Oma talous

Sijoittaminen ei ole suomalaisten mielestä tärkeä taloustaito

Suomalaiset pitävät tulojen ja menojen hallintaa tärkeimpänä taloustaitona.

LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan suomalaisten mielestä oman talouden hallinta ja säästäväisyys nousevat taloustaitojen kärkeen. Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn perusteella suomalaisten ylivoimaisesti tärkein taloustaito on omien menojen ja tulojen hallinta.

Yli tuhannesta kyselyyn vastanneesta peräti 81 prosenttia piti taitoa tärkeimpänä. Taito oli tärkein sekä miehille että naisille.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaron mielestä menojen ja tulojen tasapaino pitävät sisällään pari tärkeää huolellisen taloudenpidon periaatetta: budjettirajoitteen ja tarvehierarkian.

”Menojen mitoitus lähtee käytettävissä olevista tuloista. Siitä kannattaa pitää kiinni. Velalla voi aikansa kiertää rajoitetta, mutta lopulta velka saa kaikki kiinni. Välttämättömät tarpeet tulevat ensin. Sitten alkaa valinta, johon kaikki kiva ei välttämättä mahdu mukaan. Kotitalouksien käytettävät tulot voivat erota huomattavasti toisistaan. On turha pitää yllä kulissia, mihin rahat eivät riitä. Lopulta kulissi kaatuu”, Nummiaro sanoo. 

Toiseksi tärkeimpänä taloustaitona suomalaiset pitivät harkittua kulutuskäyttäytymistä. Kolmanneksi tärkein taito suomalaisten mielestä on rahan arvon ymmärtäminen.

LähiTapiolan mielestä on yllättävää, että suomalaisten mielestä sijoittaminen jää taloustaitojen häntäpäähän. Vastaajista vain 17 prosenttia piti sijoittamista tärkeänä taloustaitona. Miesten ja naisten välillä mielipide-erot ovat tosin suuret: kyselyyn vastanneista miehistä 21 prosenttia piti sijoittamista tärkeänä taloustaitona, kun naisvastaajista taito oli tärkeä vain 13 prosentille.

Sen sijaan säästäminen oli kyselyn neljänneksi tärkein taito. Taito oli yhtä keskeisessä asemassa sekä miehillä että naisilla.

Suomalaisten mielestä tärkeimmät taloustaidot liittyvät enemmän oman talouden hallintaan kuin yleisen talouskehityksen ymmärtämiseen. Talouden tai rahaliikkeiden ymmärtäminen ja medialukutaito talouden teemoissa olivat suomalaisten taloustaitojen häntäpäässä.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui kaikkiaan 1 043 suomalaista lokakuussa. Vastaajat olivat iältään 15-74 -vuotiaita. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös