Sijoitusuutiset

Työeläkeyhtiö Elo ylsi hurjiin osaketuottoihin alkuvuonna

Työelokuvayhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber.

Työeläkeyhtiön tammi-maaliskuu alkoi vahvasti.

Työeläkeyhtiö Elon sijoitukset tuottivat tammi-maaliskuussa 5,2 prosenttia eli 1 160 miljoonaa euroa. Sijoitusten markkina-arvo oli maaliskuun lopussa 23,4 miljardia euroa. Osakemarkkinat ylsivät yhteen parhaista tuottojaksoista sitten vuoden 2009 syksyn, vaikka epävarmuus maailmantalouden kehityksestä kasvoi.

”Elon sijoitustoiminnan ensimmäinen vuosineljännes oli erittäin vahva hyvin haastavan viime vuoden jälkeen” kertoo Elon toimitusjohtaja Satu Huber.

Maaliskuun lopussa Elon sijoitusten arvo oli 23,4 (23,3) miljardia euroa. Sijoitusten tuotto oli 5,2 (−0,4) prosenttia. Vakavaraisuusaste nousi 122,4 prosenttiin ja vakavaraisuuspääoma oli 1,6-kertainen vakavaraisuusrajaan nähden.

Noteeratut osakkeet tuottivat 12,6 prosenttia

Parhaiten alkuvuonna tuottivat noteeratut osakesijoitukset, joiden tuotto vuoden alusta oli 12,6 prosenttia. Elon osakesalkussa parhaiten menestyivät suomalaiset osakkeet.

”Osakemarkkinoiden vahva nousu vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä käänsi Elon sijoitustoiminnan tuoton selvästi positiiviseksi. Osakemarkkinat ylsivät yhteen parhaista tuottojaksoista sitten vuoden 2009 syksyn”, toteaa Elon sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo.

Hiidenpalon mukaan raportointikaudella kaikkien pääomaisuuslajien tuotto oli positiivinen, ja vuosineljännes oli yksi Elon parhaista.

Joukkovelkakirjalainojen tuotto oli myös hyvällä tasolla ja se oli 3,2 prosenttia. Hedge-rahastojen tuottokehitys raportointikaudella oli positiivinen 2,7 prosenttia. Listaamattomista sijoituksista parhaiten tuottivat kiinteistösijoitukset. Kiinteistösijoitusten tuotto oli 1,6 prosenttia. Pääomasijoitukset tuottivat 0,4 prosenttia ja lainasaamiset 0,7 prosenttia.

Viiden vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 5,3 prosenttia ja kymmenen vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli 6,4 prosenttia. Viiden vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 4,8 prosenttia ja kymmenen vuoden keskimääräinen reaalituotto oli 5,1 prosenttia.

Talouskasvu on heikentynyt, mutta maltillisesti

Maailmantalouden kasvu on hidastunut, mutta vielä toistaiseksi aika maltillisesti. Globaalin talouskasvun odotus kuluvalle vuodelle on heikentynyt hieman ja se on tällä hetkellä 3,4 prosenttia, kun se viime vuonna oli 3,7 prosenttia.

Euroalueen kasvun odotetaan kuluvana vuonna heikentyvän 1,2 prosenttiin. Suomen talouden kasvuodotus on heikentynyt ja on nyt 1,7 prosenttia.

”Huomionarvoista on myös se, että pitkään jatkunut kasvusykli ja sen myötä hyvä työllisyys ei ole saanut aikaan merkittävää palkkainflaatiota. Kuluttajainflaation odotukset ovat pysyneet maltillisina”, kertoo Hiidenpalo.

Heikentyneisiin kasvunäkymiin on taas reagoitu keskuspankkien harjoittamalla ekspansiivisella rahapolitiikalla. Osakemarkkinat reagoivat positiivisesti heti vuoden vaihteen jälkeen ja keskuspankkien toimien myötä korotkin ovat olleet laskusuunnassa. Näin kaikki muutkin pääomaisuuslajit ovat päässeet hyviin tuottoihin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Tulevaisuudennäkymissä paljon epävarmuutta – ehtiikö talouspolitiikka reagoida riittävästi ja ajoissa?

Talouskasvun heikentyminen on toistaiseksi ollut vielä maltillista. Maailmantalouden päähuolet ovat liittyneet kauppakiistoihin, Euroopan autoteollisuuden päästösäännöstöön, Brexitiin ja globaalin talouden heikentyneisiin näkymiin.

Työllisyys on kuitenkin vahvistunut, mikä on tukenut talouksien keskeistä osaa eli kulutuskysyntää.

”Keventynyt rahapolitiikka tukee odotusta globaalin talouskasvun jatkumisesta. Olennainen kysymys on, ehtiikö talouspolitiikka reagoida riittävästi ja vaikuttaa ajoissa, jolloin kasvu pääsee jatkumaan”, toteaa Hiidenpalo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös