Sijoitusuutiset

Jenkkimarkkinoiden myötätuuli toi eläkeyhtiölle muhkeat yli 17 prosentin osaketuotot rapakon takaa

Varma sai osakesijoituksilleen hyvän tuoton tammi-kesäkuussa. Erityisen tuottoisia olivat sijoitukset amerikkalaisiin pörssiyhtiöihin.

Risto Murto Varma eläkevakuutusyhtiö
Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Kuvaaja: Lari Järnefelt.

Varman sijoitukset tuottivat tammi–kesäkuussa 5,9 prosenttia, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla tuotto jäi 2,6 prosenttiin. Varman sijoitusten arvo oli yli 62 miljardia euroa, kun vuoden alussa se oli 59 miljoonaa euroa.

Eläkeyhtiön sijoitustuotto perustui osakemarkkinoiden suotuisaan kehitykseen, joka jatkui koko alkuvuoden. 

Eläkeyhtiön tuotto syntyi rajojemme ulkopuolelta.

”Varman alkuvuoden hyvä 5,9 prosentin tuotto on peräisin kansainvälisten osakemarkkinoiden vahvana jatkuneesta kehityksestä. Globaali talouskasvu on jatkunut tasaisena, mutta teollisuusvetoisessa Pohjois-Euroopassa kasvu oli alkuvuonna vaisua”, toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Varman sijoituksista vahvimmin kehittyivät noteeratut osakkeet, joiden tuotto nousi viime vuoden 5,2 prosentista 11,2 prosenttiin. Korkosijoitusten tuotto jäi 1,6 prosenttiin, kiinteistösijoitusten tuotto oli tappiollinen -2,4 prosenttia ja hedgerahastojen tuotto oli 6,1 prosenttia.

Yhdysvalloista poikkeuksellisen kovaa tuottoa

Yhdysvaltojen osakemarkkinat olivat Varmalle alkuvuonna todellinen runsaudensarvi.

Varman noteeratuista osakesijoituksista yhdysvaltalaiset osakkeet tuottivat parhaiten eli 17,2 prosenttia.

Varma on panostanut Yhdysvaltojen osakemarkkinoille vahvasti noteeratuissa osakesijoituksissaan. Eläkeyhtiön pörssiosakesijoituksista 48 prosenttia oli sijoituksia Yhdysvaltojen pörssiosakkeisiin.

Globaalia talouskehitystä kannatellut Yhdysvaltojen talous jatkoi vahvana, mutta kesän aikana näkymät ovat muuttuneet epävarmemmiksi.

”Isot yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt ovat vastanneet pitkälti tuloskasvusta ja osakkeiden kurssinousuista. Teknologiayhtiöiden vetoapu kuitenkin laimenee jossain vaiheessa, ja myös korot ovat Yhdysvalloissa nyt laskussa. Markkinoiden hermoilu muutaman toimialan vetämän kasvun kestävyydestä on lisääntynyt kesän myötä”, sijoituksista vastaava johtaja Markus Aho kertoo. 

Ahon mukaan merkittäviä korkojen laskuja ei välttämättä nähdä nopeasti, ellei työmarkkinoiden jäähtyminen käänny selkeäksi työttömyyden kasvuksi.

Talouskasvu pysyy maltillisena

Risto Murron mukaan taloudellisen toimintaympäristön tulevaisuuden näkymät ovat yhä melko haastavia.

”Globaalin talouskasvun arvioidaan jatkuvan kuluvana vuonna maltillisena. Sitkeä inflaatio saattaa pakottaa keskuspankit kuitenkin pitämään rahapolitiikan suhteellisen kireänä vielä pitkään. Kohonnut korkotaso ja korkea velkaantuneisuus rajaavat finanssipolitiikan liikkumatilaa sekä leikkaavat kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia, vaikka rahapolitiikan välittymisessä lainanhoitokustannuksiin on merkittäviä eroja eri maiden välillä”, Murto arvioi.

Myös Suomessa geopoliittiset riskit pysyvät korkealla. Murron mukaan tämä yhdessä korkeamman korkotason kanssa voi jarruttaa yritysten investointipäätöksiä.

”Väestön ikääntymiseen liittyvät menopaineet, turvallisuus- ja energiapolitiikan kysymykset, viime vuosia korkeammat velanhoitokustannukset sekä politiikan polarisaatio pitävät yllä haasteita kestävän talouspolitiikan harjoittamiselle.”

Murron mukaan tekoälyn nopea kehitys voi tukea tuottavuuskehitystä tulevaisuudessa, mutta sen vaikutuksia talouden kasvuun, työllisyyteen ja tuottavuuteen on vielä vaikea arvioida.

Varma panostaa ilmastorahastoon

Varma sijoitti 1,5 miljardia euroa yhdysvaltalaiseen ilmastovaikutukset huomioivaan pörssinoteerattuun ETF-rahastoon. Varmalle räätälöity rahasto sijoittaa globaaleihin yhtiöihin, joilla on näyttöä kasvihuonekaasujen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Investointi tukee Varman uudistettua ympäristöpolitiikkaa.

Varma osallistui alkuvuonna 527 yhtiökokoukseen. Näistä 97 oli suomalaisten ja 430 ulkomaalaisten yhtiöiden kokouksia.

Varma liittyi kahteen uuteen sijoittajien kansainväliseen yhteisaloitteeseen.

YK:n alaisen vastuullisen sijoittamisen järjestön PRI:n aloite kiinnittää huomiota sosiaalisen median ja älylaitteiden mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyviin vaikutuksiin. Aloite edellyttää yhtiöiltä hyviä käytäntöjä riippuvuusriskien tunnistamiseksi. Toinen yhteistyöhanke liittyy virusten ja bakteerien antibioottiresistenssiin, jota sijoittajat pitävät maailmanlaajuisena uhkana ihmisten terveydelle, talouden vakaudelle ja yhteiskunnalle.

1 kommentti
  • Petri Pölönen sanoo:

    Mielenkiintoinen juttu jälleen.
    Hyvä että eläkeyhtiöt ovat pienentäneet maa-ja valuuttariskiä sijoittamalla euroalueen ulkopuolelle.
    Yhdysvaltalaisissa isoissa pörssiyrityksissä on lisäksi yleensä parempi tuotto omalle pääomalle kuin eurooppalaisissa verrokeissaan.
    Tietenkin suomalaisten Helsingin pörssiin sijoittaneiden piensijoittajien tuntemukset eläkeyhtiöiden suuntautumisesta muualle voivat olla hieman ristiriitaisia.
    Isot myynnit pienellä päivävaihdolla helposti heiluttavat kursseja, joka sitten on hyvä/huono asia.
    Toisaalta eläkeyhtiöiden ”peesaamista” miettivän pitäisi tietää millä ”aikajänteellä” yhtiö on sijoituspäätöksensä tehnyt

  • Ylös
    >