkosijoitusten uudelleen sijoittamista.

Ifin odotetaan kuluvana vuonna saavuttavan 86–90 prosentin yhdistetyn kulusuhteen. Sampo odottaa, että sen osakkuusyhtiö Nordean vaikutus konsernin tulokseen on huomattava.

Mahdollisuus arvonnousuun

Sampo säilyttää kunniakaan historiansa osinkojen kasvattajana. Hallitus esittää yhtiökokoukselle maksettavaksi osinkoa 2,85 euroa osakkeelta, mikä on lähes 0,10 euroa odotettua enemmän. Vuonna 2017 osinko oli 2,60 euroa.

Osinkoehdotus tarkoittaa sitä, että vakuutuskonsernin maksama osinko tulee nousemaan jo kymmenen vuotta peräkkäin. Perjantain osakekurssin päätösnoteerauksella osinkotuotto nousee 6,8 prosenttiin.

Sammon vakuutustoimintojen tulosnäkymät ovat vakaat ja yhtiön Nordea-omistuksessa selvää arvonnousupotentiaalia, arvioi OP aamukatsauksessaan.

Sammon osake on OP:n mielestä poikkeuksellisesti hieman alihinnoiteltu pankin osien arvon summa -laskelman perusteella. Sammon osinkovirtamallin ja osien arvon summa -laskelman yhdistelmään nojaava OP:n tavoitehinta säilyy ennallaan 46,00 eurossa. Osakkeen suositus on edelleen lisää.

OP:n kuluvan vuoden tulosennusteella laskettu P/E-kerroin on 14,4x.

”Odotamme korkean ja vakaan osingon tukevan osaketta osinkokauden lähestyessä”, OP uskoo.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

1 kommentti

1 kommentti

  1. TP

    9.2.2019 at 18:09

    Onko Sampo maksanut nousevaa osinkoa 25 vuoden ajan, jolloin on määritelmän mukaisesti on osinkoaristokraatti?

    10 vuodella nostoputkella taitaa olla vasta ’dividend achiever’

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös