Yritysuutiset

Nesteen uusiutuvat tuotteet ylsivät kaikkien aikojen korkeimpaan liikevoittoon

Uusiutuvista tuotteista on tulossa yhä tärkeämpi tulosajuri Nesteelle, sillä niiden osuus oli lähes 90 prosenttia yhtiön tammi-maaliskuun liikevoitosta.

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto laski tammi-maaliskuussa 378 miljoonaa euroon viime vuoden 401 miljoonasta eurosta. Nesteelle yhä tärkeämmäksi käyvät uusiutuvat tuotteet kasvattivat osuuttaan Nesteen tuloksesta. Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntikate nousi viime vuoden 525 miljoonasta dollarista tonnilta 692 dollariin.

Nesteen tulos osui lähelle analyytikoiden odotuksia, sillä Factsetin ennusteessa analyytikot odottivat keskimäärin liiketulokseksi 383 miljoonaa euroa.

Uusiutuvien tuotteiden tulos oli sen sijaan selvästi odotuksia korkeampi. Nordea toteaa aamukatsauksessaan, että odotuksissa oli 297 miljoonan euron liikevoitto uusiutuvista, kun toteutunut liikevoitto uusiutuvissa oli 337 miljoonaa euroa.

Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali laski 9,46 dollariin, kun se viime vuonna oli 10,16 dollaria barrelilta.

Nesteen vuosi alkoi vahvasti uusiutuvien tuotteiden erinomaisen tuloksen myötä, toteaa Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker. Hänen mukaansa Uusiutuvat tuotteet teki korkeimman yhden neljänneksen vertailukelpoisen liikevoiton koskaan, ja se oli onnistuneen marginaalien optimoinnin ansiota.

Näin Vanacker kommentoi uusiutuvien tuotteiden menestystä:

Vertailukelpoisen myyntikatteen kasvulla oli 81 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myyntimäärämme oli 692 000 tonnia eli 25 % suurempi kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Ensimmäisellä neljänneksellä 74 % myynnistä suuntautui Euroopan markkinoille ja 26 % PohjoisAmerikkaan. Ensimmäisellä neljänneksellä uusiutuvan dieselin tuotantolaitostemme keskimääräinen käyttöaste oli 99 % laskettuna päivitetyllä 2,9 miljoonan tonnin vuosikapasiteetilla. Raaka-ainepohjan optimointi kohti huonompilaatuisia raaka-aineita jatkui, ja jätteiden ja tähteiden osuus raaka-ainesyötöstä oli 80 %.

Öljytuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto jäi pienemmäksi kuin vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä, mikä johtui toimitusjohtajan mukaan pääasiassa heikommista markkinoista. Marketing & Services -segmentin taloudellinen tulos oli normaalin kausivaihtelun mukainen.

Neste odottaa uusiutuvien tuotteiden toisen neljänneksen myyntimäärien olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä, eikä myynnin jakautumisessa odoteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia.

Uusiutuvien tuotteiden Nesteen tuotantolaitosten käyttöasteiden yhtiö arvioi pysyvän korkeina toisella neljänneksellä. Raaka-aineiden hintojen odotetaan nousevan ensimmäisen neljänneksen tasosta. Rotterdamin jalostamolla toteutetaan suunniteltu katalyytinvaihtoseisokki neljännellä neljänneksellä.

Analyysitalo Inderes kommentoi Nesteen tulosraporttia Twitterissä.

#Neste raportoimat Q1-luvut vastasivat hyvin odotuksiamme, mutta jäivät hieman konsensuksen odotuksista. Segmenttitasolla pehmeyttä oli Öljytuotteissa, kun taas Uusiutuvat löi jälleen odotukset, mikä lieventää konsensusodotuksien alitusta”, Inderes toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös