Raaka-aineet

Lisää öljypakotteita Iranille – öljyn hinta pomppasi

Yhdysvallat kertoi eilen kiristävänsä Iraniin kohdistuvia öljypakotteitaan.

Yhdysvallat lopettaa valkoisen talon mukaan Iranin öljynvientiä koskevat erivapaudet. Tähän asti kahdeksan valtiota on ollut Yhdysvaltojen ankarien Iran-pakotteiden ulkopuolella, ja ne ovat siis saaneet jatkaa öljyntuontia Iranista. Näitä maita ovat muun muassa Turkki, Japani, Intia, Kiina ja Etelä-Korea.

Nyt näiden maiden on lopetettava öljyntuonti Iranista Yhdysvaltain pakotteiden uhalla.

Valkoisen talon mukaan uusien pakotteiden tarkoitus on varsin selvä: USA haluaa lopettaa Iranin öljynvienti ja evätä maalta sen suurin vientitulojen lähde.

Päätöksen uusista pakkotteista teki USA:n presidentti Donald Trump.
USA:n mukaan Iran uhkaa sen liittolaisia ja levittää epävakautta Lähi-idässä.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna. Sen jälkeen USA on pyrkinyt sulkemaan Iranin kansainvälisten rahahanojen ulkopuolelle.

Uudet pakotteet saivat öljyn hinnan nousemaan selvästi. Eilen Brent-laadun öljyfutuurit nousivat yli kolme prosenttia. WTI-laatukin nousi yli 2,4 prosenttia. Markkinoilla epäillään, että öljyn tarjonta supistuu päätöksen myötä – onhan Iran OPEC:n kolmanneksi suurin öljyntuottajamaa.

Öljyn hinta on noussut koko ajan viime joulun jälkeen, jolloin öljymarkkinat alkoivat elpyä viime syksynä alkaneesta hintojen korjausliikkeestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös