Talouden trendit

Yllättävän moni ammattilainen tyytymätön tilanteeseensa työelämässä

MPS Lifeworksin teettämän kyselyn mukaan joka kolmas on tehnyt konkreettisia suunnitelmia oman uransa varalle.

Vain alle kaksi viidestä suomalaisesta eri alojen asiantuntijasta ja johtajasta on tyytyväinen tilanteeseensa urallaan, selviää MPS Lifeworksin teettämästä kyselytutkimuksesta. Lähes kolmannes (31 %) haluaisi edetä nykyisessä työssään, neljännes (23 %) etsii aktiivisesti uutta työpaikkaa ja reilu kymmenes (13 %) haluasi vaihtaa alaa kokonaan.

MPS Lifeworksin kyselytutkimus toteutettiin joulukuussa 2018 ja kyselyyn vastasi 662 eri alojen asiantuntijaa, johtajaa ja yrittäjää. Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille toteutettuun kyselytutkimukseen osallistui 143 opiskelijaa.

”Näen tuloksen kertovan siitä, että pohdimme työn mielekkyyttä entistä enemmän merkityksellisyyden kautta. Työssä vietetään merkittävä osa ajasta, ja mikäli sitä ei koe motivoivaksi tai vapaa-aika ja työ eivät ole tasapainossa, etsitään herkästi parannusta tilanteeseen”, kommentoi Linda Neiglick urapalveluja tuottavasta MPS Lifeworksistä.

Kyselytutkimukseen vastanneet kokivat tärkeiksi työelämässä erityisesti työn ja vapaa-ajan tasapainon (78 %), työpaikan ihmiset ja kulttuurin (83 %) sekä sen, että työnantajan arvot kohtaavat omien arvojen kanssa (91 %).

Lähes kolme viidestä ammattilaisesta kokee, että heillä olisi enemmän annettavaa työelämässä, jos saisivat mahdollisuuden. Lisäksi vain 44 prosenttia kokee saavansa tukea työpaikaltaan itsensä kehittämiseen.

”Itsensä kehittämisen päävastuu on jokaisella itsellään, sitä ei tulisi sysätä työnantajalle. Jos työn sisältö ei vastaa omia kiinnostuksen kohteita tai motivoi riittävästi, kannattaa olla aktiivinen ja tarjota osaamistaan laajemmin. Myös työnantajalla pitää olla keinoja motivoida työntekijää, etteivät työn tekemisen tapa tai yrityskulttuuri sammuta työntekijän sisäistä motivaatiota ja intoa. Uutta virtaa voi löytyä vaikkapa työn tuunaamisella tai työkierron järjestämisellä”, toteaa Neiglick. 

Neiglick kertoo, että tilanteessa, jossa tyytymättömyys omaan uraan tai urakehitykseen nostaa päätään, löytyy vastaus itsensä kehittämisestä ja omien tavoitteiden kirkastamisesta. Joskus myös ulkopuolinen apu voi olla paikallaan.

Opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatusta kyselystä selviää, että yli kaksi viidestä pelkää ensimmäisen tai mieluisan työn löytämisen olevan vaikeaa. Opiskelijoista 63 prosenttia sanookin kaipaavansa apua tai sparrausta oman uransa suhteen, kun ammattilaisista apua kaipaa 43 prosenttia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. MPS on huono lafga

    21.3.2019 at 12:00

    MPS:n kyselyt voi unohtaa, sen verran kökkö yhtiö ainakin testien suhteen.

    En osallistu enää MPS:n testeihin, enkä näin ollen mene heidän kökkö testeihinkään.

    Parempiakin on.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös