Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppa hiipui alkuvuonna – kasvukeskukset Helsinki, Espoo ja Turku yhä vetovoimaisia

Asuntomarkkinat ovat Suomessa yhä syvemmin kahtiajakautuneet. Peräti puolitoista miljoonaa asuntoa menetti viime vuonna arvoaan.

Tammi-maaliskuussa myytiin yhteensä 15 649 asuntoa, joista vanhoja oli 13 420 ja uusia 2229, kertoo Kiinteistövälitysalan Keskusliitto tiedotteessaan. Vanhojen asuntojen kauppa jäi tammi-maaliskuussa 2,8 prosenttia ja uusien jopa 13 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

”Alalla on tiedossa, että vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat yleensä hiljaisempaa aikaa. Tulevat kuukaudet näyttävät, mihin suuntaan asuntomarkkinat kehittyvät”, Aktian aluejohtaja Jockum Andersin kommentoi.

Aktian välittäjät odottavat mökkikaupan piristävän asuntokauppaa loppukeväästä.

”Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen kauppa on vasta heräilemässä talven jäljiltä ja viime vuoden ennätyksellinen hellekesä on nostanut mökkikaupan odotuksia meillä Aktiassa”, jatkaa Andersin.

Vaikka koko maan tasolla kauppaa käytiin alkuvuonna vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, jatkavat Helsinki, Espoo ja Turku vetovoimaisina. Helsingissä myytiin tammi-maaliskuussa 1,2 prosenttia, Espoossa 4,8 prosenttia ja Turussa 6,7 prosenttia enemmän asuntoja kuin viime vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Numeroiden valossa asuntokaupan huippuvuosi oli 2017, mutta kasvu taittui koko Suomen mittakaavassa vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Lasku ei ole kuitenkaan ollut kuitenkaan jyrkkä ja kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla esim. vuoteen 2016 verrattuna, jonka jälkipuoliskolla uudistuotannon myyntiluvut lähtivät nopeaan kasvuun.

Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asuntomarkkinat erkaantuvat

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuusta helmikuuhun pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja 2,4 prosenttia muualla maassa. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,5 prosenttia ja pysyivät muualla Suomessa lähes samalla tasolla.

Asuntojen hinnat ovat kohonneet muuta Suomea voimakkaammin Helsingissä ja Turussa vuodesta 2015 lähtien. Hintakehitys on ollut maltillisempaa Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Vantaan hintakehitys seuraa näiden perässä hieman poukkoilevampana.

Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Porissa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet vuoteen 2015 verrattuna.

Andersin toivoo lisää rakentamista kasvukeskuksiin.

”Pääkaupunkiseudulla on nähtävissä, että kysyntä edelleen ylittää tarjonnan, josta syystä myös hinnat ovat nousseet muuta Suomea nopeammin. Kohtuuhintaisia asuntoja tarvitaan edelleen, ja hinnannousua suitsitaan tehokkaasti rakentamalla sinne missä on kysyntää”, Andersin muistuttaa.

Helsingissä vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta maaliskuussa oli 5313 euroa, Espoossa 3883 euroa, Vantaalla 2930 euroa, Tampereella 2904 euroa, Turussa 2572 euroa ja Oulussa 2168 euroa.

Kerrostaloasuntojen myyntiajoissa ei ole tapahtunut Kiinteistöalan Keskusliiton mukaan suuria muutoksia. Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli 61 päivää pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa 152 päivää. Kerrostalokaksion myyntiaika Helsingissä on 52 päivää, Espoossa 67 päivää ja Vantaalla 78 päivää. 

Omakotitalon myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli 108 päivää ja muualla Suomessa 152 päivää. Omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet niin pääkaupunkiseudulla, kuin muualla Suomessa.

Asuntojen hinnat nousivat vain kolmessa kasvukeskuksessa

Asuntomarkkinoiden alueelliset erot näkyvät myös siinä, että joka toisen asunnon arvo laski eli puolitoista miljoonaa asuntoa menetti arvoaan viime vuonna. Hypon viimeisimmän Asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskivat peräti 15 maakunnassa, ja vain Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa pääsivät plussalle kasvukolmikon Helsinki–Tampere–Turku ansiosta.

”Vuoden 2018 aikana väki väheni 247 kunnassa ja selvää kasvua nähtiin vain 27 kaupungissa. Suomessa on kaikkiaan 311 kuntaa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo.

Hypon arvion mukaan koko maan tasolla asuntojen hintojen nousu pysähtyy tänä vuonna ja kääntyy 0,5 prosentin laskuun vuonna 2020. Pääkaupunkiseutu jatkaa omassa sarjassaan, sillä Helsingin seudulla hinnat nousevat edelleen: hintaennuste tälle vuodelle 2,0 prosenttia ja 1,5 prosenttia ensi vuodelle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös