Sijoitusideat

Basware painui syvemmälle tappioissaan – silti OP toistaa ostosuosituksen

Baswaren ilmoittama tehostamisohjelma on omistajien kannalta positiivinen asia, eikä se vaaranna yhtiön kasvua, OP uskoo.

Baswaren tappiollisuus syveni alkuvuonna. Oikaistu liikevoitto oli tammi-maaliskuussa tappiolla 5,8 miljoonaa euroa, kun se vuosi aiemmin oli ollut 2,6 miljoonaa euroa tappiolla. Liikevaihto kuitenkin kasvoi orgaanisesti ilman valuuttakurssien vaikutusta 5,7 prosenttia.

Baswaren liiketappio oli vuosineljänneksellä tappiolla 7,78 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli plussalla 12,5 miljoonaa euroa. Kannattavuuteen ensimmäisellä neljänneksellä vaikuttivat väliaikaisesti korkeammat hostaus-kulut, jotka liittyivät merkittävien tuotteiden siirtämisestä AWS-pilveen. Basware myös kirjasi enemmän luottotappiovarauksia myyntisaamisiin ensimmäisen neljänneksen aikana.

Ensimmäisellä neljänneksellä Baswaren pilvipalveluiden liikevaihto oli edelleen ennätyksellisen korkealla tasolla. Cloud-liikevaihto kasvoi 14 prosenttia, eli nopeammin kuin vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä.

”Basware allekirjoitti tärkeitä uusia sopimuksia muun muassa FirstGroup American, Sony Music Entertainmentin ja Innion kanssa. Allekirjoitimme myös laajennuksia olemassa oleviin asiakassopimuksiin mm. Freseniuksen, Vincin ja Marienhausin kanssa”, kertoi väliaikainen toimitusjohtaja Klaus Andersen.

Cloud-tilauskertymä oli 4,9 miljoonaa euroa ja uusilta asiakkailta saadut tilaukset kasvoivat toimitusjohtajan mukaan merkittävästi vuosineljänneksen aikana.

”Vaikka asiakastilaukset pysyivät korkealla tasolla Yhdysvalloissa ja Ranskassa, muualla markkinoiden spekulaatio mahdollisesta ostotarjouksesta vaikutti negatiivisesti joidenkin asiakaskauppojen toteutumiseen tammi-maaliskuun aikana. Huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana teimme sopimukset kolmen uuden asiakkaan kanssa.”

Basware suunnittelee aloittavansa tehostamisohjelman, jonka tarkoituksena on parantaa kannattavuutta ja liiketoiminnan rahavirtaa. Basware harkitsee mahdollisia henkilöstövähennyksiä.

Yhtiön mukaan Baswaren cloud-liikevaihto on 68 prosenttia kokonaisliikevaihdosta ja yhtiö on valmis jatkamaan seuraavaan cloud-transformaation vaiheeseen. Fokus siirtyy nyt kohti cloud-kasvun ja kannattavuuden välistä tasapainoa. Tehostamisohjelmaan kuuluu konsultointipalveluiden kannattavuuden parantaminen sekä tuotetarjonnan, tutkimus- ja tuotekehityksen, tuotannon ja konsernin tukitoimintojen virtaviivaistaminen.

Basware odottaa 10 miljoonan euron vuotuisia säästöjä ja positiivisen liiketuloksen saavuttamista vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi vuotuisen liiketoiminnan vapaan rahavirran odotetaan olevan positiivinen vuoden 2020 loppuun mennessä.

OP toistaa Baswaren osakkeen ostosuosituksen ja päivitti tavoitehinnan 44 euroon aiemmasta 42 eurosta. Uusi tavoitehinta perustuu 2019E EV/Sales-kertoimeen 4x.

”Tuore säästöohjelma nostaa Baswaren mustille luvuille (EBIT) vuonna 2020 ja antaa konkreettisen polun tulosuralle. Toimiva johto tarvitsee nyt työrauhan ja toivottavasti hallitus seisoo yhtenäisenä valitun suunnitelman takana”, OP toteaa aamukatsauksessaan.

Baswaren liikevaihto kasvoi orgaanisesti pääosin odotusten mukaisesti, OP toteaa. Cloud-liikevaihdon kasvu (14%) jäi kuitenkin hieman nihkeäksi suhteessa yhtiön tavoitteisiin (+15%), ja jäi marginaalisesti (EUR 0.3m) alle OP:n oman ennusteen.

Pankin mukaan OP:n kulurakenne oli hieman oletettua raskaampi ja EBIT painui pankin ennustetta raskaammin miinukselle. Yhtiön mukaan ensimmäiselle vuosineljännekselle osui noin miljoonan euron verran kertaluonteistyyppisiä kustannuksia, joita ei raportoitu kertaeränä.

Baswaren tehostamisohjelma on OP:n mukaan luonnollisesti positiivinen omistajien kannalta, jos se voidaan viedä läpi uhraamatta kasvua.

”Vielä lokakuussa 2018 Basware ilmoitti tavoitteeksi EUR 1 mrd liikevaihdon ja kasvattavansa myynnin ja markkinoinnin panostuksia 2019-2022. Tehostamisohjelma koostuu useista tekijöistä (tuotteiden harmonisointi, globaali toimintamalli, konsultointi, ulkoiset ostot, tutkimus ja tuotekehitys), joten muutos lienee tehtävissä vahingoittamatta pahasti yläriviä.”

Baswaren toimii pankin mukaan mielenkiintoisella toimialalla ja yhtiöllä on kaikki edellytykset nousta vahvaksi globaaliksi toimijaksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös