Sijoitusideat

Wello Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Paakkinen: “Meillä on potentiaalia eksponentiaaliseen kasvuun!”

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisellä on jo kiire. Siksi ei ole mikään yllätys, että aaltoenergiayhtiö Wellon ympärillä tapahtuu nyt mielenkiintoisia asioita.

Wello Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Paakkinen.

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisellä on jo kiire. Siksi ei ole mikään yllätys, että aaltoenergiayhtiö Wellon ympärillä tapahtuu nyt mielenkiintoisia asioita.

Maailman väestön räjähdysmäinen kasvu aiheuttaa energiantuotannolle suuria haasteita. Sähkön kysynnän on arveltu kasvavan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana 28 prosenttia. Samaan aikaan maapallon sähköstä 60 prosenttia tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Jo Pariisin ilmastosopimuksen tavoite saada ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi alle kahteen asteeseen vaatii merkittävissä määrin tapahtuvaa fossiilisten polttoaineiden maailmanlaajuista korvaamista uusiutuvilla energianlähteillä.

Vaikka uusiutuvan energian tuotantomäärät ovat kasvaneet merkittävästi, on myös fossiilisten polttoaineiden käyttö edelleen kasvussa väestönkasvun siivittämänä. Lisäksi useat mallit viittaavat siihen, että kahden asteen tavoite ei riitä sillä riskit kasvavat merkittävästi jo puolentoista prosentin lämmönnousun ylittyessä. Tästä on jo yksi prosentti käytetty, joten nyt on jo todella kiire.

Globaalin haasteen seurauksena, jopa 10 prosenttia Euroopan energiantarpeesta on tarkoitus kattaa aaltoenergialla vuoteen 2050 mennessä. Tähän tarpeeseen vastaa espoolainen aaltoenergiayhtiö Wello.

Megatrendi näkyy Wellon liiketoiminnassa

Wellon toimitusjohtaja Heikki Paakkinen kertoo, että megatrendi näkyy jatkuvissa kyselyissä yhtiön toiminnasta. Kontaktipyyntöjä hankkeita varten on paljon. “Suurin osa on ottanut meihin oma-aloitteisesti yhteyttä”, Paakkinen toteaa tyytyväisenä.

Aaltoenergiaa tarvitseva taho siis valitsee asioihin perehdyttyään yhteistyökumppanikseen juuri Wellon.

Uusi strategia luo kokonaisvaltaista toimintaa

Uusien teknologiayritysten haasteena on, että tuotteen kehittäminen vaatii rahaa ja yrityksen liiketoiminnan kehittäminen voitolliselle tasolle vie aikaa. Pääomaa kerätään sijoittajilta ja yksi keino tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on joukkorahoituksen käyttäminen.

Wello haki jo aiemmin joukkorahoitusta ja nyt ollaan tilanteessa, jossa rahaa tarvitaan lisää tavoitteisiin pääsemiseksi. Tämän takia yritys järjestää toisen rahoituskierroksen. Edellisen rahoituskampanjan jälkeen on tapahtunut paljon edistystä. Wello on liikkunut kohti go-to-market -strategiaa. Yrityksen keskiössä ole enää pelkkä laitemyynti. Nyt myydään suunnittelua, lisensointia, ohjelmistoa ja osaamista kokonaisvaltaisesti.

Pohjana toiminnalle toimii toki edelleen aallot energiaksi muuttava Wello Penguin -laitteisto. Pingviinilaite voidaan rakentaa millä tahansa telakalla ja sen teho perustuu pyörimisliikkeeseen.

“Laitteen rakentaminen on verrattavissa esimerkiksi kalastusalukseen. Maailmasta löytyy loputtomiin telakoita, joilla on tekemisen puutetta. He ovat hyvin innoissaan, kun saavat mahdollisuuden laajentaa uuteen tuoteryhmään”, Paakkinen sanoo.

Pelkän laitemyynnin sijaan Wello tarjoaa kokonaisvaltaisia Penguin Core -paketteja voimalapuistojen rakentamiseksi ja käyttöönottamiseksi. Core-paketit muokataan vastaamaan jokaisen asiakkaan tarpeita yksilöllisesti.

“Core-paketti on meille ideaali kauppatavara, koska sitä voidaan myydä modifioituna loputtomasti.” Kun myynnin keskiössä on vuosien varrella kertynyt osaaminen, ei niinkään laitteisto, voidaan tuote myydä uudelleen ja uudelleen.

Hankkeet ovat laajoja, ja niitä toteutetaan paikallisella tasolla. Wello Oy onkin viikoittain yhteydessä ympäri maailmaa sijaitseviin hankkeisiin. Asiantuntijat tukevat projekteja joka askeleella. Maasta riippuen töihin kuuluu esimerkiksi sähkön siirtoon tarvittavan kaavoituksen järjestelyä sekä asentajien, huoltajien ja valmistajien verkoston kasaamista.

Paakkinen jatkaa: “Mitä suurempi projekti, sitä parempi meille, koska työmäärä ei lisäänny käytännössä ollenkaan, mutta laskutus kasvaa suoraan suhteessa projektin kokoon”.

Aiesopimus Ixinin kanssa esimerkki tyypillisestä toiminnasta

Wello Oy on juuri allekirjoittanut aiesopimuksen intialaisen Ixin-ryhmän kanssa. Intian hallituksen kanssa yhteistyössä toimiva yhtiö on tehnyt sopimuksen kahdesta aaltovesipuistosta, joista toinen on suunnitteilla Intian itärannikolle, toinen länsirannikolle.

“Ixinin sopimus on tyypillinen esimerkki. He tiesivät, mitä hakivat, kun ottivat meihin yhteyttä”, Paakkinen toteaa.

Yrityksellä on monta hanketta kehittymässä ympäri maailmaa. Lukuisat hankkeet kehittyvät kuitenkin eri tahtiin. Perusteet eksponentiaaliseen kasvuun ovat kuitenkin Paakkisen mukaan kohdallaan.

“Meillä on energiahyöty ja osaaminen kohdallaan, laitteiston on osoitettu olevan kestävää ja toimivaa. Wello tukee projekteja joka vaiheessa omalla asiantuntijuudellaan.”

Ongelmat poistetaan määrätietoisesti

Paakkinen kertoo, että Wellossa haetaan määrätietoisesti ratkaisuja kaikkiin ongelmiin. Jo ennen firman syntymistä tavoitteena on ollut hylätä toimimattomat ratkaisut.

“Kun insinööri suunnittelee laitteen, joka hoitaa ongelman, meidän tavoitteenamme on poistaa ongelma kokonaan”, kertoo Paakkinen.

“Monet kilpailijamme ovat rakentaneet kalliita ja monimutkaisia survival mode -asetuksia laitteisiinsa, jotta ne kestäisivät myrskyjä. Usein laite upotetaan myrskyn ajaksi, mikä on todella kallista. Me suunnittelemme laitteemme jatkamaan sähköntuotantoa myrskyssä”, kertoo Paakkinen esimerkkinä yhtiön ongelmanratkaisusta.

Toinen rahoituskierros auki Invesdorissa

Wello tarjoaa nyt mahdollisuuden sijoittaa lupaavaan teknologiayhtiöön. Samalla kyseessä on aito vaikuttavuussijoittamisen kohde, joka tarjoaa konkreettisen tavan osallistua ilmastonmuutostalkoisiin.

Welloon ovat jo sijoittaneet muun muassa Fortum, VNTM Management, Innovestor Ventures ja Estlander Holdings Oy. Omistusosuutta on jaossa 4,34 — 10,18 prosenttia. Yhtiön arvoksi on asetettu 22 miljoonaa euroa, ja vuoden 2020 liikevaihdon odotetaan olevan 16 miljoonaa euroa. Vain reilu vuosi sitten yhtiön arvo oli 19 miljoonaa euroa.

Tutustu Welloon tästä
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös