Raaka-aineet

Lisää öljypakotteita Iranille – öljyn hinta pomppasi

Yhdysvallat kertoi eilen kiristävänsä Iraniin kohdistuvia öljypakotteitaan.

Yhdysvallat lopettaa valkoisen talon mukaan Iranin öljynvientiä koskevat erivapaudet. Tähän asti kahdeksan valtiota on ollut Yhdysvaltojen ankarien Iran-pakotteiden ulkopuolella, ja ne ovat siis saaneet jatkaa öljyntuontia Iranista. Näitä maita ovat muun muassa Turkki, Japani, Intia, Kiina ja Etelä-Korea.

Nyt näiden maiden on lopetettava öljyntuonti Iranista Yhdysvaltain pakotteiden uhalla.

Valkoisen talon mukaan uusien pakotteiden tarkoitus on varsin selvä: USA haluaa lopettaa Iranin öljynvienti ja evätä maalta sen suurin vientitulojen lähde.

Päätöksen uusista pakkotteista teki USA:n presidentti Donald Trump.
USA:n mukaan Iran uhkaa sen liittolaisia ja levittää epävakautta Lähi-idässä.

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna. Sen jälkeen USA on pyrkinyt sulkemaan Iranin kansainvälisten rahahanojen ulkopuolelle.

Uudet pakotteet saivat öljyn hinnan nousemaan selvästi. Eilen Brent-laadun öljyfutuurit nousivat yli kolme prosenttia. WTI-laatukin nousi yli 2,4 prosenttia. Markkinoilla epäillään, että öljyn tarjonta supistuu päätöksen myötä – onhan Iran OPEC:n kolmanneksi suurin öljyntuottajamaa.

Öljyn hinta on noussut koko ajan viime joulun jälkeen, jolloin öljymarkkinat alkoivat elpyä viime syksynä alkaneesta hintojen korjausliikkeestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös